La Diputació de Tarragona enceta les actuacions a la Savinosa

11/04/2024 - 16:00

La millora, la primera que es du a terme en aquest espai litoral en molt de temps, s’iniciarà el segon semestre d’enguany i permetrà el recorregut de vianants i bicicletes entre les platges de l’Arrabassada i de la Savinosa

Compte enrere per a l’inici de les obres per connectar les platges de l’Arrabassada i de la Savinosa mitjançant un nou camí de ronda obert a la ciutadania i respectuós amb l’entorn. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha presentat el projecte tècnic per a l’adequació d’aquesta connexió del litoral tarragoní, amb el qual s’encetarà la primera fase de la transformació global de la finca de la Savinosa. L’acte s’ha dut a terme a l’entrada del recinte i  ha comptat amb la participació del subdelegat del Govern estatal, Santi Castellà; de l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i del delegat territorial de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, com a representants de les tres administracions també implicades en el projecte.

“Enguany, i per primera vegada en molt de temps, s’actuarà a la finca de la Savinosa per tal d’impulsar el seu valor públic i convertir-la en un actiu per al gaudi de la ciutadania, sempre des d’una perspectiva de sostenibilitat i de respecte al medi ambient, i en una clara mostra de col·laboració i unanimitat entre institucions”. Així ho ha destacat la presidenta de la Diputació, institució impulsora de la millora del conjunt de la finca de la Savinosa.

Les obres del camí s’iniciaran el segon semestre d’enguany i duraran sis mesos. Tenen un pressupost d’1,10 M€, i l’execució i finançament van a càrrec del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, del qual depèn el Servei de Costes. El projecte tècnic del camí de ronda l’ha redactat la Diputació, en col·laboració amb l’empresa pública Tragsa i en coordinació amb el servei de Costes i l’Àrea de Territori de l’Ajuntament de Tarragona.

El nou camí per aquest indret emblemàtic del litoral serà de sorra compactada i tindrà 700 metres de longitud i 5 metres d’amplada, amb circulació diferenciada per a vianants i bicicletes. Aquest recorregut serà més ample i còmode que l’actual, gràcies a l’endarreriment de la tanca actual de la Savinosa (la nova estarà dissenyada per permetre la circulació d’espècies de fauna d’un costat a l’altre). Per desplaçar la tanca, la Diputació, titular de la finca (7 hectàrees), cedirà gairebé 1 hectàrea (8.246 m²) a l’Ajuntament de Tarragona per construir-hi el nou camí. Així, aquesta superfície cedida s’incorporarà al domini públic maritimoterrestre i passarà a ser per al gaudi de la ciutadania. El nou camí de ronda serà conservat, mantingut i vigilat per l’Ajuntament de Tarragona.

 

Recuperació d’espècies autòctones i descoberta de patrimoni històric desconegut

El recorregut s’integrarà de manera respectuosa en el medi natural d’aquest espai litoral. En aquest sentit, els petits ecosistemes existents (amb flora i fauna identificades) no tan sols es respectaran sinó que, a més, milloraran gràcies a les actuacions previstes per a la renaturalització de l’espai en 2.700 m² (amb la plantació de gairebé 1.700 exemplars de flora pròpia de la zona: 280 savines, 250 murtes, 380 lliris de mar, 380 melgons marins i 380 julls de platja) i la recuperació d’espècies autòctones, com ara el limonium. Alhora, el nou camí de ronda també permetrà descobrir un patrimoni històric desconegut, com són les restes d’una cisterna medieval, tres búnquers de la Guerra Civil (dos a l’Arrabassada i un a la Savinosa) i una trinxera que unia aquestes construccions defensives.

Durant l’acte d’avui, la presidenta Noemí Llauradó també ha fet èmfasi en la col·laboració entre les diferents administracions públiques per fer realitat el nou camí de ronda, una  entesa que ja es va posar de manifest fa poc més d’un any en la presentació pública del projecte de transformació del recinte i del camí cap a usos públics. Per la seva part, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha destacat que “aquesta és una actuació molt esperada pels tarragonins i tarragonines i per tothom qui estima els entorns naturals, ja que permet fer desaparèixer una barrera física i psicològica unint dues platges, el primer pas perquè aquest indret esdevingui un veritable espai per a la ciutadania”. Alhora, ha subratllat que l’actuació “és un clar exemple de la importància de la feina conjunta entre administracions”.

El subdelegat del Govern estatal, Santi Castellà, també ha posat de manifest la importància del projecte, fet “amb el propòsit de mantenir el nostre litoral i el medi de manera respectuosa i a disposició de la ciutadania, que podrà gaudir d’un espai certament únic”. Finalment, el delegat territorial de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, ha assenyalat que”és un dia desitjat per tothom, perquè per fi podem valorar aquest camí de ronda, al servei de la ciutadania i preservant les riqueses naturals i històriques”.

 


 

Municipis: 

Relacionats

Article

El projecte SOULFOOD recull l’experiència de productors agrícoles locals per tal de desenvolupar solucions digitals per lluitar contra el malbaratament alimentari.​

Article

Un refugi climàtic a Llorenç del Penedès i el projecte Gastrocaça de Roquetes reben el Premi Iniciativa Medi Ambient 2024 de la Diputació de Tarragona

Article

El projecte GreenBelt’26 impulsa l’educació ambiental a les escoles de Tarragona

Butlletí