La dimensió econòmica del sistema alimentari metropolità

Font: AMB.cat

29/03/2017 - 09:00

La dimensió econòmica del sistema alimentari a l'àrea metropolitana de Barcelona és un estudi que aprofundeix, des d'una visió global, en les característiques del sistema agroalimentari metropolità. L'estudi ha estat encarregat a l'Institut Cerdà per l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB. Es tracta del primer estudi d'aquest tipus que es realitza a l'àrea metropolitana.

L'informe diagnostica la situació actual i aprofundeix en els actors i actius principals de les activitats relacionades amb l'alimentació. Com a tret diferencial, aquest estudi no només especifica les característiques del sistema agroalimentari metropolità des del punt de vista econòmic, sinó que també ho fa des de l'ambiental, el territorial i el social.

Així mateix, després de donar una visió global d'aquest sistema i de caracteritzar-lo, l'informe ofereix diverses propostes d'actuació, com ara optimitzar l'espai agrícola, fer-lo més sostenible i accessible, transferir tecnologia a la indústria agroalimentària, conscienciar sobre el malbaratament o recolzar el petit comerç, entre altres actuacions.

A aquesta primera anàlisi està previst que se n'hi afegeixin d'altres per conèixer amb més detall els aspectes ambientals i socials relacionats amb les tasques de producció, transformació, comercialització i consum alimentari. L'objectiu d'aquests treballs és generar la informació necessària per impulsar, d'acord amb tots els agents del territori, una política alimentària que garanteixi la resiliència del sistema alimentari metropolità

Les activitats relacionades amb la producció, la transformació, la distribució, el consum i la recuperació dels aliments conformen el sistema alimentari metropolità i constitueixen un seguit d'activitats bàsiques per al bon funcionament i la resiliència de la ciutat metropolitana. Aquestes activitats impacten en les dimensions econòmica, social, cultural, territorial i ambiental de l'àrea metropolitana. Aquest estudi es concentra principalment en l'anàlisi econòmica del sistema alimentari i dibuixa unes conclusions preliminars sobre les línies de treball que cal desenvolupar per a l'articulació d'una política alimentària d'àmbit metropolità.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Calcuteca és una eina ideada per conèixer millor el grau de sostenibilitat que té tot allò que mengem i a buscar alternatives que siguin més sostenibles.

Article
Edició presencial del Congrés Acusticat amb fira expositiva i activitats d’escolta

Els dies 25 i 26 d’abril es tornarà a celebrar una nova edició de l’ACUSTICAT, el Congrés bianual sobre el món de l’acústica catalana. Granollers, capital del Vallès Oriental, acull una edició que torna a la presencialitat i ho fa des del Teatre Auditori de Granollers, un equipament que allotjarà ponències de nivell i fomentarà la reflexió acústica en 4 sales i una fira expositiva amb solucions i eines acústiques de nivell

Article

Des de la Plataforma 'Aprofitem els Aliments' s'ofereix aquesta eina de recerca de projectes vinculats a la lluita contra el malbaratament alimentari. Al mapa podeu trobar informació sobre la iniciativa i la manera de contactar amb ells. Podeu accedir al mapa aquí.

Butlletí