Saldes celebra la distinció de primer municipi amb Cel Nocturn de Qualitat

Font: Diputació de Barcelona

20/02/2017 - 09:55

Saldes és el primer municipi de Catalunya amb zones declarades com a Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat, en un entorn protegit com és el massís del Pedraforca i el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

El 13 de febrer es va celebrar aquesta distinció que li ha atorgat la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat amb un acte a l’Ajuntament en el que hi va participar el diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, juntament amb la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, l’alcalde de Saldes, Moisès Masanas i el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font.

La figura d’Espai amb Cel Nocturn de Qualitat (ECNQ) s’atorga a aquelles zones amb unes condicions de baixa contaminació lumínica que permeten gaudir del medi natural nocturn, i és una distinció de protecció derivada del Decret d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn, aprovat pel Govern de la Generalitat el 2015.

Per aconseguir aquest distintiu d’espai amb cel nocturn de qualitat, l’Ajuntament de Saldes ha hagut de presentar un pla d’actuacions, entre els quals hi ha un Pla de prevenció de contaminació lluminosa que ha estat elaborat per la Diputació de Barcelona. Aquest Pla consta de dues parts: una diagnosi de la situació lumínica del municipi amb mesures de la qualitat del cel, i una segona amb les actuacions que calia fer sobre l’enllumenat públic per complir amb els nivells objectius.

Paral·lelament a l’obtenció del distintiu, el municipi està desplegant un Pla de prevenció contra la contaminació lumínica amb la implantació de tecnologia Led en tot l’enllumenat públic que suposarà una disminució del 78% de la despesa energètica en enllumenat exterior municipal reduint el 75% de llums contaminants, i de 94 tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera.


 

Categories: 
Municipis: 
BerguedàSaldes

Relacionats

Article

Investigadors de la URV elaboren un sistema capaç de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en la configuració de comunitats energètiques d’energia renovable.

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Article

Té l’objectiu de reduir el consum d’energia, augmentar el consum d’energia renovables i disposar d’eines avançades d’avaluació del consum · Es tracta d’una iniciativa que l’Ajuntament recull de la Diputació de Barcelona i que inclou mesures d’estalvi en l’ús de recursos i de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions esportives

Butlletí