Canet de Mar pren bona nota de les conclusions de les Jornades de Patrimoni Natural

22/05/2018 - 10:21

L'Ajuntament fa un balanç molt positiu de les jornades de Patrimoni Natural 2018. Van ser tres dies intensos carregats de propostes per aconseguir reactivar l'agricultura i la pagesia local.

Les Jornades de Patrimoni Natural 2018, que tenien per títol "Present i futur de l'agricultura a Canet", proposaven un programa complet, preparat pels guanyadors de la Beca Bonal 2016 - 2018. Roger Soler i Abel Sampériz van inaugurar les Jornades amb la presentació dels resultats de l'estudi “Diagnosi per a la reactivació agrària. Una proposta agroecològica per a Canet de Mar". Els assistents, van poder conèixer de primera mà les profundes transformacions que ha patit l'agricultura a Canet durant les últimes dècades i la conseqüent pèrdua accelerada de terres i persones dedicades a l'agricultura. A partir de la constatació dels efectes del sistema agroalimentari convencional, els autors van presentar l'agroecologia com a model per a la reactivació del sector agrari, identificant els diferents agents que poden tenir un paper rellevant en aquest procés. La directora de la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic, Marta G. Rivera, i en Pep Riera, pagès, sindicalista i activista, van aportar els seus valuosos coneixements i experiències a la problemàtica local, que és també una problemàtica global.

Això va ser divendres. L'endemà, dissabte es va fer una passejada per les vinyes, organitzada per l'entitat Fot-li Castanya!, per poder observar directament, els canvis en els usos de la terra en les últimes dècades.  A les finques de Vil·la Flora, Can Llurich, el Gel i Can Turon els pagesos (en actiu i ja jubilats) van compartir les seves vivències i punts de vista sobre el passat, el present i el futur de l'agricultura a Canet.

La tarda de dissabte va servir per presentar interessants iniciatives que ja estan en marxa com el projecte Cardedeu Agroecològic, Terra Franca, o la Cooperativa de Consum La Maduixa, de Canet de Mar. El regidor de Medi Ambient i Agricultura de l'Ajuntament, Josep Ma Masvidal, va presentar les actuacions que des de l'Ajuntament es portaran a terme per tal de recollir i tirar endavant les propostes sorgides a partir de l'estudi i de les diverses sessions. Des de l'Àrea de Medi Ambient i Agricultura es mobilitzaran els diferents actors involucrats amb l'objectiu de definir una estratègia comuna de reactivació agrària des d'un punt de vista ecològic, però també sòcio-econòmic i cultural.

L'acte de dissabte es va tancar amb un fantàstic tast de productes locals a càrrec del Restaurant 6Q. Un tast que, a més a més de permetre degustar les creacions amb pèsols i maduixes, va fer possible establir diàleg i intercanvi d'idees entre els assistents.

Finalment, diumenge, en Sergi Caballero i en Juan Pedro Franco, membres coordinadors de Permacultura Íbera, van oferir un taller divulgatiu a Vil·la Flora sobre “Consum i producció alimentària al Maresme per fer front al canvi climàtic: com canviarà la nostra manera d'alimentar-nos i el paisatge local en els propers 15 anys?”.

A l'acte final de les jornades, els participants van reflexionar sobre el futur local, però a partir de propostes concretes per a avançar envers un nou model alimentari.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Maresme Circular impulsa dues biblioteques de les coses en dos instituts de la comarca, les primeres del país ubicades en centres educatius.

Notícia

La nova instal·lació duplica la producció d’energia solar del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, que passa a ser de 852 MWh/any.

L’electricitat generada es destinarà íntegrament a l’autoconsum del centre.

Maresme Circular és un dels principals generadors d’energies renovables a Catalunya.

Notícia

Amb el lema ‘Vilassar de Mar, viu-la’ es convida a cuidar i valorar l’entorn, participant activament en la preservació del medi ambient a través del reciclatge

Butlletí