Cicle de debats sobre transició energètica. La transició energètica de Catalunya

dilluns, 8 maig, 2017 - 10:00 a dimarts, 9 maig, 2017 - 13:59
Sala cotxeres del Palau Robert de la Generalitat de Catalunya
Geolocation

El llibre blanc de l’Energia a Catalunya de l’any 1981, analitzava per primera vegada els escenaris de demanda i oferta energètica en els contexts del Pla Nacional Energètic d’Espanya i de la incipient Comunitat Europea. Garantir el subministrament energètic i reduir la dependència exterior marcaven
el camí. Per a les energies renovables eòlica i solar s’apuntava un paper incert on la investigació centraria la política dels anys següents i la industria representava el 47% del consum energètic avui, tot just suposa el 27%.

Catalunya, 36 anys després, inicia una nova etapa marcada per un consens ampli de la necessitat d’un nou model energètic competitiu, sostenible, distribuït i democràtic on el ciutadà tindrà un paper essencial i actiu que ens portarà, en 33 anys a l’objectiu del 100% d’energies renovables al 2050.

L’energia neta, la digitalització de les xarxes, l’emmmagatzematge de l’energia elèctrica, el vehicle elèctric i el baix preu de les instal·lacions solars permetran un canvi del model energètic que ni tan sols entra en el plantejament de la major part de les estratègies sectorials i territorials avui vigents ni en les inquietuds dels seus agents prescriptors.

El moment és apassionant però ple d’incertesa i de resistències, no solament dels sectors energètics tradicionals, també dels professionals d’altres àmbits que es resisteixen a entendre la diferència entre les energies fòssils i l’urani i les energies renovables. Milers d’anys concentrant energia avui utilitzada en plantes centralitzades que ocupen poc espai versus fluxos energètics del vent, sol i aigua que requereixen de gran superfície de captació.

1. Transició, cap a on? Un nou model energètic en un món canviant
2. Som prou conscients del repte al què ens enfrontem?
3. Estem preparats mentalment i professionalment?
4. Digitalització de l’energia
5. El paper de la xarxa de distribució
6. Els prosumers i agregadors energètics canvien el mercat elèctric?
7. Edificis que produeixen energia i la subministren als cotxes
8. Nous models de finançament

Més informació: Programa i inscripcions


 

Organitzador: 
Institut Català d'Energia
Municipis: 
Categories: 
Energia

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Barcelona s’incorpora al projecte PRIMA, que ubicarà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge a Barcelona per millorar la competitivitat de la indústria del sector energètic. El conveni atorga 300.000 euros a l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) per desenvolupar aquest projecte, que s’alinea amb el compliment de l’Agenda 2030.

Notícia

Per oferir una tarifa adaptada a les necessitats de la situació post-covid-19, Barcelona Energia aplicarà una rebaixa en els preus de les tarifes fixes del 8% de mitjana, un estalvi anual d’entre 40 i 60 euros en la factura de la llum. La comercialitzadora pública d’energia de l’àrea metropolitana de Barcelona, que dona servei a més de 1.800 usuaris i usuàries, ofereix una nova tarifa per a comerços i petites empreses.

Butlletí