Font: Ajuntament de Barcelona i betevé
Per mitigar els efectes i adaptar-se als canvis, s’està elaborant el Pla Clima, un document que es farà amb les propostes de la ciutadania i entitats, i que establirà les línies estratègiques que cal seguir.
El canvi climàtic suposa grans reptes per a les ciutats. L’exposició a la calor té importants efectes sobre la salut, ja que agreuja malalties cròniques, especialment les cardiovasculars i respiratòries. Si a escala mundial continuen augmentant les emissions, a Barcelona podria pujar la temperatura entre 2 i 3 ºC (entre mitjans i finals de segle). Això suposaria l’increment de la freqüència i durada de les onades de calor, de les nits tropicals (de més de 20 ºC), de les nits tòrrides (de més de 25 ºC) i més freqüència de sequeres.
En els darrers 34 anys, Barcelona ha patit 8 onades de calor. Les dades són alarmants: en un escenari d’accions per lluitar contra el canvi climàtic, les onades de calor podrien quadruplicar-se a finals de segle.
Diferències per barris
Alguns barris, a més, (per la seva ubicació, situació socioeconòmica o qualitat de dels edificis) i algunes persones (per la seva edat, condició o salut) són més vulnerables, segons un estudi elaborat per l’Ajuntament de Barcelona, el Servei Meteorològic de Catalunya i Barcelona Regional.
Així doncs, Nou Barris i algunes zones de les Corts, l’Eixample i Sants-Montjuïc són els més vulnerables a l’impacte del canvi climàtic.
Els col·lectius més afectats inclouen les persones de més de 75 anys, nadons, persones amb patologies cròniques, gent que viu en edificis amb mal comportament energètic o amb un nivell socioeconòmic baix i zones mancades d’espais verds.
Per combatre i adaptar-se als efectes que està tenint la calor, el govern municipal està treballant des de diferents àmbits per complir amb els objectius del Compromís de Barcelona pel Clima establerts per al 2030: reduir els gasos amb efecte d’hivernacle un 40% en relació al 2005 i augmentar 1,6 km2 el verd urbà a la ciutat. Mesures com l’increment del verd a la ciutat, el foment de la rehabilitació energètica per millorar el confort tèrmic a les llars, el foment d’una mobilitat sostenible i la identificació de les zones més vulnerables a la ciutat per poder-hi actuar, són prioritàries.
Un pla per actuar a Barcelona
Per tal de reforçar tot el que s’està fent i donada la problemàtica que s’ha detectat a Barcelona, s’està treballant per elaborar un Pla Clima que prevegi mesures per a la mitigació, l’adaptació, la justícia climàtica i l’impuls a l’acció ciutadana. El Pla, que es treballarà fins a finals d’any amb les entitats de la xarxa Barcelona + Sostenible i amb la ciutadania, inclourà accions contra el canvi climàtic en els propers dos anys i en la perspectiva del 2030. “Volem fer un pas endavant i el Pla Clima ens permetrà fer-ho amb tota la ciutadania”, ha dit la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, al mateix temps que feia una crida a la “consciència social i ciutadana” sobre aquesta problemàtica. “El nostre objectiu és treballar perquè ningú no es quedi al marge i per arribar a tots els barris i sectors de la població”, ha afegit.
Per la seva banda, el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha remarcat que la qüestió s’ha d’abordar “des de la responsabilitat en la mitigació dels efectes del canvi climàtic i la responsabilitat per adaptar-nos als efectes que ja s’estan produint”.