‘Horts al terrat’, finalista als premis Nova Bauhaus

09/04/2024 - 08:39

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

El projecte de l'Ajuntament de Barcelona, ‘Horts al terrat’,  és un dels deu projectes finalistes de la tercera edició dels premis de la Nova Bauhaus que organitza la Unió Europea (UE). Es reconeix, així, la tasca sostenible i d’inclusió que realitza la iniciativa de l’IMPD, que apropa l’horticultura i els seus beneficis a les persones amb discapacitat. El projecte guanyador s’anunciarà en la cerimònia d’entrega de premis de la segona edició del New European Bauhaus Festival, del 9 al 14 d’abril a Brussel·les.

Un jurat professional ha escollit deu projectes d’un total de 530 candidatures, mentre que els guanyadors seran escollits entre els finalistes per votació popular oberta a la ciutadania. Finalment, el guanyador rebrà un premi de 30.000 euros i el subcampió s’endurà 20.000 euros. Els premis posen en valor la creativitat de les iniciatives que connecten la natura i l’economia circular i prioritzen les persones. Pots votar pel projecte Horts al Terrat a la pàgina web de la UE a la categoria Strand A escollint ‘Rooftop Garden’ fins al dia 20 de març.

 

‘Horts al terrat’

Aquest projecte de l’Ajuntament de Barcelona es va posar en marxa el 2016, i actualment disposa de 10 horts impulsats amb 23 entitats participants i més de 200 persones amb discapacitat usuàries. ‘Horts al terrat’ té com a objectiu promoure l’autonomia, la inclusió i l’aprenentatge  de les persones amb discapacitat a través de la formació en horticultura i els processos associats.

El projecte reutilitza espais públics per a produir verdures i hortalisses de manera sostenible i dona els excedents del cultiu a menjadors socials i bancs d’aliments. A més, aporta beneficis emocionals i socials a les persones participants. Ara mateix es troba en procés de prova de sistemes de recuperació d’aigua per fer front a la situació de sequera.

Els Horts al Terrat compten amb la participació del Centre Ocupacional Sínia, Taller Sant Jordi, Fundació Dau, Club Social Salut Mental Gràcia del Grup Atra, Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà (ACIDH), Fundació JOIA, Pre-Tallers Sant Josep, Asproseat, Centre de Dia Tres Pins de la Fundació Sant Pere Claver, Eneida Centre Ocupacional, Fundació Friends, Servei Taller Ocupacional Ariadna, Centre Ocupacional Taller Sant Camil, Joia Club Social, Joc Viu, ASIB, ACAPPS, TEB, Centre Condal, CPB Serveis Salut Mental (Club Social Septiclub Esquerre Eixample i Servei Rehabilitació Comunitària Esquerre Eixample).

 

Nova Bauhaus Europea

La Nova Bauhaus Europea és un espai promogut per la Comissió Europea i reuneix a ciutadania, experts, empreses i institucions amb l’objectiu d’impulsar la innovació per imaginar i construir un futur més sostenible i inclusiu. Una de les seves iniciatives són els premis Nova Bauhaus, que se celebren des del 2021 i posen en valor la creativitat de les iniciatives interdisciplinàries que connecten el Green Deal Europeu amb la vida quotidiana de les persones.

 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

Crear un element innovador modular, temporal i sostenible que permeti generar zones d’ombres a l’espai públic, allà on no sigui possible plantar-hi arbres. Aquest va ser el repte que l'Ajuntament de Barcelona va llançar l’any passat, i que avui ja comença a ser una realitat. Els tres projectes guanyadors del repte s’han materialitzat en tres grans prototips que ja comencen a fer ombra al carrer.

Article

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Butlletí