Impuls a la generació d’energia solar a Barcelona

12/04/2017 - 16:48

El Programa d’impuls a la generació d’energia renovable a Barcelona inclou diferents actuacions, que es desenvoluparan entre els anys 2017 i 2019. L’objectiu és augmentar i potenciar el nombre d’instal·lacions renovables a la ciutat, en espais i cobertes tant públics com privats, implicant-hi no només l’Administració local, sinó també particulars, empreses privades i altres col·lectius.

El Govern municipal va presentar, el juliol del 2016, la Mesura de govern de transició cap a la sobirania energètica, en una aposta per canviar el model energètic actual i avançar cap a la sobirania energètica. La mesura té com a objectius doblar la generació elèctrica municipal procedent d’energies renovables i augmentar en un 10% la generació elèctrica privada procedent de renovables.

En aquest context, el Programa d’impuls a la generació d’energia solar a Barcelona és l’eina que ha de fer créixer i potenciar el nombre d’instal·lacions renovables a la ciutat, en espais i cobertes tant públics com privats. La idea és que l’autoconsum, l’autoproducció i la generació energètica renovable i local formin part de la quotidianitat de Barcelona. “L’objectiu de l’autoproducció i l’autoconsum és viable, i és urgent que tothom es comprometi amb el desenvolupament d’aquestes accions”, ha dit la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, que també ha manifestat que aquesta mesura també vol convertir Barcelona en una ciutat de referència en aquest àmbit.

Les actuacions afecten espais públics i privats i la inversió també pot ser-ho. En aquest sentit, s’actuarà en:

  • Cobertes o espais públics amb inversió pública: Es faran noves instal·lacions en edificis i equipaments municipals existents i en espais públics de la ciutat. Les actuacions se centraran bàsicament en biblioteques, escoles i centres cívics.
  • Cobertes públiques amb inversió privada o col·lectiva: Empreses o particulars invertiran en edificis i espais públics cedits per l’Ajuntament mitjançant convenis de col·laboració.
  • Cobertes o espais privats amb inversió pública: L’Ajuntament invertirà en cobertes o altres espais privats, com per exemple les parets mitgeres d’alguns edificis de Barcelona.
  • Cobertes privades amb inversió privada: Es tracta d’actuacions en edificis privats en què la inversió la faran els mateixos agents privats. L’Ajuntament els acompanyarà econòmicament —amb subvencions i bonificacions— i tècnicament.

L’impacte del programa implica incrementar en més d’un 20% la potència fotovoltaica instal·lada el 2015. L’objectiu és que tothom (administracions, ciutadania i sector empresarial) se’n corresponsabilitzi i assumeixi que cal reorientar i transformar el model actual de generació energètica. Es tracta de facilitar que la ciutadania pugui generar, si no tota, una part important de l’energia que necessita per cobrir les seves necessitats. “La idea és doblar la generació elèctrica municipal procedent d’energies renovables, però també començar a mobilitzar capital privat”, ha declarat el regidor d’Aigua i Energia, Eloi Badia.

Nou espai web

Barcelona vol avançar cap a la sobirania energètica, i per això ha posat en marxa un nou espai web que explica els passos que s’estan fent per impulsar una transició energètica a la ciutat. En aquest nou web es pot trobar informació sobre drets energètics, els recursos disponibles per millorar l’eficiència energètica a les llars i les eines que s’estan desenvolupant per a l’autogeneració local d’energia solar.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Barcelona s’incorpora al projecte PRIMA, que ubicarà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge a Barcelona per millorar la competitivitat de la indústria del sector energètic. El conveni atorga 300.000 euros a l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) per desenvolupar aquest projecte, que s’alinea amb el compliment de l’Agenda 2030.

Notícia

Per oferir una tarifa adaptada a les necessitats de la situació post-covid-19, Barcelona Energia aplicarà una rebaixa en els preus de les tarifes fixes del 8% de mitjana, un estalvi anual d’entre 40 i 60 euros en la factura de la llum. La comercialitzadora pública d’energia de l’àrea metropolitana de Barcelona, que dona servei a més de 1.800 usuaris i usuàries, ofereix una nova tarifa per a comerços i petites empreses.

Butlletí