Regió Mediterrània

Notícia

Arrenca a Barcelona el cicle de diàlegs impulsats per l’Associació MedCities sobre la cooperació al Mediterrani en el context d'emergència climàtica.

Notícia

El CREAF i la Unió pel Mediterrani promouen la diplomàcia científica per fer front als grans reptes regionals derivats de l’emergència climàtica. Per fer-ho, han organitzat plegades el workshopIncreasing awareness of science diplomacy in the Mediterranean” i n’han publicat un informe ja disponible en accés obert.

Opinió

Una gran pressió ambiental amenaça la vida dels milers d’ espècies que conformen la biodiversitat marina mediterrània, una de les més riques del món i la de les praderies de posidònia, un dels ecosistemes que més refugi ofereix a la vida marina com s’explica el documental Salvemos el Mediterráneo, que ha dirigit el biòleg i fotògraf submarí Manu San Félix.

Notícia

L'escalfament del mar i l'acidificació dels oceans podrien convertir zones mediterrànies úniques per la seva biodiversitat d'espècies i hàbitats en entorns cada vegada menys atractius per als que realitzen activitats recreatives. Un exemple significatiu és el possible impacte d'aquestes pressions ambientals en zones de busseig caracteritzades per fons de corall i espècies endèmiques com les gorgònies, entre les que s'inclou l'emblemàtic corall vermell. Així es desprèn d'un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), publicat a Environmental and Resource Economics, que determina que, a més de l'important cost ambiental que ocasiona, l'augment sense precedents del diòxid de carboni provocat per l'acció humana des de la Revolució Industrial podria tenir també un cost econòmic per a aquells sectors que viuen del mar.

Notícia
Els científics consideren clau comprendre per què les sequeres estan matant darrerament tants arbres i com influeix la història local del bosc en aquesta mortalitat. També adverteixen que sabem molt poc sobre els efectes conjunts de les pertorbacions sobre cada ecosistema, i destaquen la necessitat de plantejar projectes de recerca més duradors i a gran escala.
Notícia

Aquest 12 de juny s'han presentat les conclusions del projecte europeu MedSeA, que ha analitzat els efectes de l'acidificació i de l'escalfament a la Mediterrània. L'acidesa de les aigües s'ha incrementat un 10% des de 1995, i ho farà un 30% més fins al 2050 si continua l'increment de les emissions de CO2. Es tracta d'un fenomen d'especial importància per a les poblacions de la costa mediterrània. Àrees costaneres amb activitats econòmiques directament dependents dels recursos marins poden patir impactes en l'ocupació i en els beneficis de sectors com l'aqüicultura, la pesca a mar obert i el turisme.

Notícia
Aquesta informació és molt útil per planificar mesures que frenin les davallades en les poblacions d’abelles observades en els darrers anys.
Notícia
Els científics preveuen una forta davallada en les poblacions de papallones mediterrànies
Segons els resultats d'un estudi exhaustiu dut a terme pel Museu de Granollers- Ciències Naturals i el CREAF, diferents efectes del canvi global, com la falta d'aigua, l'augment de temperatures o el canvi d'usos del sòl, tindran un impacte sinèrgic que posaran en greus problemes les comunitats de papallones del territori mediterrani.
Article

Els pobles de l'àrea Mediterrània no comparteixen només una cultura, tenen problemàtiques similars associades al canvi climàtic. Per això és tan important trobar ponts, avançar cap a una estratègia compartida entre les dues ribes mediterrànies, amb els governs locals com a actors imprescindibles, per a assolir els objectius de reducció d'emissions establerts a nivell global.

Dins el seminari 'La Mediterrània en clau local', organitzat per la Direcció de Relacions Internacionals, l'Arc Llatí i l'Observatori de Cooperació Descentralitzada; aquest 14 de juliol s'ha realitzat un taller sobre els reptes del canvi climàtic a la Mediterrània. L'objectiu? Buscar estratègies i metodologies concretes per aplicar en conjunt.