DIA MUNDIAL DE LA VIDA SILVESTRE

dijous, 3 març, 2022 - 00:00 a 23:59

" Recuperació d'espècies clau per a la restauració dels ecosistemes " serà el tema del Dia Mundial de la vida silvestre o de la Natura 2022.

El Dia Mundial de la Vida Silvestre (WWD) se celebrarà l'any 2022 sota el lema " Recuperació d'espècies clau per a la restauració dels ecosistemes ". Les celebracions intentaran cridar l'atenció sobre l'estat de conservació d'algunes de les espècies de fauna i flora salvatges més en perill d'extinció, i impulsar els debats per imaginar i implementar solucions per conservar-les.

El World wildlife day és una oportunitat per celebrar les moltes, belles i variades formes de la fauna i flora silvestres i de donar a conèixer la multitud de beneficis que ofereix la conservació de la natura a la gent. Alhora, el dia ens recorda la urgent necessitat d'intensificar la lluita contra els crims contra la fauna, que suposa importants impactes econòmics, ambientals i socials.

La vida silvestre té un valor intrínsec i contribueix als aspectes ecològics, genètics, socials, econòmics, científics, educatius, culturals, recreatius i estètics de desenvolupament sostenible i el benestar humà. Per aquestes raons, tots els Estats membres, el sistema de les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals, així com de la societat civil, les organitzacions no governamentals i els particulars, estan convidats a observar i participar en aquesta celebració global de la vida silvestre. Les comunitats locals poden tenir un paper positiu per ajudar a frenar el comerç il·legal de vida silvestre.

La diada serveix per explicar quines accions es desenvolupen i es recomana fer servir les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram...) i el hashtag / paraula clau #DiadelaNatura #Natura #worldwildlifeday #WWD2022

Segons dades de la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), més de 8.400 espècies de fauna i flora salvatges estan en perill crític, mentre que s'entén que prop de 30.000 més estan en perill d'extinció o vulnerables. A partir d'aquestes estimacions, es suggereix que més d'un milió d'espècies estan amenaçades d'extinció.

La pèrdua continuada d'espècies, hàbitats i ecosistemes també amenaça tota la vida a la Terra, inclosos nosaltres. La gent de tot arreu depèn dels recursos basats en la fauna i la biodiversitat per satisfer totes les nostres necessitats, des d'aliments, combustibles, medicaments, habitatge i roba. Milions de persones també depenen de la natura com a font dels seus mitjans de vida i oportunitats econòmiques.

Per tant, el 2022, el Dia Mundial de la Vida Silvestre impulsarà el debat cap a la necessitat imperiosa de revertir el destí de les espècies en perill d'extinció més crític, donar suport a la restauració dels seus hàbitats i ecosistemes i promoure el seu ús sostenible per la humanitat.

Més informació a wildlifeday.org


 

Categories: 
Biocombustibles
ODS13. Acció climàtica
ODS15. Vida d'ecosistemes terrestres

Relacionats

Article

La presència d'arbres als parcs metropolitans implica l'absorció anual de 132 tones de carboni, fet que redueix la contaminació atmosfèrica i depura la qualitat de l'aire, i, per tant, millora la salut i la qualitat de vida dels ciutadans. Aquesta és una de les principals conclusions d'un estudi encarregat per l'AMB que analitza els indicadors socioambientals dels parcs metropolitans a partir de les dades de l'any 2020. També es destaca que la presència d'un parc metropolità fa baixar 1,3 ºC la temperatura i ajuda a reduir l'illa de calor i que la biodiversitat ha augmentat significativament en dos anys, amb gairebé 200 espècies d'ocells observades.

Article

Vilanova i la Geltrú és una de les ciutats europees participants en el projecte SCORE de millora de la resiliència de les ciutats costaneres davant dels efectes del canvi climàtic, a través d'un CCLL (coastal city living lab). El projecte europeu Score promou la creació d'estratègies per fer front als efectes de l'escalfament global al litoral

Article

El Ple municipal de Viladecans de juny va aprovar per unanimitat la declaració formal de “Viladecans, ciutat amiga de les abelles i dels pol·linitzadors silvestres”, per tal de reconèixer el paper essencial d’aquests insectes pel que fa al manteniment dels ecosistemes terrestres, en la producció agrícola i en la seguretat alimentària. Per aquest motiu, la ciutat es compromet a continuar treballant per al desenvolupament del programa municipal Bee Happy, que vol implementar actuacions que permetin contribuir a la conservació dels pol·linitzadors silvestres.

Butlletí