Un total de 33 centres educatius de Sabadell van signar, el dijous 18 de febrer, al Casal Pere Quart, l’adhesió al programa municipal Agenda 21 Escolar del curs 2015-2016.
Es tracta dels centres que desenvolupen durant el curs escolar vigent un o diversos projectes en matèria de sostenibilitat, de temàtica molt diversa, com ara: millora de l’hort escolar, reducció i prevenció de residus, estalvi energètic, estalvi d’aigua, alimentació saludable, contaminació acústica o mobilitat sostenible.
La benvinguda institucional a l’acte de signatura del compromís va anar a càrrec del regidor de Sostenibilitat i d’Educació, Joan Berlanga, i de la directora dels Serveis Territorials d’Educació, Carme Vigués. A més, l’acte va comptar amb uns tallers en què l’alumnat de primària van elaborar una nota de premsa i l’alumnat de secundària van representar una petita peça musical amb boomwhakers. A més, es va teixir una xarxa simbòlica entre el professorat per representar el compromís dels centres amb els valors de la sostenibilitat.
L’acte va comptar amb la xerrada d’Anna Pérez Català, experta en canvi climàtic, que va parlar de l’acord històric de París entre diferents països per reduir emissions i del paper que cadascú té en aquest repte ambiental intergeneracional.
L’Agenda 21 Escolar, programa de referència
El programa, desenvolupat des del curs 2012-2013, compta amb una participació activa molt estable, al voltant de la quarantena de centres, i és una de les xarxes locals d’escoles per la sostenibilitat de referència a Catalunya. L’Agenda 21 Escolar està adherida a la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya, amb més de 1.100 centres adherits.
L’Agenda 21 Escolar, que impulsen l’Ajuntament i la Generalitat, té com a objectiu incidir en els hàbits i els comportaments dels més petits per inculcar-los valors de respecte i millora de la qualitat ambiental i un comportament més sostenible. Aquest programa es complementa amb el programa Ciutat i Escola en la seva vessant d’educació ambiental. Aquest instrument pedagògic de l’educació ambiental es correspon amb les directrius de política municipal de foment, a través de l’educació, de l’estalvi i l’eficiència energètica i també del bon ús de l’aigua.