Alumnes del Prat construeixen i instal·len caixes niu per afavorir la biodiversitat urbana

05/05/2017 - 14:29

Un grup d’alumnes de l’Institut Les Salines que cursen un cicle formatiu de Producció Agrària han construït caixes niu que després han instal·lat en alguns llocs específics del parc Nou.

L’objectiu d’aquesta acció, que forma part del projecte Nius de l’Institut Català d’Ornitològia, és fomentar la nidificació d’ocells que ajudin a controlar les plagues i alhora recollir informació sobre la nidificació dels ocells al nostre país. 

La reproducció dels ocells és molt sensible a les pertorbacions de l’hàbitat i als efectes del canvi climàtic, i aquesta iniciativa contribueix a augmentar el coneixement de com responen els nostres ocells a aquests i altres factors de canvi al llarg del temps.

Durant les últimes setmanes s’ha comprovat que vàries caixes niu han estat ocupades per algunes espècies d’ocells com mallerengues emplomallades, mallerengues carboneres i pardals xarrecs i que fins i tot han arribat a pondre-hi ous. Aquest projecte està promogut per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’entitat Arrel, en col·laboració amb l’Ajuntament del Prat. 

Es cataloguen 470 espècies d’invertebrats a la ciutat

Els invertebrats són els organismes més abundants al món i viuen en tots els ecosistemes. La riquesa d’espècies és símptoma del bon estat de conservació dels espais naturals. Per conèixer millor les poblacions d’invertebrats artròpodes del Prat s’està elaborant un catàleg que les inventaria i cataloga. L’any 2016 es va desenvolupar la primera fase de l’estudi, centrat en 14 punts tant del nucli urbà (parcs i jardins) com d’alguns espais periurbans.

Els primers resultats aporten 470 espècies, de les quals 152 són papallones diürnes i nocturnes, 95 bernats i xinxes, 65 escarabats, 42 abelles i vespes i 33 aranyes. Algunes d’aquestes espècies resulten molt interessants perquè són rares o poc freqüents al nostre país.

Durant el 2017 es desenvoluparà la segona fase de l’estudi que analitzarà altres espais verds urbans i alguns hàbitats i horts dels patis de les escoles.


 

Municipis: 
Baix LlobregatEl Prat de Llobregat

Relacionats

Article

Durant els propers diumenges, al Prat, hi trobareu moltíssimes opcions per conèixer els petits tresors naturals que tenim a tocar de casa

Article

L’aplicació per registrar, organitzar i compartir observacions d’animals i plantes s’actualitza amb l’objectiu de ser més accessible i promoure la ciència ciutadana a la ciutat.

Article

Més de 300 alumnes participen en el servei comunitari ambiental durant aquest curs

Butlletí