La recollida porta a porta s'aplicarà a l'Anoia el 2017

15/01/2017 - 14:27

Camió de recollida als Prats de Lluçanès. Foto: Anna Aguilar

El nou sistema vol augmentar l'índex de reciclatge de la comarca, que actualment és del 19%. Durant el 2017 el Consell Comarcal de l'Anoia vol canviar el model de recollida selectiva d'escombraries porta a porta als més de 20 municipis on s'encarrega d'aquest servei.

 

La recollida selectiva porta a porta consisteix en lliurar els residus, prèviament separats, al servei de recollida davant de la porta de cada habitatge o comerç, d'acord amb un calendari preestablert, en uns dies i hores determinats per a cada fracció. Aquest novembre el Consell Comarcal treballa en identificar les característiques de cada municipi amb l'objectiu que la recollida porta a porta sigui més eficaç. També vol donar més informació i engrescar els ajuntaments dels municipis en què es vol implantar el servei.

El conseller responsable de Medi Ambient i alcalde de Jorba, David Sánchez, explica que amb el nou model buscaran “la responsabilització per part de l'usuari del residu que està generant”. També comenta que als nuclis compactes serà “fàcil d'implementar” el nou model, però que a municipis més disseminats s'habilitaran àrees d'aportació a les quals només podran accedir els residents.

Tenint en compte això, al Consell Comarcal estan treballant aquest novembre a identificar les característiques de cada municipi per fer que la recollida porta a porta sigui més eficaç. Sánchez espera que aquest treball de camp acabi aquest mes i que a principis de l'any vinent es pugui treure a licitació el servei, de manera que es preveu que entri en funcionament a finals de l'any 2017.

Per conèixer de primera mà l'experiència, el 8 de novembre des del Consell s'ha visitat el municipi de Vilabrareix, on fa quatre anys que fan la recollida selectiva amb el sistema de porta a porta i aquest 2016 han arribat a una mitjana de reciclatge del 88,96%, cosa que els situa com a segon municipi amb l'índex més alt de Catalunya. Disposa de tecnologia aplicada, com cubells amb un xip que en permet la lectura i fer seguiment de quan els veïns treuen els residus, els que generen, i així poder controlar i millorar el servei. A Vilabrareix els va rebre l'alcalde del municipi, David Mascort, qui els va explicar com van fer la implantació, els motius, els petits problemes que van tenir i els reptes de futur, com implantar una taxa per generació. El model de porta a porta i/o portes tancades de Vilabrareix és semblant al que es vol projectar als municipis anoiencs.

L'Anoia parteix d'un índex de reciclatge del 19%, difícilment millorable amb el sistema actual. El porta a porta és l'únic model que pot garantir un canvi de tendència en el reciclatge que permet a mig-llarg termini ser eficients en la gestió dels residus, tenint en copte la política d'augment del cànon d'abocador que grava la resta que va a dipòsit controlat.

Queden fora d'aquesta iniciativa municipis com els de la Conca d'Òdena, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola o Calaf, que no gestionen la recollida d'escombraries a través del Consell.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia
El servei començarà el 27 de juny

Aquesta setmana informadors ambientals visiten els comerços per resoldre dubtes i lliurar-los tot el material que necessiten

Notícia

L’Ajuntament de Vallbona ha decidit canviar el sistema de recollida dels residus municipals al porta a porta atès que està demostrat que és el que aconsegueix un percentatge més elevat de reciclatge i que permet assolir les quotes exigides per Europa i l’Agència de Residus de Catalunya.

Notícia
28 dels 36 dels municipis metropolitans encara no assoleixen l'objectiu europeu de reciclatge

L'any 2021 es van produir, a la metròpolis de Barcelona, 1.522.456 tones de residus, de les quals se'n van recollir selectivament un 38,1 %. Això suposa un total de 573.648 tones.

Butlletí