"Arbres per viure" a Barcelona

18/01/2017 - 08:59

Barcelona vol arbres millors, més biodiversitat, més funcionals i més resistents al canvi climàtic. L’Ajuntament de Barcelona presenta “Arbres per viure”- Pla Director de l’Arbrat 2017-2037 que guia l’acció municipal en matèria de planificació, gestió i conservació de tot l’arbrat de la ciutat. Hi ha més d’1,4 milions d’arbres, i més de 170 espècies.

La participació ha estat clau per a la seva elaboració amb 54 sessions de participació i més de 700 professionals i tècnics fent aportacions. Barcelona invertirà 9,6 milions d’euros anuals en el Pla de l’Arbrat, un 16% més que fins a l’actualitat.

L’arbrat cobreix el 25,20% de la superfície de la ciutat i constitueix una gran biomassa que esdevé un patrimoni natural de gran valor. El pla inclou tots els arbres de la ciutat: els dels espais forestals de Collserola, Montjuïc i els Tres Turons, els arbres de carrer, els de parcs i jardins públics i privats, i els de totes les entitats i institucions.

Un dels beneficis de l’arbrat és que influeix en la depuració de l’aire mitjançant l’eliminació de contaminants atmosfèrics –causats principalment pel trànsit rodat i la indústria-, com ara l’ozó, el diòxid de sofre, el diòxid de nitrogen, el monòxid de carboni i les partícules en suspensió.

Els arbres més comuns al terme municipal de Barcelona, segons l’estudi del CREAF, incloent la serra de Collserola, són l’alzina (Quercus ilex) amb 313.372 exemplars (22.1% de la població total), el pi blanc (Pinus halepensis) amb 290.525 exemplars (20.5% de la població total), el plàtan (Platanus x acerifolia) amb 93.212 exemplars (6.6% de la població total) i el pi pinyer (Pinus pinea) amb 69.749 (4.9% de la població total).

Els arbres més comuns dins l’àrea urbana de Barcelona són el plàtan (Platanus x acerifolia), amb 18.744 exemplars (8.8% de la població de verd urbà), el xiprer de Lambert (Cupressus macrocarpa) amb 15.620 exemplars (7.4% de la població de verd urbà), la troana (Ligustrum lucidum), amb 13.668 peus (6.4% de la població de verd urbà) i el lledoner (Celtis australis), amb 11.715 exemplars (5.5% de la població de verd urbà).

L’objectiu del Pla de l’Arbrat no és tenir més arbres sinó de més qualitat i així crear una veritable infraestructura verda que a la vegada suposi més serveis i beneficis ambientals, socials i psicològics per a la ciutadania. La qualitat dels arbres es defineix per arbres més grans, més madurs, amb millor estat vegetatiu i amb millors condicions de sòl. Els arbres de més qualitat són més resistents als reptes del canvi climàtic.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Acte
14/05/2022 - 00:00
Diverses localitzacions de Barcelona
Article

La nova contracta del servei garanteix el manteniment i millora dels espais verds i els arbres de la ciutat, així com la seva adequació a un model més ecològic i sostenible d’acord amb el Pla director del verd urbà. El contracte, adjudicat a l’empresa FCC Medio Ambiente, ha entrat en vigor al febrer, amb una durada de tres anys prorrogables a dos més i un cost anual d’11,1 milions d’euros. Les actuacions previstes donen resposta als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) dins les accions locals d’adaptació i resiliència al canvi climàtic.

Article

Treballeu al voltant de l’alimentació sostenible, l’agroecologia, l’agricultura urbana o la sobirania alimentària a la ciutat de Barcelona o la seva regió metropolitana? L'Ajuntament de Barcelona us convida a sumar-vos a aquest espai!

Butlletí