Mataró aposta per la lluita biològica i l’endoteràpia vegetal en els tractaments fitosanitaris a l’arbrat

25/05/2017 - 09:11

L’Ajuntament de Mataró ha iniciat els tractaments fitosanitaris a l’arbrat, zones verdes i forestals de la ciutat per fer front a les plagues i malalties que poden afectar les espècies vegetals. Es preveu tractar aproximadament un 75% de la vegetació.

A nivell tècnic, es manté l’aposta tant per la lluita biològica com per l’endoteràpia vegetal en els casos més problemàtics, que ja es va començar a aplicar de manera experimental l’any passat.

A principis de maig han començat els primers tractaments. Les plagues ataquen principalment durant la primavera i l’estiu, quan les temperatures són més elevades i hi ha més humitat ambiental. Per combatre-les, l’Ajuntament fa servir la lluita integrada, que combina els tractaments biològics amb insectes amb la utilització de productes químics biodegradables i innocus tant per als animals com per a les persones, tot i que cada vegada s’aposta més pels primers. Els treballs es realitzen d’acord amb el Protocol d’actuació en els tractaments fitosanitaris ornamentals de l’Ajuntament de Mataró i amb el Reial Decret 1311/2012 d’Ús sostenible de productes fitosanitaris.

Pel que fa a la lluita biològica, es col·loquen als arbres blisters i caixetes amb insectes depredadors i parasitaris d’aquells altres que provoquen les plagues. Quant als tractaments químics, consisteixen principalment a polvoritzar la copa dels arbres, les plantes arbustives i les gespes. Els productes que s’utilitzen són cada vegada més ecològics, i es fan servir exclusivament els autoritzats per la Generalitat de Catalunya.

Aquest any també es faran aplicacions localitzades en llocs amb problemàtiques especials amb tècniques d’endoteràpia. Es tracta d’un mètode alternatiu als tractaments aeris tradicionals, que consisteix a injectar en el tronc una substància fitosanitària que es distribueix per tot el sistema vascular de la planta. D’aquesta manera, el producte s’introdueix dins la saba amb més eficàcia i durabilitat. Aquesta tècnica té un cost molt més elevat, ja que s’ha d’actuar de manera individualitzada a cada arbre.

Els treballs fitosanitaris es perllongaran fins als mesos de setembre i octubre, quan s’ha de combatre la processionària del pi, i fins al novembre-desembre pel que fa a les palmeres a causa de la plaga de l’escarabat morrut vermell. L’aplicació dels tractaments es fa majoritàriament en hores nocturnes, de les 22 h fins a la matinada, per no destorbar la circulació de vehicles i vianants.

Els tractaments fitosanitaris tenen un pressupost de 74.867 €, i són aplicats majoritàriament per l’empresa adjudicatària i pels treballadors del Servei d’Espais Públics de l’Ajuntament. 

Categories: 
Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

 

Les plaques fotovoltaiques que s’instal·laran a la coberta de la pista poliesportiva Remigio Herrero serviran energia a famílies necessitades que es constitueixin en comunitat

Article

El voluntariat que forma part del projecte ha instal·lat malla de fibra de coco per ajudar a l’arrelament d’algunes de les plantes malmeses pel temporal Glòria. A banda de les afectacions dels temporals, el canvi climàtic continua afectant la praderia de posidònia situada davant la costa de Mataró: ha florit de forma massiva aquest any a diferents punts, possiblement per l’increment de la temperatura de l’aigua.

Article

Aquest mes de gener s'han portat a terme marxes exploratòries per la ciutat amb l’objectiu de visibilitzar i sensibilitzar a la ciutadania i a les persones que intervenen en els barris sobre l’existència d’elements de l’urbanisme que generen percepció d’inseguretat. Les actuacions, que s’emmarquen en el III Pla d’Igualtat de Gènere i en el Pla director de l’Enllumenat, serviran per fer un diagnòstic urbà de la percepció de la seguretat i poder aplicar mesures per afavorir la seguretat de les persones, en especial de les dones.

Butlletí