Font: Diputació de València
Al Centre Educatiu Xúquer
El concurs del Calendari Ambiental constitueix una iniciativa que promou, any rere any, l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València. Consisteix en un concurs de dibuix i manualitats amb temàtica circumscrita al respecte pel medi ambient.
El diputat de Medi Ambient de la Diputació de València, Josep Bort, acompanyat per l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres, ha visitat el Centre Educatiu Xúquer de la capital de la Ribera Alta per agrair la seua participació al concurs anual del Calendari Ambiental. Una iniciativa emmarcada dintre de la commemoració del Dia de l’Educació Ambiental i que persegueix transmetre els coneixements i els valors necessaris per a una correcta educació en aquesta matèria.
Josep Bort ha assegurat que l’educació ambiental «ha de ser una prioritat a la nostra societat. No podem transmetre als xiquets i les xiquetes les falsedats amb les que em crescut nosaltres. Hem de ser capaços d’aprofitar la seua capacitat de comprensió i assimilació per protegir i fer protegir el medi ambient». En aquest mateix sentit, Bort ha incidit en que «necessitem protegir el medi ambient per respecte a la Terra i perquè és l’únic camí. Açò no és una opció, és la nostra única opció», ha afirmat.
El diputat ha aprofitat l’ocasió per agrair a la direcció del centre la seua participació, alhora que ha repartit els diplomes i ha estat departint amb els alumnes sobre els objectius de l’Educació Ambiental. «És l’única eina que pot garantir la sostenibilitat» ha insistit Josep Bort. «Per això és tan important prendre consciència i ser sensibles amb el medi ambient, i guanyar en coneixements, actituds i aptituds respectuoses amb el nostre planeta. La suma d’accions menudes té repercussions ambientals planetàries i aquestes accions les decidim nosaltres cada dia», ha indicat.
El concurs del Calendari Ambiental constitueix una iniciativa que promou, any rere any, l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València. Consisteix en un concurs de dibuix i manualitats amb temàtica circumscrita al respecte pel medi ambient. El mateix persegueix involucrar els centres educatius dels municipis valencians amb l’objectiu de crear consciència i participar en un concurs que, més enllà dels seus guanyadors, genera el material gràfic necessari per confeccionar l’anomenat Calendari Ambiental que posteriorment es distribueix per tots els col·legis participants.
«Es tracta d’una activitat molt enriquidora per als xiquets, pensen en com ajudar al nostre medi ambient i ho comparteixen amb els seus companys. Enguany ens marquem el repte de fer partícips a la major part de les localitats valencianes», ha manifestat el diputat responsable de l’Àrea de Medi Ambient.
Així mateix, un col·legi per comarca gaudeix d’una jornada de tallers ambientals. I considerant l’aposta que des de la Conselleria d’Educació s’està fent per a impulsar els valors ambientals a l’escola, des de l’Àrea de Medi Ambient s’ofereix al professorat docent dels col·legis participants una jornada sobre Economia Circular, organitzada amb la col·laboració del CEFIRE, que proporciona noves eines per fomentar un canvi de comportaments i formes de vida, incloent-hi els hàbits de producció i consum, essencials per a aconseguir un major grau de sostenibilitat ambiental.
Dia de l’Educació Ambiental
El 26 de gener se celebra el Dia Mundial de l'Educació Ambiental, que té el seu origen en 1975, any en què es va celebrar a la ciutat de Belgrad el Seminari Internacional d'Educació Ambiental, amb la participació de més de 70 països. En aquest esdeveniment es varen establir els principis de l'Educació Ambiental en el marc dels programes de les Nacions Unides. Com a resultat, es va publicar la Carta de Belgrad, en la qual es plasmen les reivindicacions fonamentals de l'educació ambiental.
Aquesta constitueix un procés dinàmic i participatiu, que busca despertar en la població una consciència que permeta identificar-se amb la problemàtica ambiental, tant a nivell global com local. En aquest context, des de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València es commemora el Dia Mundial de l’Educació Ambiental donant suport al treball efectuat des de l’escola. Entre els objectius de l’àrea es troba promoure un canvi d’actituds tant en l’àmbit individual com la capacitació social, per la qual cosa, disposa de diversos programes, en aquest cas, dirigits a la comunitat escolar.
La contaminació, el canvi climàtic i l’afecció d’aquest sobre la resta de factors ambientals, fan que, cada vegada en major grau, la societat estiga disposada a adoptar els canvis necessaris per garantir el desenvolupament de les generacions presents i futures.
L’educació ambiental, la sensibilització i conscienciació per a la sostenibilitat i la capacitació són elements que s’inclouen al capítol 36 del programa 21 de Rio (Cimera de la Terra) i s’han anat consolidant al llarg de les diferents conferències que al respecte s’han realitzat. Destaca, en aquest ordre, la Declaració de Salònica en la qual es reafirma que tant l’educació com la sensibilització ambiental de la societat formen, juntament amb la legislació, l’economia i la tecnologia, un dels pilars d’acció bàsics en favor de la sostenibilitat.