La "Guia pràctica dels acords de custòdia del territori. Marc teòric i opcions jurídiques a Catalunya" vol aportar una visió general de la custòdia del territori i de com funcionen les diverses opcions jurídiques per formalitzar acords de custòdia, el principal instrument per desplegar aquesta estratègia de conservació de la natura.
S’ha pogut formalitzar la compra de la que és la primera finca en propietat de la XCN, gràcies a la donació econòmica realitzada per la companyia asseguradora Sabadell Assegurances a finals del 2022.
Més de 11.300 hectàrees de les llles es gestionen a través d'acords de custòdia del territori
La ICTIB (Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears) acaba d’elaborar aquesta guia amb la participació de diversos representants del món educatiu
El pantà de la Foixarda s’ha convertit en un espai de biodiversitat urbà a Barcelona. Situat en una antiga pedrera de Montjuïc, té més de 100 anys d’història i s’ha convertit en un hàbitat idoni perquè s’hi instal·lin les 23 espècies actuals d’aus i vuit de ratpenats: una xifra molt poc habitual a la ciutat.
La Guia, elaborada per la Xarxa de Custòdia del Territori, consta d’un primer capítol on es facilita informació bàsica sobre el canvi climàtic i els seus principals impactes en la biodiversitat a les zones més vulnerables de l’estat espanyol. Es presenten unes matrius on es resumeixen els principals impactes segons les zones més vulnerables: regió mediterrània i regió muntanyosa, i segons els principals àmbits dels espais de custòdia, agrícoles, espais forestals (inclosa la superfície poblada d’arbres amb espècies forestals, prats, pastures, matollars), riberes i aiguamolls i espais marins i litorals. A partir d’aquesta informació prèvia i d’un benchmarking d’accions realitzat a escala internacional, nacional i local es desenvolupen 14 fitxes d’acció susceptibles de ser aplicades en projectes de custòdia.