Font: Ajuntament de Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona proposa desenvolupar tots els mecanismes legislatius existents i crear-ne de nous mitjançant unes bases reguladores per a un model nou de gestió públic, transparent i participatiu. Les noves bases reguladores han estat presentades en el marc de la jornada “Aigua, bé comú. Reptes i futur”.
La jornada ‘Aigua bé comú: reptes i futur’ organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i la plataforma Aigua és Vida, s'ha celebrat al Recinte Modernista de Sant Pau en el marc del Dia Mundial de l'aigua i ha esdevingut un fòrum d'intercanvï d'idees sobre com gestionar l’aigua al segle XXI. L'acte ha comptat amb l'activista i pensadora francesa d’origen nord-americà Susan George, l’eurodiputada irlandesa Lynn Boylan, i ha servit per parlar dels reptes que afronten les ciutats que s’han posicionat recentment a favor de la gestió pública de l’aigua,amb intervencions de les ciutats de Barcelona, París, Nàpols, Valladolid i Terrassa.
La jornada ha estat inaugurada per la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, que ha destacat: “La gestió pública de l’aigua és l’únic model democràtic possible per garantir aquest bé comú.”
Noves bases pel model de gestió de l'aigua a Barcelona
Dins la jornada, s'ha presentant també les noves bases reguladores per a un model nou de gestió públic, transparent i participatiu a Barcelona. Les noves bases reguladores han estat presentades pel regidor d’Aigua i Energia de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, conjuntament amb representants d’entitats com Aigua és Vida, Red Pública del Agua i la Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento. Les bases aposten perquè l’aigua sigui tractada com un bé humà, universal i accessible per a tothom, amb una gestió pública i participativa al llarg de tot el procés.
La concepció de l’aigua com a dret humà accessible per a tothom ha reunit aquest grup de treball format per administracions locals, operadors públics i moviments socials per definir les bases de la gestió pública de l’aigua, que pretenen posar fi a les llargues concessions i limitar-les a un màxim de cinc anys, així com eliminar costos aliens a aquest servei.
“Cal posar fi a les concessions de llarga durada”, ha sentenciat Eloi Badia, “està en joc la sobirania municipal per gestionar un bé essencial com és l’aigua”. En les bases es reclama un marc normatiu per planificar el cicle integral urbà de l’aigua que garanteixi la participació pública. A més, es demana regular els cànons de concessió i es recomana que, si no hi ha inversions importants, els contractes siguin d’un màxim de cinc anys, i si hi ha grans inversions, d’entre cinc i deu anys.
El document incideix en la necessitat de crear mecanismes de participació directa i aconseguir que la informació sigui accessible i pública. També s’expressa la necessitat d’establir tarifes diferenciades d’acord amb els usos de l’aigua i que siguin progressives. El document aprofundeix, entre altres, en aspectes de planificació, participació, règim econòmic, regulació i contractació.
Es presenta l’Associació de Municipis per la Gestió Pública de l’Aigua
La remunicipalització de l’aigua és una aposta de moltes ciutats de Catalunya. Són molts els ajuntaments que han aprovat en els seus plenaris municipals la voluntat de remunicipalitzar l’aigua. Per aquest motiu s’ha creat l’Associació de Municipis de la Gestió Pública de l’Aigua per sumar experiències i anar plegats cap a una nova governança de l’aigua. A l’acte de presentació de l’Associació han participat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, l’alcalde d’El Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, l’alcalde de Sabadell, Julià Fernàndez, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlon i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.
El Dia Mundial de l’Aigua ha estat el dia escollit per presentar l’Associació de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua. Formada per set municipis, l’associació aposta per una gestió pública de l’aigua que garanteixi l’accés a tothom i perquè no hi hagi manca de subministrament per motius econòmics o socials. Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès, el Prat del Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa han fet front comú per apostar per una gestió pública de l’aigua, que sigui transparent i participativa. Per aquest motiu, han impulsat la creació d’una xarxa de municipis compromesos amb la gestió pública d’aquest bé comú.
L’associació té com a objectiu promoure i impulsar la gestió pública de l’aigua i donar suport a tots aquells municipis que vulguin apostar per aquest model de gestió. Tot i que s’articula com una associació de municipis, també està oberta a ens supra-municipals, sectors acadèmics i societat civil organitzada. “Aspirem a ser-ne més”, ha dit l’alcaldessa Ada Colau.
Segons ha explicat l’alcaldessa, la gestió pública és la més habitual a nivell mundial, ja que prop del 90% de la població rep l’aigua a partir d’operadors públics, i són moltes les ciutats que en aquests moments estan optant per recuperar la gestió pública d’aquest servei. “L’aigua és un bé de primera necessitat i no una mercaderia, i com a dret fonamental ha de ser gestionada amb criteris d’interès general”, ha assegurat Colau.