Barcelona s’adherirà al pacte de la UE d’Alcaldes per l’Energia Sostenible i el Clima

21/04/2017 - 22:18

La comissió d'Ecologia de Barcelona aprova per unanimitat que l'Ajuntament s'adhereixi al nou Pacte d'Alcaldes per l'Energia Sostenible i el Clima de la UE, i també ha donat llum verda a redactar un Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima en un màxim de dos anys.

La comissió d’Ecologia de Barcelona ha aprovat per unanimitat que l’Ajuntament s’adhereixi al nou Pacte d’Alcaldes per l’Energia Sostenible i el Clima de la UE, i també ha donat llum verda a redactar un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima en un màxim de dos anys.

A més, la comissió ha facultat la tinenta d’alcalde Janet Sanz a signar el pacte europeu i els annexos que es derivin: “L’objectiu és treballar en una visió integradora de la qüestió climàtica que permeti aconseguir els principis que proposa el pacte per al 2030”, ha explicat.

Treballarem en mesures i estratègies a llarg termini”, i ha insistit en el compromís del Govern municipal a adoptar compromisos i acords per resoldre els problemes del model energètic actual.

El nou Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia és la fusió de la mitigació del canvi climàtic (Pacte dels Alcaldes) i l'adaptació (Alcaldes per l’Adaptació) sota un mateix paraigua en una sola iniciativa i constitueix el corrent principal del moviment Europeu que involucra les Autoritats Locals i la seva ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic.

Aquest Nou pacte té tres pilars principals. Esdevé més ambiciós amb un compromís de reducció d'emissions de GEH més enllà del 40% per l'any 2030, mitjançant l'augment de l'eficiència energètica i un major ús de fonts d'energia renovables. També incorpora el compromís d'avançar cap a la resiliència de les ciutats afegint la obligació de redactar un Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic i executar-ne les accions. I proposa que el subministrament energètic sigui segur, disponible, equitatiu i sostenible.

Els municipis adherits al Pacte dels Alcaldes es comprometen a executar accions per assolir reduccions d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de com a mínim el  40% a l'any 2030 i l'adopció d'un enfocament conjunt per abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Per portar a la pràctica aquest compromís polític el signataris del Pacte, tenen dos anys per redactar un Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) que ha d'incloure un inventari base de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del municipi per fer el seguiment de l’efectivitat de les accions de mitigació, una avaluació de riscos i vulnerabilitats climàtiques i l’estratègia d’adaptació pot formar part del PAESC o bé es pot desenvolupar o formar part d’un pla apart.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Acte
31/05/2021 - 00:00
Les jornades tindran lloc al pati de l’Institut d’Estudis Catalans.
Article

El Barcelona Green Deal és l’agenda urbana i econòmica per fer, en els propers deu anys, una ciutat més competitiva, sostenible i equitativa, adaptada a reptes com les transicions ecològica i digital, que s’han vist accelerats per la pandèmia. El nou full de ruta consta de 38 mesures, entre les quals s’inclouen transformacions urbanes per revitalitzar o crear noves zones estratègiques d’activitat econòmica. Quines són?

Notícia

L’Ajuntament de Mataró ha presentat l’estratègia Mataró pel clima i ha fet balanç de les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Butlletí