(F)
Si bé al principi, la conferència proposava fer una anàlisi dels resultats dels darrers 20 anys; en la primera reunió preparatòria ja va prendre un caire molt més focalitzat en el futur, treballant els dos grans reptes que ha d'afrontar la sostenibilitat: la integració de l'economia i la governança global dels reptes ambientals de la humanitat.
D'aquestes dues qüestions troncals encara estan per concretar:
- L'economia verda és un concepte nou, que ha calgut definir i emmarcar i fa referència a un model de desenvolupament just, equitatiu i ambientalment sostenible. El document que va elaborar el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) és el que ha servit de referència en el debat, però s'han publicat molt altres informes, especialment informes sectorials.
- La reforma del marc institucional internacional per al desenvolupament sostenible s'ha parlat molt més perquè fa temps que es coneixen les limitacions del propi PNUMA i s'han explorat, repetidament, les alternatives possibles. Tot indica que hi haurà una nova institució responsable del desenvolupament sostenible, però encara resta per concretar quina proposta s'establirà. Tant pot ser una nova agència de medi ambient, un consell dins de les Nacions Unides, com el Consell Econòmic i Social, o el mateix PNUMA amb un nou mandat reforçat.
Poc a poc, aquesta conferència va agafant empenta. Al setembre del 2011, la conferència de les ONG amb relacions amb Nacions Unides (DPI-NGO) va fer un bon document de propostes. A la tardor hi va haver un procés obert de propostes per al primer esborrany, que es va publicar al gener del 2012. El procés ha crescut i a nivell internacional ha agafat força. La documentació es pot trobar a la pàgina web de la Conferència (www.uncsd2012.org) on es pot trobar una gran quantitat de recursos, informes i documentació. Tot apunta que aquesta conferència serà una fita important.
Paral·lelament, el mateix Secretari General de les Nacions Unides, sr. Ban Ki-Moon, va crear un Panel d'Alt Nivell sobre Sostenibilitat Global. A aquest se li va demanar un informe que ha d'ajudar en tot el treball de preparació de la conferència. A més, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, s'ha implicat plenament en la conferència de Rio+20 i ha publicat el seu 5è Global Environment Outlook (GEO-5) Keeping Track: Our changing environment que fa una revisió de les tendències ambientals dels darrers 20 anys.
Moltes institucions, governs i organitzacions s'hi han implicat a fons. També, moltes institucions internacionals i diferents estats han anat fent reunions, conferències i informes que han enriquit el procés. L'economia verda ha pres un lloc central en la indústria, l'agricultura, la gestió dels boscos i dels ecosistemes en general, la gestió de residus, les ciutats, etc. Tots aquests sectors miren d'alinear les seves polítiques amb un nou objectiu.
(F)
Algunes organitzacions han estat seguint tot el procés de negociacions. És, especialment, destacable la tasca del International Institute on Sustainable Development (IISD) que, en el seu paper de notari, ha fet un exhaustiu seguiment de totes les reunions (com fa, normalment, de totes les reunions de Nacions Unides relacionades amb qüestions ambientals); així com el Stakeholder Forum que ha fet un intens treball al voltant de les propostes de reforma del marc institucional internacional. Les propostes sobre l'economia verda han estat liderades, sobretot, per la Green Economy Coalition.
Actualment la quantitat d'iniciatives al voltant de la Conferència de Rio+20 és ingent i navegant per l'espai virtual podem trobar tot tipus de propostes i documents. En aquest sentit, és molt remarcable l'organització de la Cimera dels Pobles, una cimera paral·lela que, a l'estil del Fòrum Social Mundial, vol donar a conèixer i coordinar alternatives desenvolupades des de les comunitats de base.
A aquestes alçades, moltes organitzacions s'hi ha abocat i s'hi està treballant molt. El resultat de Rio+20 és força impredictible. Ningú es capaç d'apuntar què en sortirà. Segur que el resultat no serà del gust de tothom i cal veure si permet canviar el rumb de les polítiques de desenvolupament econòmic del món.
(F)
Els reptes globals (pobresa, canvi climàtic, exhauriment de recursos, etc.) els hem d'afrontar des d'una esfera global i aquesta conferència aporta la visió global necessària. La creació d'una ciutadania global per fer front a aquests reptes globals es veu reflectida en la quantitat de documents, pàgines web, conferències, seminaris i un llarg etcètera. Ara falta que hi hagi un decisió ferma per assumir els reptes que el món ha d'afrontar i portar a terme les polítiques necessàries.