Descomptes del rebut de la brossa amb una app per incentivar el reciclatge

05/05/2017 - 15:03

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet ha creat una aplicació per a telèfons mòbils que permetrà identificar les persones que reciclen correctament i premiar aquelles que ho facin bé amb un descompte en el seu rebut de la brossa.

L’aplicació que s’ha creat permetrà als usuaris identificar-se amb el telèfon mòbil davant del contenidor cada vegada que tirin la brossa de cadascuna de les fraccions i d’aquesta manera aconseguir una bonificació setmanal de dos euros fins a aconseguir un màxim de 60 euros l’any. Així, una família que recicli de forma correcta els residus i que habitualment pagaria una taxa de 115 euros anuals, podrà reduir el rebut fins als 55 euros. El gerent de la Mancomunitat, Jordi Vilaró, ha senyalat que “ara posem en marxa una prova pilot amb 150 voluntaris que durarà quatre mesos per veure la fiabilitat del sistema, si no té falles, entrarà en funcionament l’1 de gener del 2018“.

L’aplicació Urgellet Recicla, segons Vilaró, “té com a objectiu principal augmentar els índexs de reciclatge per fraccions a la comarca“. En aquest sentit, el gerent de l’entitat ha remarcat que “una persona que no recicla té un cos més gran, per tant, és de justícia que aquell que recicla i suposa menys despesa pagui menys a la seva factura”.

Els contenidors de les cinc fraccions, plàstic, cartó, vidre, orgànica i resta, han estat identificats amb una enganxina que conté un codi QR i un xip NFC, tecnologia utilitzada per identificar equips o persones. El ciutadà que vagi a tirar les escombraries haurà de portar el telèfon mòbil per llegir el codi amb l’aplicació. Amb aquesta lectura, l’entitat disposarà de la informació sobre la fracció que està reciclant la persona i en quin contenidor la diposita.

Vilaró ha apuntat que “totes les lectures passaran per un procés de verificació abans d’aplicar el descompte a la taxa”. I afegeix que “en cas d’observar algun comportament inusual no descartem fer una visita a domicili”.

L’aplicació també permetrà comunicar les possibles incidències que observin els ciutadans, com brutícia o deteriorament dels contenidors. L’índex de reciclatge a l’Alt Urgell va arribar l’any 2016 al 55 per cent, amb la nova mesura s’espera arribar al 60 per cent, “uns resultats similars a la recollida porta a porta”, conclou Vilaró.


 

Categories: 
Municipis: 
Alt Urgellla Seu d'Urgell

Relacionats

Article

Ecovidrio, en col·laboració amb Penguin Random House i l’Ajuntament de Barcelona, ha col·locat 5 contenidors verds exclusius, cadascun dels quals inclou un microrelat sobre el reciclatge i la cura del nostre entorn.

Article

El nou projecte col·laboratiu inclòs a l’app Reciclos d’Amposta és el Projecte Emma. Ara, els veïns i veïnes d’Amposta podran col·laborar en la recerca en càncer de mama mitjançant el reciclatge. L’aplicació web de Reciclos permetrà afegir els punts que els usuaris guanyin a partir del reciclatge d’envasos (anomenats Reciclos) a l’incentiu.

Article
Va ser el primer municipi amb aquest sistema a Catalunya

Actualment, Tiana està posicionat com el poble de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb el percentatge més elevat de recollida selectiva.

Butlletí