Els primers sensors s’han col·locat al costat de les terrasses dels bars i restaurants de la plaça Barcelona
Buscar l’empatia i la complicitat del ciutadà per conscienciar-lo sobre el descans del veïnat durant la nit. Aquest és l’objectiu dels nous fanals intel·ligents que l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès posarà en marxa a partir a la plaça Barcelona.
Disposen d’un sensor acústic i, en cas de detectar un excés de soroll a la nit, automàticament la llum del fanal fa pampallugues per indicar que s’està molestant el veïnat. Els sensors estan activats des de l’encesa fins a les 1.30 hores (la resta de la nit el fanal segueix funcionant però sense detectar el soroll).
Concretament s’han instal·lat quatre fanals intel·ligents a prop de les terrasses dels bars i restaurants que hi ha a la plaça Barcelona, ja que són els espais on es genera un major soroll. En les properes setmanes també està previst instal·lar-ne a tres places més del centre: Pep Ventura, Magí Bartralot i doctor Galtés.
“La voluntat de l’Ajuntament no és multar els vianants o usuaris de les terrasses per excés de soroll, sinó indicar-los de manera amable i no invasiu que abaixin el to de veu per fer compatible l’oci nocturn amb el descans veïnal”, ha remarcat la tinent d’alcalde d’Entorn Urbà, Cristina Paraira, que aquest divendres ha presentat en roda de premsa els fanals. L’acte també ha comptat amb la presència de la tinent d’alcalde d’Innovació, Joana Barbany, i el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech.
Els responsables dels locals han de vetllar perquè no es produeixin sorolls ni conductes incíviques en els seus establiments i complir amb els horaris de tancament. Tanmateix, han de contribuir a fomentar el respecte dels clients pel descans dels veïns i veïnes i la recollida de les terrasses s'ha de fer evitant sorolls excessius, mantenint en bon estat mobiliari i cadenats
Els usuaris de les terrasses i les persones que transiten pel carrer han de moderar el to de veu per no molestar el veïnat i en marxar dels locals d’oci i de les terrasses, els clients han de procurar no cridar ni fer sorolls excessius.
Reduir el soroll nocturn
Aquesta iniciativa s’emmarca en la campanya 'A la nit, desperta el teu civisme' que l’Ajuntament va impulsar l’any passat per tal de reduir el soroll nocturn –especialment durant els mesos d’estiu- i respectar el descans dels veïns i veïnes. L’objectiu és que la nit a Sant Cugat es visqui d’una manera cívica i amb respecte pel veïnat. Aquesta iniciativa també s’engloba en el projecte d’aplicar a Sant Cugat tecnologia d’smart city per fer més eficients els serveis i millorar la qualitat de vida del ciutadà.
L’Ajuntament va explicar aquesta prova pilot, una de les primeres que s’estan fent a Catalunya, al 2n Congrés Català d’Acústica 'Acusti.cat' que va tenir lloc aquest mes d’abril a Terrassa.
La posada en marxa d’aquests fanals intel·ligents ha comptat amb la col·laboració de Citelum, l’empresa encarregada del manteniment de l’enllumenat públic de Sant Cugat, i Mediaurban, empresa del grup Mediapro que es dedica a la innovació urbana i la transformació digital de ciutats.
Sant Cugat acollirà la tercera edició del Congrés d’Acústica de Catalunya, que es celebrarà l'abril de 2020
L’esdeveniment permet als professionals del sector intercanviar coneixement en el control i la gestió de la contaminació acústica.
Després de Sabadell i Terrassa, els dies 25 i 26 d’Abril de 2020 Sant Cugat serà la ciutat d’acollida de l’ACUSTICAT, un congrés on els professionals del sector acústic poden intercanviar coneixement i discutir les millors solucions possibles per al control i la gestió de la contaminació acústica en l’escenari actual i futur. Ponències, tallers i networking orientats a les solucions tecnològiques, intangibles i socials abordades a partir de reptes i dilemes. Un esdeveniment inclusiu multitemàtic i multisectorial que convida a la reflexió i al debat.
L’ACUSTICAT es celebra bianualment coincidint amb el Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll (International Day of Noise Awareness) 25 d’Abril #IDNA.
Enguany, dins la segona edició a Terrassa s’ha presentat la prova pilot de l’Ajuntament de Sant Cugat amb l’eslògan ‘Abaixa el Volum, apuja l’empatia’, consistent en fanals Intel·ligents que avisen a través de pampallugues de l’excés de soroll a les terrasses de la via pública.
Així, Sant Cugat s’incorpora com a seu del Congrés Català d’Acústica, després de Sabadell i Terrassa. #acusticat.