Els membres de la xarxa Barcelona + Sostenible protagonistes del Dia Mundial del Medi Ambient a Barcelona

23/06/2018 - 09:30

Més de 130 persones van acudir a la celebració de la xarxa B+S d’aquesta efemèride, un esdeveniment on es van reconèixer 10 bones pràctiques desenvolupades durant el 2017.​

El passat dimarts 5 de juny, el Conservatori Municipal de Música de Barcelona va acollir les 130 persones que van assistir a l’acte de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient. Un esdeveniment en què les organitzacions signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat van ser les protagonistes. La jornada va servir per a analitzar l’estat del medi ambient a la ciutat i es va brindar un reconeixement a 10 bones pràctiques desenvolupades per membres de la xarxa durant el 2017. L'esdeveniment, concebut amb criteris de sostenibilitat, incloïa l’espai “Com heu vingut” a través del qual es van comptabilitzar les emissions de Co2 de les persones assistents a l’acte que es compensaran amb la iniciativa Clean CO2, al Brasil.

Amb el to irònic que la caracteritza, l’actriu i humorista Agnès Busquets va ser l’encarregada de presentar i dinamitzar l’esdeveniment, que va durar al voltant de dues hores. “Us dutxeu amb aigua freda? No us dutxeu els anys de traspàs per estalviar aigua? Molt bé, anem per bon camí!”, bromejava. 

La primera a prendre la paraula va ser la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz. La regidora es va congratular de poder “celebrar un any més treballant dia a dia i conjuntament amb les nostres accions per millorar el medi ambient de la ciutat”.

En un context de canvi governamental en l’àmbit català i estatal, Sanz va assenyalar els integrants de la xarxa B+S i el conjunt de la ciutadania com a garants i part activa en la definició de noves polítiques que promoguin la sostenibilitat. “El Compromís per la Sostenibilitat és el millor exemple de que hi ha un potent mapa d’actors crítics que tirarà endavant noves actuacions per la sostenibilitat. Existeix una forta inèrcia que té un llarg recorregut, independentment de qui governi aquesta ciutat”.

De nou a l’escenari, Busquets va fer esment al repte “Jo vull una Barcelona sense plàstics” impulsat a les xarxes socials per Rezero i Surfrider Foundation Europe en consonància amb el lema internacional d’enguany del Dia Mundial del Media Ambient #BeatPlasticPollution. Les pautes eren senzilles: penjar vídeos o fotos amb alternatives al plàstic d’usar i llençar, i etiquetar a tres usuaris per fer córrer el repte.

A continuació va arribar el torn del comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno, qui va avaluar la situació de la ciutat en termes ambientals. “Millorem, però per sota del que voldríem. No podem estar satisfets, ens hem marcat uns objectius ambiciosos i hem de mantenir una visió crítica que ens esperoni a actuar”, va explicar Ximeno, per a qui "som en un punt d'inflexió. Hem d'unir esforços per caminar cap a un nou model de ciutat, amb més verd estructural i més espais per a la ciutadania".

La jornada també va tenir un moment per prendre consciència del creixement de la xarxa B+S. Sobre l’escenari es van reunir tres representants d’organitzacions signants que sintetitzen aquesta evolució. “Inicialment érem 100 entitats. Totes segueixen per aquí, però ja en som més de 1.000!” explicava Júlia Garcia de la Fundació Catalana de l’Esplai. Per a Martí Boleda, de la Universitat Pompeu Fabra, aquesta transició s’ha reflectit en les accions de la xarxa: “s’ha evolucionat cap a la cocreació, treballar mitjançant el contacte i les sinergies per encetar projectes més ambiciosos”. Per últim, Mar Carrera, de la recentment incorporada cooperativa Pol·len Edicions, ressaltava l’heterogeneïtat com un del majors potencials de Barcelona + Sostenible: “El repte mes important és abraçar gran diversitat de la xarxa i fer-ho des dels barrets que tenim totes”.

A continuació es va procedir al lliurament dels reconeixements a les bones pràctiques del 2017: 10 bones idees per canviar el món fetes realitat d’acord amb cadascun dels objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Els distintius entregats van ser dissenyats pel personal tècnic de la Secretaria Barcelona + Sostenible i produïts a l’Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol amb material reutilitzat i pensat per tenir un ús pràctic. A continuació repassem els projectes i les organitzacions reconegudes:

BONES IDEES PER CANVIAR EL MÓN

Objectiu 1.
Biodiversitat: del verd urbà a la renaturalització de la ciutat. Pel projecte “Basses a l’escola! Millorem la biodiversitat urbana” van recollir la distinció la Lluïsa Terrades de l’Escola Font d’en Fargas i en Sergi García de l’entitat Galathus.
Objectiu 2.
Espai públic i mobilitat: del carrer per circular al carrer per viure-hi. Pel projecte “La compra arriba a casa amb vehicle elèctric” va recollir la distinció la Isabel Morell de l’Associació de Comerciants Creu Coberta.
Objectiu 3:
Qualitat ambiental i salut: dels estàndards a l’excel·lència. “Campanya ciutadana i accions educatives sobre la contaminació de l’aire” va ser el projecte reconegut, atorgat a la Plataforma per la Qualitat de l’Aire.
Objectiu 4.
Ciutat eficient, productiva i d’emissions zero: de la Barcelona tecnològica a la Barcelona intel·ligent. Pel projecte “E-tarpunòmetre” va recollir la distinció en David Maruny, de la Cooperativa Tarpuna.
Objectiu 5.
Ús racional dels recursos: de la societat del consum al consum responsable. Pel projecte “Circular Design: Learning for Innovative Design for Sustainability” va recollir la distinció la Gemma Tejedor de l’Institut de Sostenibilitat de la UPC.
Objectiu 6.
Bon govern i responsabilitat social: de la intervenció sectorial a la coordinació efectiva. Pel projecte “Festival sostenible DGTL Barcelona” va recollir la distinció en François Jozic, co-productor del festival.
Objectiu 7.
Benestar de les persones: de la ciutat acollidora a la societat cohesionada del Compromís per la Sostenibilitat. Pel projecte “Bola a bola transformem el món” van recollir la distinció en Joan Marín, fundador de Bridepalla, i la Bea Bonilla, de la Fundació Boscana.
Objectiu 8.
Progrés i desenvolupament: de la preocupació per la sostenibilitat a una economia que s’hi fonamenti. Pel projecte “Servei Mancomunat de Neteja del Raval” va recollir la distinció la Jordina Sangrà, de l’Associació Fem Raval.
Objectiu 9.
Educació i acció ciutadana: de la conscienciació a la coresponsabilització amb coneixement de causa. Pel projecte “Acompanyem el jovent perquè facin Click” va recollir la distinció en Carles Nieto, de la Fundació IRES.
Objectiu 10.
Resiliència i responsabilitat planetària: de la resposta puntual a l’acció global. Pel projecte “Neteja del litoral i fons marí de Barcelona” va recollir la distinció en Fernando Fraile, de Yotuba.

    La jornada va arribar a la seva conclusió amb una foto de família, un brindis i un vermut per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient i un nou curs ple de nous accions i projectes per fer de Barcelona una ciutat més sostenible.


    Municipis: 
    Categories: 

    Relacionats

    Article

    El passat 19 de novembre es va celebrar la jornada de networking de la Xarxa Barcelona + Sostenible, amb 134 assistents de més de 100 organitzacions de la ciutat que es van reunir al Born Centre de Cultura i Memòria. Durant el Fem Xarxing d’enguany, es van posar en valor les bones pràctiques i accions per la sostenibilitat emmarcades en els Reptes de ciutat, mentre s’estrenyien relacions i se n’establien de noves.

    Article

    La seu del nou equipament de referència en matèria d’educació ambiental és en aquesta guingueta als jardins de Joan Prats, però les activitats s'estenen a tots els barris.

    Butlletí