Molts països europeus estan en camí d'aconseguir aquest objectiu. Però si tenim en compte la situació actual, amb l'accident nuclear al Japó i el que està passant a Líbia, és evident que hem de fer molt més per tal de desenvolupar i donar més expansió encara a les energies renovables.
Amb l'escalada del preu del cru, és ara el moment d'accelerar el creixement de les energies renovables?
I tant que ho és! I hem de tenir en ment que els preus del petroli encara estan fortament subvencionats a tot el món, amb més de 500.000 milions de dòlars anuals. Us imagineu els preus reals sense aquestes subvencions? Quan començarem a subvencionar les energies renovables, que són el nostre futur, en lloc del petroli, que forma part del passat?
Diries que la poderosa indústria productora de petroli posa en perill el desenvolupament de les energies renovables, d'una manera o una altra?
D'alguna manera sí, pel fet que no estan invertint en energies renovables, ni tampoc estan invertint grans quantitats en nous combustibles fòssils com el petroli o el gas que es poden obtenir de roques com les pissarres bituminoses. Però per altra banda, aquesta indústria està invertint en el desenvolupament de biomassa de segona generació, i això són molt bones notícies!
De quina manera s'haurien de subvencionar les energies renovables?
És evident que s'han de subvencionar, si més no durant algun temps. Els preus actuals no són del tot reals des del moment en què no es tenen en compte els efectes positius o negatius que cada energia té sobre l'entorn: estem subvencionant combustibles fòssils, que malmeten el medi i emeten gasos d'efecte hivernacle en lloc de subvencionar fonts d'energia renovables. Per altra banda, jo tinc la confiança que els subsidis per a les renovables no es plantegen per durar per sempre, perquè els costos baixaran en el futur, i hem de dissenyar el sistema de subvenció amb cura per tal d'evitar especulacions i bombolles inversionistes. Pel que fa a quin nivell de l'administració s'ha de fer càrrec d'aquestes subvencions, hem de tenir clar que el més important és que s'acabin fent. És a dir, que si l'Estat no s'hi posa, s'haurà d'intentar a escala regional. Això és el que ha passat a Ontario, al Canadà, per exemple.
Què poden fer els pobles i ciutats per tal d'incrementar el percentatge d'energies renovables entre les indústries i residents locals?
Poden fer-hi molt! És a les ciutats on s'estan emetent els gasos d'efecte hivernacle, i hi ha moltes activitats que es podrien redissenyar per tal d'usar més renovables: la producció i distribució d'energia, el transport, la contrucció, els edificis d'habitatges i comercials... Hi ha molts exemples interessants com els de la ciutat de Malmö, a Suècia, o Friburg, a Alemanya, o el cas de l'illa del Hierro a les Canàries.
Resulta xocant que a Alemanya o d'altres països centreeuropeus hi hagi més plaques solars que a Catalunya o d'altres indrets del sud d'Europa, tot i que aquí tenim moltes més hores de sol al cap de l'any. Què haurien de fer els països del sud sobre aquest tema?
És xocant, sí, però és part d'un procés d'aprenentatge i depèn moltíssim del nivell de conscienciació de la població. Alemanya i Suècia estan ben al capdavant, però d'altres països ja s'hi estan acostant. Fins i tot a França, on som tan depenents de l'energia nuclear, sabem que hem de posar-nos les piles per créixer en energies renovables.