Font: Ajuntament de El Prat de Llobregat i Diputació de Barceloa
L'Ajuntament del Prat de Llobregat aposta per la sensibilització i educació ambiental des de fa 30 anys. Un dels espais singulars que es troba en aquest municipi és el Delta del Llobregat. En aquest reportatge us presentem una iniciativa per descobrir-lo: “Apropa’t al Delta”.
El Delta del Llobregat és un espai de gran valor ecològic. Per garantir la seva protecció el es va crear el Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, al 2005. Aquest Consorci està format per la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat. La missió del Consorci és gestionar, preservar, estudiar i divulgar els valors naturals i paisatgístics d’aquest espai singular i promoure l’ús educatiu de l’entorn natural basat en el respecte i la conservació.
El Delta del Llobregat és una de les tres zones humides més importants de Catalunya doncs té un superfície de 98 km2. És un espai de gran valor ecològic i paisatgístic ja que està format per diferents ecosistemes: estanys i maresmes (alguns on es barreja l’aigua dolça del riu Llobregat amb l’aigua del mar, com el Remolar que una de les llacunes més conegudes), la platja i pinedes típiques del front litoral. I una mica més enllà, extensions de cultius, alguns tradicionals de la zona, que aporten un valor cultural i productiu.
Els habitants del Delta
Les llacunes tenen acullen una gran biodiversitat d’espècies, especialment d’aus. Són una zona de nidificació molt important i a més s’ubiquen en un lloc de pas de la ruta migratòria del Mediterrani Occidental que uneix Europa i Àfrica, pel que es converteix en lloc de descans per moltes espècies. Tot i que no és un espai ric en peixos, si podem trobar gran diversitat d’invertebrats, que a més del seu valor intrínsec, són aliment per altres grups faunístics.
Aquest espai té la catalogació de Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) on destaquen poblacions nidificants de cames llargues, diferents espècies de corriols i cabussets. També hi nidifiquen altres espècies difícils de trobar a Catalunya, com són el bec d’alena, la perdiu de mar, el xatrac menut i l’ànec blanc. Les poblacions d’ocells hivernants, com el grup de les anàtides també són de gran interès, i en observar durant els mesos de fred una gran varietat.
A més dels ocells, hi trobem tortugues de rierol i el fartet, que és un petit peix endèmic de zones d’aiguamolls.
Consulta aquí el llistat d’espècies presents al Delta del Llobregat
La importància de conservar el Delta
Malgrat la importància ecològica indiscutible d’aquest espai, es troba amenaçat sobretot per la pressió antròpica. L’augment demogràfic dels municipis limítrofs que s’ha traduït en un l’augment de construcció d’habitatges, polígons industrials (sobretot del Prat del Llobregat, Viladecans, Gavà, Castelldefels) i infraestructures carreteres i l’ampliació de l’aeroport, posa en perill al Delta. De fet, alguns d’aquests impacte són ben visibles, doncs s’ha reduït considerablement la seva superfície.
Per conservar aquest espai, és important conèixer quin paper juguen les seves llacunes, la vegetació aquàtica, la seva ubicació estratègica a mig camí de la ruta migratòria. Amb aquest objectiu neix el projecte “Apropa't al Delta”.
Apropat’ al Delta
L'Ajuntament del Prat de Llobregat ofereix un servei de visites guiades als Espais Natural del delta del Llobregat.
Apropa’t al Delta, és per tant una proposta educativa que es basa en la descoberta d’aquest espai singular i dels seus valors ecològics i paisatgístics. De la mà d’un expert els visitants realitzen un itinerari guiat pel Delta del Llobregat on podran identificar diferents espècies d’aus, de vegetació i de paisatges.
En aquesta activitat poden participar centres educatius d'arreu de Catalunya. A més de la visita pels diferents ambients que formen el delta, l’activitat es complementa amb un audiovisual.
L’activitat té una durada de 4 hores i es realitza, generalment en horari de matí tot, i que podeu sol·licitar un altre horari que s’adapti a les necessitats del vostre centre docent.
Per estar ben informats i fomentar la participació s’ha creat un blog on els centres educatiu poden aportar el seu coneixement, explicar l’experiència de visitar el Delta, penjar fotos, resoldre enigmes, etc.
Consulteu el blog “Apropa’t al Delta”
Alumnes Gestors del Territori
A més l’Ajuntament del Prat en col·laboració amb el Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, desenvolupa el projecte “Alumnes Gestors del Territori”. És una activitat pràctica que s’adreça a alumnes d’educació secundària dels centres educatius del municipi.
Aquesta iniciativa promou el coneixement de la gestió del Espais Naturals realitzen tasques de gestió als espais naturals del Delta: cens d'aus hivernants, retirada de planta exòtica i servei d'informació. L’experiència aporta als participants un coneixement detallat de l’espai i dels seus valors i sobretot, de la importància que té sobre els entorns naturals l’acció humana fomentant actituds de conservació vers els espais naturals.
Fonts consultades:
1http://www.deltallobregat.cat (vegetació i fauna)
http://programaapropataldelta.blogspot.com.es/p/biodiversitat.html
Fotografies: Ajuntament del Prat del Llobregat
En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.