AGENDA 2030 I MÓN LOCAL

L’Agenda 2030 és el nou full de ruta global per avançar vers el desenvolupament sostenible. Aprovada per Nacions Unides el 2015, inclou 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a assolir el 2030, els quals cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.

El Govern de Catalunya s'hi ha compromès mitjançant l'elaboració del Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, amb la participació de tots els seus departaments, i l'impuls de l'Aliança Catalunya 2030, un partenariat entre actors públics i privats on es compartiran els compromisos de país per fer realitat els ODS. En aquest especial hem volgut donar veu a aquest actors, per esbrinar de quina manera els ODS són guia i indicador per construcció d'un món més sostenible. De manera destacada, atenem la incorporació de l'Agenda 2030 en les polítiques locals, ja que d'això en depèn en gran mesura, un 60% segons la pròpia ONU, l'assoliment efectiu de l'Agenda 2030. 

També disponible en format butlletí.


 

Opinió

L’Agenda 2030 estableix una visió global i, sovint, no queda clar com aterrar-la a les realitats locals. I, les mateixes Nacions Unides diuen que l’assoliment dels objectius de l’Agenda 2030, en un 60%, depèn de les polítiques locals. Tot un repte: hem d’aclarir com aterrar l’Agenda 2030 a les polítiques locals, perquè és imprescindible per assolir aquesta agenda.

Notícia

El Ple municipal aprova l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030, i l’adhesió de l’Ajuntament de Granollers a l’Aliança Catalunya 2030, reafirmant el seu compromís amb els ODS

Opinió

La pandèmia actua com una lupa que revela i agreuja els patrons de vulnerabilitat, desigualtat i discriminació existents i les tendències cap a modes autoritaris de govern. Aquests patrons, al seu torn, reflecteixen que els estats han ajornat moltes de les obligacions relacionades amb el dret internacional dels drets humans, així com molts dels compromisos pendents de l’Agenda 2030.

Opinió

L’Agenda 2030 manifesta que no és sostenible assegurar l’accés universal a tots els serveis essencials sense fixar les causes que originen la vulnerabilitat en termes de desigualtats socials i de degradació del clima i de la biodiversitat

Notícia

Tot i ser un projecte d’abast mundial l’Agenda 2030 és d’aplicació a escala local. A Manlleu, la definició del full de ruta ha estat un procés de participació ciutadana per donar veu als agents locals i a tota la població. Des de l’Ajuntament, hi han treballat les regidories i el personal tècnic municipal.

Notícia

En el marc de la jornada “Governança local i Agenda 2030: un nou impuls transformador” organitzada per la Diputació de Barcelona, Mataró ha presentat la seva tasca en la implementació de l’Agenda 2030.

Notícia
Núria Parlon, a la presentació de la Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 Local i de les eines per fomentar la participació ciutadana.

Núria Parlon, a la presentació de la Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 Local i de les eines per fomentar la participació ciutadana.

La corporació posa a disposició dels ens locals la Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 Local per acompanyar-los en la implementació i localització dels ODS i eines per fomentar la participació ciutadana.

Notícia
Cal Dània compta amb 47 horts d’entre 50 i 60 m2 per a persones jubilades. Foto: Anna F. (Ajuntament)

Cal Dània compta amb 47 horts d’entre 50 i 60 m2 per a persones jubilades. Foto: Anna F. (Ajuntament)

L’Ajuntament de Torredembarra desenvoluparà 15 dels 17 objectius de desenvolupament sostenible -ODS, fixats per les Nacions Unides- durant aquest mandat i en perspectiva de l’Agenda 2030 per tal de minimitzar la petjada de carboni. Seran accions com ampliar la recollida de la brossa porta a porta al barri de Baix a Mar abans de l’estiu. El sistema porta a porta, primer pas per identificar en el futur les persones que seleccionen bé de les que no ho fan, és un sistema eficaç que redueix la mala selecció en origen allà on s’aplica.

Reportatge

 A Sostenible.cat ens comprotem amb l'Agenda 2030 i publiquem un nou especial monogràfic, i també hem creat un nou apartat 2030 a la web per cercar els continguts de l'Agenda 2030 en general i en funció d'un ODS de partida.

Entrevista
AGENDA 2030: La visió de la Diputació de Barcelona

Nuria Parlon és diputada de polítiques de participació, Agenda 2030 i ODS de la Diputació de Barcelona. Parlon explica en aquesta entrevista com s’està enfocant el treball en els ODS a la Diputació de Barcelona i fa èmfasi en la importància que aquests objectius arribin a la ciutadania i que les persones puguin percebre que estan vinculats a molts temes quotidians. En qualitat d’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Nuria Parlón també fa referència al paper dels municipis en la gestió de la pandèmia, un esdeveniment també relacionat amb els ODS.

Notícia

Segons un  informe, emès per la Red Española de Desarrollo Sostenible (REDS), que analitza el compliment dels ODS en un total de 103 ciutats de l’Estat espanyol.

Entrevista
AGENDA 2030: La visió des de la ciutat de Mataró

 

David Bote és físici i actual alcalde de Mataró. Bote detalla en aquesta entrevista com s’integren les polítiques de ciutat i els criteris de planificació estratègica amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. També comenta com la crisi pot obrir una oportunitat per transformar la ciutat.