Eco-union, l’associació Promoció del Transport Públic i la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura han liderat aquest projecte d’investigació i incidència per fomentar una nova cultura de la mobilitat turística baixa en carboni a la ciutat de Barcelona.
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han visitat la planta embotelladora de l’empresa mallorquina Begudes Puig, a Palma, finançada a través del fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). El projecte permetrà la reutilització de botelles de vidre retornables, el que permetrà l’eliminació, cada any, de fins a dos milions d’envasos d’un sol ús, una xifra a la qual s’espera arribar el 2024.
Amb el suport de Barcelona Activa, el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) posa en marxa una xarxa per fomentar les iniciatives de turisme responsable, i un programa d’assessorament sobre el terreny per al turisme ambientalment responsable. 25 establiments o projectes es beneficiaran d’un assessorament gratuït amb l’objectiu d’impulsar accions que redueixin la petjada ecològica de les activitats i establiments turístics.
València compta amb un informe que verifica l'impacte mediambiental de la seua activitat turística. Este document, que a més ha sigut certificat per l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR), contempla dades com, per exemple, que la quantitat de gasos d'efecte d'hivernacle emesos per l'activitat turística equival només a la tercera part de la petjada de carboni generada pel consum d'aliments de tots els habitants de la ciutat. "Amb l'estudi, valoració i actuació referent a esta i moltes altres dades de l’esmentat informe, la ciutat es convertirà en un referent mundial, com un de les principals destinacions sostenibles", tal com han informat hui la vicealcaldessa i regidora Sandra Gómez, i el regidor de Turisme, Emiliano García.
Un dels objectius de la Diputació de Barcelona en matèria de turisme és promoure el desenvolupament turístic sostenible, promovent polítiques i accions que integrin aspectes econòmics, socials, culturals i ambientals a favor de la millora de la sostenibilitat de les empreses i les destinacions. La participació en el projectes “Sustainable Tourism Community” i “BleuTourMed” permet integrar el desenvolupament del turisme sostenible en estratègies més àmplies, afavorir una gestió del turisme sostenible i responsable, millorar el coneixement del sector, tenir una visió de les estratègies de diversificació en les diferents àrees del Mediterrani i contribuir amb experiències pròpies sobre la temàtica.
L’Ajuntament de Torroella de Torroella de Montgrí ha rebut un reconeixement dels prestigiosos premis mundials Sustainable Cities And Human Settlements Awards, que convoca el Global Forum on Human Settelments (GFHS), un organisme vinculat a l'ONU. En concret, ha guanyat el guardó en la categoria Global Low-Carbon Ecological Scenic Spot i ha estat seleccionat, entre d'altres motius, per haver establert un bon model de desenvolupament sostenible i resilent, i per la integració de l'ecoturisme en la seva planificació.
Els responsables de 20 empreses de 12 nacionalitats diferents es reuneixen aquests dies a Menorca per repensar els seus projectes i intentar trobar finançament.
Són propostes sorgides en la International Week a la Universitat de les Illes Balears. Ses Illes són atractives gràcies les seves instal·lacions aeroportuàries, els seus ports i l’oferta d’allotjament cultural, d’oci i paisatgístic. Però les Illes han de canviar d’estratègia.
El projecte Land-Sea té l’objectiu principal d’abordar les polítiques de gestió de zones costaneres, pel que fa especialment a la preservació dels ecosistemes de la costa i el seu desenvolupament socioeconòmic en clau de sostenibilitat i especialment en estratègies per fomentar l’ecoturisme.
El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha rebut de mans del president de l’Instituto de Turismo Responsable, Tomás Azcárate, la renovació de la certificació de la Diputació de Barcelona com a destinació turística sostenible per complir els requisits de l’estàndard “Biosphere Destination” i l’adquisició de l’estatus de Destinació Biosphere Gold. Aquest distintiu reconeix no només la sostenibilitat turística desenvolupada a partir de la certificació Biosphere sinó el treball per estendre aquest compromís a les empreses i serveis turístics de la destinació. La Diputació es converteix així en la segona destinació al mon en rebre’l.