Barcelona avança cap a la gestió pública de l'aigua

24/02/2017 - 21:36

L’aigua és un bé comú essencial per a la vida i, per tant, cal gestionar-la sota criteris d’interès general. Aquesta és la filosofia que ha portat l’Ajuntament de Barcelona a treballa per avançar cap a la gestió pública de l’aigua a la ciutat. En aquesta línia, el consistori acaba de fer un pas més amb l’encàrrec a l’empresa municipal Cicle de l’Aigua, SA (BCASA) dels treballs tècnics i jurídics necessaris per posar-se en marxa.

 

L’abastament d’aigua és un servei bàsic que ha de garantir en tot moment un accés universal i assequible, que s’ha de prestar amb l’objectiu de ser eficaç, i de manera que els beneficis de l’activitat es dirigeixin a la millora del servei i a aconseguir una major sostenibilitat.

L'actual consistori considera que és més fàcil acomplir aquest objectius amb una gestió pública, i es suma així a una tendència creixent al món, ja que moltes ciutats estan optant per recuperar la gestió pública de l’aigua allà on no la tenien, exercint la seva competència. De fet, en l’àmbit mundial, la gestió pública de l’aigua és el més habitual: prop del 90% de la població la rep a partir d’operadors públics.

Un procés en marxa
Dijous 23 de febrer l’Ajuntament de Barcelona va fer un pas més dins del full de ruta per avançar cap a la municipalització de l'aigua. Així, la Comissió de Govern del consistori va encarregar a l’empresa municipal BCASA l’elaboració dels informes tècnics i/o jurídics necessaris per a la transició cap a la gestió pública de l’aigua.

Aquesta decisió neix de les proposicions aprovades pel Plenari del Consell Municipal el 25 de novembre del 2016 i que obrien una línia de treball envers la gestió pública, directa i integral del cicle de l’aigua, inclòs el subministrament domiciliari, valorant sempre la seva oportunitat, pertinença i viabilitat, tant tècnica com econòmica, social i ambiental.

L’acord preveia dotar econòmicament aquesta línia de treball per elaborar els informes tècnics i/o jurídics necessaris encarregats finalment a BCASA, societat adscrita a l’Ajuntament de Barcelona, l’objecte social de la qual inclou, entre altres activitats, la gestió, l’assessorament i la col·laboració en estudis i en activitats relacionades amb el cicle de l’aigua, les platges, el litoral i el medi ambient.

Amb aquest encàrrec es posa en marxa el procés que ha de permetre avançar cap a la gestió pública de l’aigua, una fita avalada per l’ampli suport ciutadà rebut en el procés participatiu per a l’elaboració del Programa d’Actuació Municipal.


Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
18/03/2021 - 14:45
Article

La Fàbrica del Sol de l'Ajuntament de Barcelona estrena un nou recurs educatiu i aquest cop el tema principal és l’aigua, un bé escàs de vital importància que cal conservar i no embrutar.

Article

Coincidint amb el 10é aniversari del reconeixement del Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides, l'Ajuntament de Barcelona ha organitzat una sessió en línia amb Leo Heller, relator de les Nacions Unides pel Dret a l’Aigua fins el novembre passat i autor d’aquest informe, i a Pedro Arrojo Agudo, el nou relator que ha agafat el relleu de Heller.

Butlletí