Consumeix fum fum fum

Ambientòloga, especialitzada en comunicació i ecodisseny. anavillagordo.com
22/12/2013 - 00:00

T'has portat bé aquest any? Has estat un bon minyó? El tió, el Pare Noël, els Reis Mags... són grans moments per recollir els premis de tan bona conducta. Així li fem entendre als nostres fills, tot i fer-ho de manera inconscient, quasi sense pensar-hi. Aquesta mentalitat judeucristiana basada en el premi i el càstig sempre m'ha semblat oportunista, un producte de màrqueting rodó i quasi imperceptible lligat a les tradicions. Perquè, qui no consumeix més al Nadal? Regals, menjar, algun viatge, cinema... Els llums dels carrers ens recorden cada dia i des de fa ja vàries setmanes que tenim moltes compres a fer. I què li compro? És igual, qualsevol detall val... encara que no el necessiti i que en alguns casos no li agradi. Qui no ha rebut un jersei o un barret de llana que mai s'ha posat? Però quina alternativa tenim? Regalar moments, intercanviar coses, regalar les teves en lloc de comprar-ne de noves... Més enllà de totes aquestes opcions, les quals realment responen a necessitats reals i no impliquen consumir per pura tradició i costum, som capaços de no comprar res al Nadal?

La campanya de l'Ajuntament de Barcelona diu 'Per Nadal brindem i també reciclem'. És a dir, consumeix tranquil però després, gestiona bé els residus que generis. La prevenció no té espai en el Nadal, només la gestió post-ús, i en molts casos, post-compra. Us imagineu una campanya de Nadal institucional que digués?: 'No consumeixis, al Nadal regala el teu temps' o bé 'En lloc de turrons, cava i neules; croquetes de pernil i enciam de l'hort'. Els comerciants es posarien les mans al cap i la nostra economia, basada en el consum es bloquejaria; i en la situació actual de crisi, no ens ho podem permetre.  

L'Agència Catalana de consum ens dóna algunes recomanacions per a consumir millor. També ho fa la Generalitat de Catalunya en l'espai Jove Cat dedicat al Nadal Sostenible; i la Diputació de Barcelona amb 36 consells per un Nadal + sostenible. Per altra banda, hi ha propostes de productes com l'Infinitloop, una alternativa als embolcalls de regals habituals, és a dir, papers d'un sol ús. Consisteix en un tros de tela confeccionada per tallers de reinserció social, en l'àmbit local, que a més incorpora un codi que permet geolocalitzar-la i saber quin recorregut ha fet. Aquesta és una bona opció per embolicar els teus regals amb un projecte social i ambiental. Una manera de sorprendre més amb l'embolcall del regal que amb el propi regal, aspecte que també porta a la reflexió. En tot cas, sempre quedarà el paper de diari o de revista per mantenir la sorpresa uns minuts més quan obrim un regal.

Els consumidors reclamem cada cop més productes de qualitat, que responguin a les nostres expectatives, que resolguin els nostres problemes... però quins són els nostres problemes? Una bateria de mòbil que dura poc i et deixa desconnectat del món durant unes hores? Un cotxe que no corre prou?... O bé un aire contaminat? Aliments que acumulen metalls tòxics? La pèrdua de l'espai públic per a les relacions humanes? Energies encara brutes? Si realment tinguéssim més present que els problemes ambientals ens afecten directament, en el nostre mercat no tindrien cabuda alguns dels productes i serveis que encara hi perduren. Però encara hi ha altres aspectes que ens preocupen més que la qualitat ambiental d'allò que consumim i les conseqüències de desigualtat social que poden generar: la immediatesa, la moda, la novetat... I mentre així sigui, mentres els consumidors no prengem consciència del nostre paper per canviar el model econòmic i fer-lo millor, més sostenible i equitatiu; no cal preocupar-se, sempre ens quedarà per consumir molt fum, fum, fum... i gratis! 

Ambientòloga, consultora ambiental especialitzada en comunicació i ecodisseny
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí