La Fàbrica del Sol reobre després d’un any d’obres

L’edifici a Barcelona s’ha convertit en el centre neuràlgic d’impuls de la sostenibilitat

Font: beteve.cat

29/01/2018 - 07:53
La Fàbrica del Sol és un equipament d'educació ambiental promogut per l'Àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona.

La Fàbrica del Sol, al barri de la Barceloneta, té una història vinculada a les energies. Està situada a l’antic edifici de la direcció de la fàbrica Catalana de Gas i va ser dissenyada per l’arquitecte Josep Domènech. La construcció, inclosa al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històric i Artístic de la ciutat, ha estat tancat durant un any. S’han fet obres per convertir-lo en un exemple d’eficiència i qualitat en el consum de recursos. La rehabilitació de l’edifici ha suposat una despesa de 688.033 euros.

La Fàbrica del Sol, ubicada dins el Parc  de la Barceloneta, s'ha convertit després d'un any d'obres en un equipament ambiental demostratiu de referència a la ciutat. Així, a la nova coberta energètica de l'edifici, tots els elements contribueixen a la reducció de consums. El terra filtra l’aigua de pluja -que després es reutilitza- i les plaques fotovoltaiques capten l’energia solar.

Aquests són alguns dels canvis que han convertit l'edifici, tal com assegura Frederic Ximeno, comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona "en un equipament amb la qualificació energètica A, un certificat d’edificació sostenible que es diu Verde, és edifici amic de la bicicleta i, per tant, demostrem en el propi edifici que es pot en un edifici d’aquestes característiques, antic, obtenir una rehabilitació eficient i sostenible”.

Redistribució de l'espai

Les obres també han servit per redistribuir l’espai. A la planta baixa hi ha l’Ateneu de Fabricació, el Centre de Recursos Ambientals i una exposició permanent que explica com funciona energèticament La Fàbrica del Sol. Frederic Ximeno afirma que "esperem que el comportament sigui neutral en emissions i el màxim d’autosuficient, ho sabrem. El disseny és pensat en aquesta direcció. Un sistema de control intel·ligent, de seguiment de consums i de controls de sistemes de climatització i la idea és que com a mínim es generi la mateixa quantitat d’energia que consumeixi”.

Amb la rehabilitació de La Fàbrica del Sol, aquest edifici s’ha convertit en l’equipament de referència de la ciutat per mostrar com es gestionen de manera eficient els recursos naturals i també és el centre de treball conjunt entre l’Ajuntament i les entitats que promouen actuacions ambientals.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Unes 450 persones debaten sobre educació i justícia ecosocial a la tercera edició del Congrés Nacional d'Educació Ambiental de Catalunya.

Acte
25/01/2024 - 17:00
Barcelona
Notícia

L’acte de benvinguda del nou curs és l’espai de reconeixement del compromís que adquireix el món educatiu amb els reptes de ciutat en matèria de medi ambient, sostenibilitat i canvi climàtic.

Butlletí