Un nou model energètic és possible

President del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès
Conseller Comarcal de Benestar Social
02/03/2017 - 12:27

La situació energètica del país i les seves conseqüències socials i mediambientals ens situa en un context de problemàtica global. Som conscients que no podem canviar el model energètic unilateralment però sí que, des del món local, podem contribuir a aquest canvi de model. Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental hem signat un acord de col·laboració amb la cooperativa Som Energia per impulsar el canvi de model energètic i escenificar que volem plantar cara a les grans empreses energètiques, davant els abusos de poder, els increments de preu i la poca sensibilitat social que estan demostrant.

 

El que volem és posar de manifest una nova manera d’entendre l’energia des del Vallès Occidental. Una aposta clara per un canvi de model, que inclou treballar en diferents fronts per fer-ho possible. Un canvi de model basat en l’energia renovable, de proximitat i a l’abast de la ciutadania.

Perquè parlar d’energia és parlar de moltes coses que ens afecten. És parlar d’un problema estructural, l’esgotament gradual dels recursos energètics fòssils i les incerteses geopolítiques. També un problema mediambiental, relacionat amb l’acceleració del canvi climàtic per la relació directe entre el consum d’energia basat en fonts emissores de carboni. I com és evident, un problema social: la pobresa energètica, un drama social que exclou a milions de persones dels mínims vitals per subsistir dignament

Un 8,7% del conjunt de les llars catalanes no pot mantenir una temperatura adequada durant l’hivern i un 7,6% de les famílies ha hagut d’ajornar el pagament de la factura d’algun dels components de la despesa energètica en els darrers 12 mesos. El preu de l’energia a Catalunya ha pujat un 26 per cent el darrer any, mentre el salari brut mitjà dels catalans només ha augmentat un 2’4% des de 2008. Si a tot això li sumem que el parc d’edificis de la comarca està envellit –prop d’un 60% dels edificis són anteriors als anys vuitanta- ens trobem davant una factura elèctrica cada cop més elevada.

L’acord signat des del Consell Comarcal amb Som Energia recull diferents voluntats de treball expressades pels alcaldes i alcaldesses de la comarca en diferents sessions del Consell d’alcaldes d’aquest mandat: el treball per eradicar la Pobresa energètica, l’aposta comarcal per les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic.

El Consell comarcal es fa soci col·laborador de Som Energia i inicia diferents accions de formació i assessorament als municipis de la comarca sobre la pobresa energètica i per l’impuls del consum i la producció d’energies renovables. I esperem, també, que els municipis del Vallès Occidental es puguin afegir a aquesta nova manera de fer, adherint-se al conveni marc signat.

Fent aquesta aposta amb Som Energia estem dient que, en la mesura que siguem capaços de pressionar les grans empreses i buscar models alternatius com el de la cooperativa, podrem transformar el mercat en un mercat més transparent. Perquè no volem treballar amb empreses que no siguin responsables del que està passant a la societat, que no tinguin un compromís social, que no s’impliquin. Treballarem amb aquelles empreses que siguin responsables i estiguin compromeses amb els veïns i veïnes del Vallès Occidental.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Notícia

Es tracta d'un seguit de xerrades i taules rodones que es duran a terme a les diferents comarques del 9 al 18 d'abril amb l'objectiu de divulgar i assessorar sobre els temes més importants pel que fa a les energies renovables i noves formes de consum energètic.

Notícia

El projecte forma part de les accions que s'estan portant a terme des de l'IMET per combatre els efectes del canvi climàtic en els equipaments escolars

Butlletí