Diversos municipis catalans reconeguts pel reciclatge de paper i cartró

Font: Aspapel.es i Ajuntament de Lleida

06/04/2018 - 10:36

Foto: ASPAPEL

Lleida, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Barcelona, Reus, Sant Boi i Prat de Llobregat i Terrassa han estat reconeguts per la seva tasca en matèria de reciclatge i tractament de les fraccions de residus en els Premis que atorga l’Associació Associació espanyola de fabricants de pasta, paper i cartró (ASPAPEL).

Lleida ha estat reconeguda amb Tres Pajaritas Azules màxim nivell i ha recollit el premi l’alcalde de Lleida Àngel Ros. El paer en cap ha agraït una distinció que reconeix la tasca de la Paeria en matèria de protecció i conscienciació mediambiental i que ha valorat també la posada en marxa de la recollida porta a porta.

La distinció “Tres Pajaritas Azules” és el màxim reconeixement a l’excel·lència en la gestió del reciclatge de paper i cartró que concedeix aquesta patronal del sector. És el segon any seguit que la Paeria obté aquest premi, destinat a les entitats locals que fan una millor tasca en la gestió d’aquests residus, i és l’únic ajuntament català que ha aconseguir enguany la màxima distinció en aquests premis.

En total, són trenta-sis els ajuntaments i agrupacions de municipis de tretze comunitats autònomes espanyoles que han rebut avui un premi, en la segona edició dels guardons Pajaritas Azules que impulsa ASPAPEL. A més de Lleida, han aconseguit la màxima distinció els consistoris de Fuenlabrada, Logronyo, Burgos, Ciudad Real, Lleó i Sòria, el concello d'A Coruña, el Consorci de Residus i Energia de Menorca, la Mancomunidad de la Comarca de Pamplona, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, el Consorcio Agrupación Nº1 Huesca y GRHUSA i la Mancomunidad de Municipios de la Costa del Sol Occidental. Altres consistoris catalans han rebut el reconeixement "Dos Pajaritas Azules" (Barcelona, Reus, Sant Boi i Prat de Llobregat) i "Una Pajarita Azul" (Terrassa). 

L’entitat ha destacat que les millores més destacades que estan impulsant els ens locals són la instal·lació de més contenidors i millor situats; la renovació dels contenidors; la recuperació després de la crisi de serveis de recollida porta a porta complementaris al contenidor; i la transparència informativa a les webs municipals sobre el destí final del paper i el cartró recollit. Millorar la qualitat del material recollit, és ara el nou repte en l'economia circular del paper i el cartró. El lliurament de les Pajaritas Azules 2018 ha tingut lloc aquest matí a Madrid, en un acte presidit per la ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, al qual han assistit nombrosos alcaldes i presidents d'agrupacions locals.

Pajaritas Azules
Pajaritas Azules és un programa anual d'assessorament, avaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal en recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartró, enfocat a la millora contínua.

L'avaluació es basa en 21 indicadors, que es valoren segons barems establerts i analitzen tot el referent a la recollida del contenidor blau i recollides complementàries, les campanyes i accions d'informació i conscienciació ciutadana, els aspectes relatius a la regulació i la planificació de la gestió i els resultats i traçabilitat fins reciclatge final.  

La diversitat dels premiats prova que la implicació, la col·laboració i la millora contínua són els ingredients necessaris per assolir l'excel·lència, tant si es tracta d'un ajuntament com d'una agrupació d'ajuntaments, peninsular o insular, del nord o del sud, de l' est o l'oest, més o menys poblat.

En el lliurament dels guardons, la secretària d'Estat de Medi Ambient, María García Rodríguez, ha assegurat que, en matèria de gestió de residus, "la implicació de la indústria, les administracions i els ciutadans és clau per avançar cap a una economia baixa en carboni, sostenible i circular" .

El president de ASPAPEL, Enrique Isidro, va posar en relleu que "la col·laboració administració-ciutadà-indústria, la fortalesa i eficiència dels sistemes de recollida, la tasca informativa dels mitjans de comunicació i la capacitat recicladora de la nostra indústria paperera són una combinació guanyadora, que té com a resultat un sistema molt eficient de recollida selectiva. Tant és així que el programa Pajaritas Azules ha estat reconegut al Parlament Europeu amb el premi Europeu de Reciclatge de Paper i Cartró 2017 ".

Andrea Orallo, directora del programa de ASPAPEL, va agrair a les entitats locals la seva aposta per l'excel·lència i la millora contínua en el reciclatge de paper i cartró.

Va destacar entre les principals millores en els sistemes de recollida selectiva de paper i cartró per part dels guardonats el reforç de la contenerització, per apropar els contenidors blaus al ciutadà, i la renovació del parc de contenidors, que havien quedat obsolets per la crisi econòmica . Es va referir també Andrea Orallo al fet que després de la crisi molts ajuntaments estan recuperant serveis sistemàtics de recollides complementàries al contenidor, com el porta a porta de cartró de petits comerços o d'establiments turístics en zones costaneres. Finalment, va fer especial èmfasi en la cada vegada major transparència en la informació publicada en les webs municipals, que permet que els ciutadans coneguin el destí de reciclatge final dels residus de paper i cartró. I va afegir: "Imprescindible també és disposar d'ordenances municipals de la gestió dels residus que estableixin un marc clar de manera que cada generador -sigui un comerç, un ciutadà o un oficina- sàpiga què ha de fer i com col·laborar".
  
Andrea Orallo ha assenyalat que "la qualitat del material recollit és el nou repte en l'economia circular del paper i cartró. Els sistemes de recollida han d'estar adaptats als diferents fluxos de residus amb un doble objectiu: recuperar per al seu reciclatge la major quantitat possible i fer-ho amb els requisits de qualitat necessaris per al seu efectiu reciclatge ".

Per reciclar el paper i cartró recollit selectivament és indispensable que la qualitat del mateix compleixi amb els estàndards europeus, limitant el nivell d'impropis com plàstics, vidre i altres residus que lamentablement apareixen cada vegada en major quantitat barrejats amb el paper i cartró del contenidor blau .

Per al paper i cartró ara més que mai es fa necessari que els contenidors blaus estiguin degudament tancats amb boques o obertures petites per evitar el dipòsit d'altres residus que no siguin paper i cartró. Així mateix es fa necessari portar un control i seguiment del nivell d'impropis.
 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

A partir del 2026 l’import variarà en funció de les dades de participació de cada habitatge en el «Porta a Porta».

Notícia

Reus amplia la xarxa de recollida sostenible a 20 punts i preveu arribar a totes les escoles de la ciutat durant aquest curs.

Notícia

L’alcalde Larrosa ha anunciat que s’instal·laran els 121 nous contenidors per fer possible el nou model, que anirà acompanyat de serveis de reforç de la neteja de les illes i de la recollida del cartró comercial.

Butlletí