Marató pel clima a 7 escoles de Lleida

01/03/2024 - 08:45

La Paeria ha posat en marxa el programa “Stop Emergència Climàtica: Estalviar per ajudar”, una iniciativa dirigida als centres escolars de Lleida, per aprendre a estalviar energia i recursos, reflexionar sobre els estils de vida insostenibles, i fomentar l’empatia i la cura mútua, especialment cap a les persones més vulnerables de la nostra ciutat.

La primera de les activitats d’aquest programa és la “Marató pel Clima”, durant el mes de febrer, amb l’objectiu d’aprendre a estalviar electricitat, gas, aigua i altres consums. S’ensenya com reduir aquests consum mitjançant l’aplicació de mesures, per exemple, reduir les hores de climatització, tancar o reduir les lluminàries, baixar els cabals d’entrada de l’aigua, desendollar equips en stand-by o altres més originals, com el “dia sense llum”. Simultàniament, durant el mes de febrer, es proposa una “marató pel clima en família” per a aquelles famílies que vulguin compartir aquesta proposta d’acció climàtica d’estalvi i cura mútua.

La tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana i Espai Agrari i Sostenibilitat, Begoña Iglesias, ha visitat aquest divendres l’escola Joc de la Bola, un dels centres educatius que participen en la iniciativa. La tinenta d’alcalde ha conegut els treballs que estan fent en el marc del projecte per fer front a l’emergència climàtica. Els “ecodelegats” li han explicat quines són les accions que apliquen per estalviar aigua, energia, gas i emissions de CO₂. Entre altres, han posat brides a les aixetes del lavabo, tanquen els llums en sortir o tanquen el radiador si fa calor. Durant la visita, s’ha fet la lectura dels comptadors per veure com evoluciona el seu estalvi.

Enguany les escoles participants en la marató del clima són: Escola Joan XXIII, Escola Joc de la Bola, Escola Magí Morera i Galícia, Escola Països Catalans, Escola Pràctiques II, Escola Riu Segre i Institut Escola Magraners.

 

Donació dels estalvis a Arrels, Centre Obert

El projecte al qual es farà la donació dels estalvis assolits serà Arrels, Centre Obert i al seu projecte de refugi climàtic per a les persones en situació de sense llar durant els períodes amb condicions climàtiques més extremes, com les onades de calor a l’estiu o les onades de fred extrem a l’hivern.

Per visibilitat la col·laboració establerta entre els centres educatius i l’entitat, el projecte desenvoluparà tres accions complementàries als centres. Plantejarà una activitat a l’alumnat de Cicle Superior, per aprofundir sobre les causes del canvi climàtic, la relació amb els diversos estils de vida i la necessitat d’un canvi cultural per afrontar l’emergència climàtica, així com explorar solucions compartides exitoses. La sessió permetrà vincular l’acció positiva de mitigar el canvi climàtic amb la facilitació de respostes col·lectives davant dels nou reptes que es plantegen amb la col·laboració d’Arrels.

D’igual manera, es facilitarà una visita de 2 ambaixadors/es de cada escola a Arrels, Centre Obert per conèixer la realitat de col·lectius vulnerables de la ciutat.

La darrera activitat consistirà a visibilitzar el treball dels centres educatius per fer possible aquest estalvi i donació, amb la qual cosa s’aconsegueix una resposta col·lectiva i positiva per afrontar els reptes climàtics i socials com a ciutat.

La marató pel clima” és dinamitzada per “L’Origen”, entitat creadora de la iniciativa Marató RE-M, que enguany celebra la seva novena edició i en la qual participaran més 115 equipaments de sis Ajuntaments de Catalunya (Barcelona, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Palafolls, Parets del Vallès i Sant Boi de Llobregat), així com el Departament d’Interior de la Generalitat.

 

Programa d’Escoles Sostenibles de la Paeria

“Stop Emergència Climàtica: estalviar per ajudar” és una iniciativa del programa d’Escoles Sostenibles de l’Ajuntament de Lleida. Aquest programa, abans conegut com a Agenda 21 Escolar, està al costat dels centres educatius per facilitar la implicació de la comunitat educativa en l'ambiciós projecte de construir un món més sostenible, començant pel nostre entorn més proper, Lleida. Aquest curs 2023/2024, Escoles Sostenibles compta amb 60 centres educatius, des d’Escoles bressol fins a escoles, instituts, col·legis i centres d’educació especial.

Altres projectes que estan en marxa dins el programa són “Consum Conscient- Residu Zero”, ”Compostatge i Horta a l’Escola” o “+Biodiversitat a l’Escola”.

 

Efectes del canvi climàtic a Lleida

Els efectes del canvi climàtic sobre el municipi de Lleida són notables: l’increment de temperatura de la mitjana anual respecte la mitjana del període de referència 1981-1990 ha estat de +1,29ºC. D’altra banda, l’augment de temperatura màxima extrema estival ha estat de +2,1ºC. La durada en nombre de dies consecutius d’onada de calor ha passat de 3-4 dies a 4-5 els darrers 5 anys, i els dies d’onades de calor acumulats han passat de 9 durant el període 2002-2014 a 20 dies durant el període 2015-2020.

El descens de pluviometria anual ha estat entre -2,4 i -3,9% per decenni, i els episodis de contaminació ambiental per incursió de pols africà també han anat en augment.

 


 

Municipis: 
SegriàLleida

Relacionats

Article


El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha elaborat un vídeo divulgatiu sobre refugis climàtics des del vessant educatiu, mostrant l’activitat de la Dra. Shiva al parc del Pi Gros (activitat AMB). 

Article

El projecte “Aiguacció” es basa en dades científiques relacionades amb una problemàtica local específica: el descens d’ànecs collverd al riu Ter a causa de l’augment de la concentració de contaminants resultat de la disminució del cabal del riu. 

Butlletí