Butlletí 311 - “El negacionisme té les seves arrels en la ceguesa ideològica i en la corrupció corporativa”

20-09-2016 al 03-10-2016

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 311 - “El negacionisme té les seves arrels en la ceguesa ideològica i en la corrupció corporativa”

 
  20-09-2016 al 03-10-2016  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   ESPECIALS   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

   
 

“El negacionisme té les seves arrels en la ceguesa ideològica i en la corrupció corporativa”

03/10/2016

 
 

James Hoggan és autor del llibre Climate Cover-Up: The Crusade to Deny Global Warming (traduït al català com a Cortina de fum sobre el canvi Climàtic). És un expert en comunicació corporativa indignat amb la manipulació del negacionisme organitzat. Hoggan també és fundador de l’influent web Desmog dedicat a denunciar campanyes de desinformació al voltant del canvi climàtic i el medi ambient en general.

 
 

Reportatges

   
 

La contaminación atmosférica vista como una enfermedad

 
 

La contaminación atmosférica mata. Es un agente tóxico, muchas veces invisible, poco contemplado en las agendas políticas y no sujeto a las fronteras nacionales.

Su efecto silencioso es responsable de muchas más muertes que las causadas por el virus del sida, la tuberculosis y los accidentes de tráfico juntos.

 
 

Opinions

   
 

Peñuelas, Premi Margalef

03/10/2016
Jaume Terradas

A en Josep Peñuelas comencen a caure-li els premis grossos, al ritme que mereix la seva aportació a l’ecologia, la seva intel·ligència, la seva dedicació i la seva capacitat d’empatia per establir relacions fructíferes amb científics d’arreu del món.

Turisme a 15 km/h

22/09/2016
Josep Rodríguez

Encara que sembli poc, 15 km/h és la velocitat mitjana d’un cicloturista. El pes de les alforges, l’esforç físic, els atractius del recorregut i el fet de disposar de tot el dia per endavant fan que no vulgui - ni necessiti - anar mes ràpid. Slow tourism en estat pur.

 
NOTÍCIES
 

Ha arribat l’hora de l’adaptació al canvi climàtic

23/09/2016
La primera jornada del cicle ‘Del Pacte a l’Acció’ crea un marc per compartir estratègies d’adaptació davant la certesa que ja no es poden ajornar més

 
 

L’adaptació s’està unint a la mitigació en totes les estratègies i accions de lluita contra el canvi climàtic perquè l’evidència científica confirma múltiples alteracions en els ecosistemes que reclamen una acció immediata. Així s'ha posat de manifest al primer diàleg del cicle de jornades "Del Pacte a l’Acció". Aquest cicle està pensat perquè el món local pugui compartir coneixement i experiències en la lluita contra el canvi climàtic. Un dels reptes principals és com aplicar a cada indret els compromisos globals que emanen del nou Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia.

 

 
 

El primer hort comunitari de Sant Cugat es posa en marxa a Mira-sol amb prop de 180 usuaris

28/09/2016

La voluntat de l’Ajuntament és exportar aquesta experiència pilot, emmarcada en el programa Cultiva’t, a d’altres punts del municipi.

El 70% de les papallones mediterrànies estan en declivi

 

27/09/2016

Més d'un centenar de voluntaris dins del projecte CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme), coordinats pel Museu de Granollers i el CREAF, han fet monitoratge de les papallones mediterrànies durant 23 anys. El resultat és que tres quartes parts de les papallones estan perdent individus. El canvi climàtic i els canvis en els usos del sòl són les causes principals.

 
 

La línia H16 de Barcelona incorpora dos busos elèctrics en període de proves

27/09/2016

Es tracta de dos vehicles articulats de 18 metres que formen part del projecte ZeEUS (Zero Emission Urban Bus Sistem), un programa europeu que fa proves en deu ciutats amb diferents models d’autobusos elèctrics i híbrids amb l’objectiu d’innovar en tecnologies netes aplicades en el transport urbà.

Girona potencia la participació dels veïns en les Taules de Neteja de Barri

 

27/09/2016

Se'ls facilitarà tota la informació sobre els contractes de neteja i jardineria per tal que puguin avisar de possibles incidències i guanyar eficàcia en la resolució.

 
 

Argentona amplia la recollida selectiva porta a porta

 

26/09/2016

A principis d´any es va dur a terme un procés participatiu en què els veïns del barri del Cros d'Argentona van poder escollir entre tres models alternatius de recollida porta  a porta.

Expoelectric presenta l’e-Casa, una llar eficient amb el vehicle elèctric endollat a la xarxa

23/09/2016

La 6a edició d’Expoelectric presenta com a gran novetat l’e-Casa, “la llar eficient endollada al vehicle elèctric”, una activitat promoguda per l’Institut Català d’Energia i pionera a nivell europeu que recrearà un habitatge autosuficient energèticament que utilitza el vehicle elèctric com a font d’energia. Aquesta llar estarà equipada amb elements de generació d’energia renovable, com plaques solars i molins de vent, per proveir-se d’energia neta i sostenible.
 

 
 

Sabadell reuneix tècnics i experts sobre l’aigua regenerada en el marc del projecte europeu DEMOWARE

22/09/2016

La seu d’Aigües Sabadell ha acollit un workshop en què han participat tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, de l’Ajuntament i d’Aigües Sabadell.

Els contenidors soterrats seran substituïts per mòbils a Molins de Rei

 

21/09/2016

Aprofitant l’aprovació del nou contracte de recollida de residus i neteja de la via pública l’Ajuntament de Molins de Rei ha decidit eliminar diverses àrees de contenidors soterrats. L’alternativa: uns contenidors mòbils disponibles durant unes hores al dia i que després seran retirats a altres punts.

 
 

El canvi climàtic i la contaminació maten la biodiversitat en aigua dolça

21/09/2016

La biodiversitat de l’aigua dolça s’està reduint a un ritme molt elevat. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de l’estudi que ha dut a terme un equip de científics europeus liderat per la investigadora ICREA i doctora en Biologia de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Sandra Brucet.

Seixanta municipis es sumen al Dia sense cotxes

21/09/2016

Un total de seixanta municipis catalans s'han adherit al Dia sense cotxes dins la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Aquesta participació és una mosta més de la implicació del món local en promoure hàbits de mobilitat més segurs i saludables.

 
 

Es projecta un nou espai de divulgació ambiental al Vendrell

20/09/2016

 
 

L'Ajuntament del Vendrell posa en marxa el projecte d’un nou equipament municipal per fomentar l’educació ambiental.

 

 
RECURSOS
 

Recursos

   
 

Què respires quan respires?


Reduir la contaminació: una qüestió de salut

 

 
 

Bones Pràctiques

   
 

XIII Cursa de Transports de Barcelona: La bicicleta s’imposa en temps a pràcticament totes les rutes

La bicicleta ha estat el vehicle més ràpid en nou dels 10 districtes que han participat en la Cursa de Transports de Barcelona, que organitza cada any l'associació Promoció del Transport Públic (PTP). La Cursa ha coincidit amb el Dia sense Cotxes i s’ha convertit en una activitat més d’aquesta jornada reivindicativa.

Premi de la Setmana Europea de la Mobilitat (EMW Award)


El premi europeu “European Mobility Week Award” (EMW Award), promogut per la Direcció General de Medi Ambient de la Unió Europea, vol recompensar les activitats desenvolupades per les autoritats locals dins del marc de la Setmana Europea de la Mobilitat i promoure l’intercanvi d’experiències d’èxit en la seva organització.

 
 

Tenim prou amb el #Diasensecotxes? Mesures permanents més enllà de la Setmana de la Mobilitat

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016 ha finalitzat amb èxit d'adhesions i activitats. El Dia sense cotxes es va celebrar a una seixantena de municipis. Però, el món local treballa tot l'any per promoure una mobilitat sostenible i segura: més enllà de les activitats de sensibilització realitzades, molts municipis han posat en funcionament nous serveis i implantat mesures permanents.

Un camí escolar, un camí segur a Vilassar de Dalt


Amb l’objectiu de millorar la seguretat dels nens i nenes en la seva anada i tornada a l’escola, l’Ajuntament posa en marxa un seguit de mesures per garantir uns desplaçaments a peu segurs, còmodes i sostenibles.

 
 

Reus destina 100.000 euros a l’any per netejar pintades

Cada any es netegen a la ciutat uns 3.000m2 de pintades i grafits. L’any passat se’n van netejar 2.922. Enguany, fins al mes de maig, s’han netejat 1.111m2.

El Pla IL·LUMINA preveu la millora de tot l’enllumenat públic de Badalona

L’objectiu és treure el màxim profit energètic i aconseguir la màxima quantitat de llum de l’enllumenat públic de la ciutat.

 
 

El nombre de contenidors per a la recollida de roba s'amplia de 8 a 18 punts a Sant Celoni

 
 

Amb la instal·lació d'aquests nous contenidors, es pretén facilitar l'accés de tots els ciutadans de la vila als punts de recollida de roba, calçat i altres residus tèxtils, per al seu tractament i reciclatge.

 
Especials
 

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016

 
 

Del 16 al 22 de setembre s'ha celebrat a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.

Sota el lema europeu ‘Mobilitat intel·ligent. Economia potent’, la Setmana del 2016 a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el potencial de la mobilitat intel·ligent a l'hora de contribuir al desenvolupament econòmic.
 

En aquest especial recollim les principals notícies, agenda d'activitats i eines per a aquestes dies signifiquin realment un canvi en el paradigma de la mobilitat a les nostres ciutats i pobles.

 

 
Agenda
 

Exposició "Actuem amb Energia" a Badia del Vallès

03/10/2016

Jornada de debat: La llei catalana de canvi climàtic

04/10/2016

 
 

Rueda, el Festival Internacional de Cinema Ciclista de Barcelona

06/10/2016

Aplec d'Agricultura Urbana

06/10/2016

 
 

Jornada: “El paper dels governs locals per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible després de la Cimera de París " (jornada en castellà)

06/10/2016

2a Jornada tècnica: Adaptació local al canvi climàtic. Com ens ajuda la natura?

06/10/2016

 
 

Climate futures: Linking the Paris agreement with the Agenda 2030 for Sustainable Development

07/10/2016

Jornada tècnica: Mobilització de biomassa local per a usos tèrmics i prevenció d’incendis al Vallès Occidental

13/10/2016

 
 

Jornada tècnica: Del Pacte a l’Acció. Networking sobre eficiència energètica aplicada als sectors públics i privats

14/10/2016

Festa Aprofitem els Aliments a Reus

15/10/2016

 
 

Exposició "Actuem amb energia" a Castellbisbal

17/10/2016

Curs-Taller d'Anàlisi de la Realitat i Compromís Social

17/10/2016

 
 

Taller 'Moure's en bicicleta per la ciutat'

18/10/2016

Curs de Control d’emissions i aprovisionaments de biomassa

18/10/2016

 
 

ACTUALITZACIÓ en normativa ambiental territorial

19/10/2016

4t Fòrum Forestal de Barcelona

19/10/2016

 
 

Congrés d’Enginyeria Municipal

20/10/2016

Ecofòrum'16: Jornada sobre la contaminació, la qualitat de l'aire i la salut

20/10/2016

 
 

Conferència: Polítiques resilients per a la implementació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible

20/10/2016

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube