Font: Canal Terrassa i Nació Digital
Des d’aquesta setmana el Vallès Occidental ja compta amb un Centre Logístic de Biomassa Comarcal. És a Terrassa, al polígon d’Els Bellots, en una plataforma de 5.400 metres quadrats que inclouen espai per la recepció de fusta i una nau magatzem.
Fa 15 anys un incendi a Sant Llorenç Savall deixava un balanç de cinc persones mortes i 4.600 hectàrees cremades. Aquell dramàtic episodi, i els focs de l’Alt Empordà del 2012, va posar en alerta les administracions que han intensificat la prevenció d’incendis reduint la massa forestal. Els arbres que es retiren es poden convertir en energia neta a través d’estelles que alimentaran calderes de biomassa.
El nou Centre de Biomassa té una capacitat de producció d’estella de 6.650 tones que seran gestionades pel Servei Comarcal de Biomassa Forestal. De moment alimentaran dues calderes de biomassa al Consorci Sanitari de Terrassa i a la Universitat Autònoma.
En el mateix acte d’inauguració de la nova plataforma els ajuntaments de Viladecavalls, Vacarisses i Ullastrell s’han adherit al Servei i podran accedir a l’estella. L’alcalde d’Ullastrell i un dels promotors del projecte, Joan Ballbé, ha parlat en nom dels tres municipis.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha destacat tres aspectes del projecte: el tancament del cercle de la biomassa, la innovació i la sensibilització. "Des del la comarca, després dels incendis de 2003 i d'altres efectes com les ventades de fa pocs anys, vam tenir clar que havíem de fer un pas més enllà en la gestió dels boscos que havíem fet tradicionalment", comenta Giménez que valora que aquest projecte "ajuda en la transició energètica cap a l'energia neta i de proximitat i col·labora fermament en la prevenció d'incendis".
Boscos del Vallès és un projecte que desenvolupa una política activa de prevenció d'incendis i alhora completa les infraestructures de prevenció. A més, actua directament sobre la disminució de la combustibilitat dels boscos i organitza els circuits de compra venta de biomassa. El projecte té un impacte en la creació de llocs de treball directes i indirectes. D'altra banda, promou una energia sostenible i contribueix en la lluita contra el canvi climàtic i a favor de la qualitat de l'aire. A ple rendiment de la concessió l'estalvi d'emissions de diòxid de carboni seria de més de 5.400 tones anuals.
Aquest projecte s'ha finançat gràcies al PUOSC de la Generalitat de Catalunya i el suport de la Diputació de Barcelona.