Educar per una transició energètica - Presentació de la Setmana de l'Energia 2018

dimarts, 20 març, 2018 - 10:00 a dimecres, 21 març, 2018 - 13:59
Sala d'Actes de l'Edifici del Vagó. Recinte de l'Escola Industrial.
Geolocation

La transició energètica cap a un model d’energia neta i de generació distribuïda té els ciutadans com a peça clau. Ja podem tenir un paper més actiu controlant, fent més eficient i posant horari al nostre consum d’energia.

INSCRIPCIONS OBERTES

Programa en elaboració

Però ara també podem avançar per a que la producció d’energia estigui al nostre abast, sobretot gràcies a l’abaratiment de les plaques solars fotovoltaiques i de les bateries d’emmagatzematge per als sistemes d’autoconsum domèstic, a la digitalització de l’energia, que facilita una gestió més acurada de la producció i la demanda i a la progressiva millora de la normativa.

Estem preparats per assumir aquest canvi? Els ciutadans no hem estat educats per a ser un agent actiu en el model energètic. Disposem de la capacitat per ser-ho, però cal facilitar la consolidació d’aquest nou rol, informant, formant, educant i ajudant a crear les eines i serveis necessaris per a què l’apoderament sigui real i la presa de decisions es pugui fer de manera adequada.

La Setmana de l’Energia ofereix el context ideal per a què hi posem atenció i comencem a fer-nos preguntes sobre el nostre paper en aquest nou model que ja s’està construint.

Aquesta jornada de presentació pretén oferir informació, continguts i eines per a què les administracions locals puguin apropar aquests conceptes a la ciutadania.

Del 4 al 8 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2018, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica. 

A Catalunya, la Setmana de l'Energia està organitzada per l'Institut Català d’Energia, Diputació de Barcelona, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Àrea Metropolitana de Barcelona, Diputació de Girona, Centre d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA), Diputació de Tarragona i Diputació de Lleida.

Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats arreu del territori adreçades a la ciutadania per fer arribar el missatge de la campanya. En aquesta web podreu trobar tota la informació i el calendari d'activitats. 

El missatge principal de la campanya aquest any és la Transició energètica de Catalunya, on es passarà de l’actual model de consum i producció energètica a un nou model que permeti l’apoderament del ciutadà:

  • Pot produir energia, a part de consumir-ne
  • Pot participar en les polítiques energètiques de Catalunya
  • Pot gestionar la seva pròpia demanda i consum energètics perquè ja té les eines per fer-ho.

Municipis: 
Categories: 
Educació ambiental
Energia

Relacionats

Article

Sumem energies és una xarxa de centres educatius promoguda per Escoles + Sostenibles i l’Agència d’Energia de Barcelona que té per objectiu que l'alumnat impulsi accions d'eficiència energètica en el seu centre, mentre pren consciència sobre els impactes ambientals i socials de l’ús de l’energia.

Article

Fab Lab Barcelona ha desenvolupat, juntament amb experts europeus, el projecte SCORE per impulsar l'educació en Economia Circular. L'objectiu del projecte és proporcionar eines als docents i augmentar la conscienciació i la comprensió de l'economia circular entre els joves de 15 a 24 anys.

Butlletí