Barcelona s’incorpora al programa CitiesWithNature

02/08/2018 - 09:08

L’Ajuntament de Barcelona és un dels primers membres de la plataforma, fet que li suposa el reconeixement de "CitiesWithNature Pioneer".

CitiesWithNature és una plataforma global que connecta ciutats i altres governs subnacionals, amb l’objectiu de compartir i intercanviar bones pràctiques en la incorporació i la millora de la natura a les ciutats. Sobretot, fa èmfasi en la importància de comptar amb més verd a la ciutat per millorar la salut de les persones i en aconseguir que la natura estigui plenament integrada en la planificació i el desenvolupament urbà.

Es preveu que l’any 2050 més del 70% de la població mundial viurà a les zones urbanes. Les ciutats estan experimentant un creixement accelerat que impedeix a la naturalesa desenvolupar-se i debilita els ecosistemes, no només de les ciutats sinó també dels seus entorns. Però la natura és bàsica no només per la regulació climàtica, la purificació de l’aigua o el benestar físic i emocional, sinó també per les solucions innovadores que pot aportar a les ciutats.

Tal i com es recull al Pla del Verd i la Biodiversitat i a la Mesura d’Infraestructura Verda Urbana, Barcelona impulsa un canvi en el model de verd urbà amb l’objectiu d’incrementar-lo i millorar el verd ja existent, potenciant també la implicació ciutadana i la participació en el verd urbà. És per això que l’intercanvi amb altres ciutats és clau per a adquirir nous coneixements i explicar quines millores s’estan duent a terme.

CitiesWithNature és un programa que es construeix en base a la iniciativa “Local Action for Biodiversity” de la qual Barcelona en va ser membre actiu, i en el marc del qual es va gestar el Pla del Verd i la Biodiversitat. Els impulsors d’aquest programa són l’ICLEI – Governs locals per la sostenibilitat (ICLEI), The Nature Conservancy (TNC) i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), juntament amb organismes de suport com la Secretaria del Conveni sobre Diversitat Biològica (CBD) i altres socis internacionals.

Barcelona és membre pionera del programa juntament amb una trentena de ciutats de tot el món entre els quals hi ha Malmö, Mont-real, Melbourne o Quito.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Atles de Biodiversitat de Barcelona ja incorpora dades de crustacis i mol·luscs gràcies a la ciència ciutadana. Les dues noves capes han estat creades íntegrament amb dades ciutadanes recollides per l’ICM-CSIC, que el 2021 va permetre també afegir la capa de peixos a la guia.

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Notícia

El Zoo de Barcelona i el Govern insular han signat l’acord després de 15 anys de col·laboracions. La conservació i la recuperació d’espècies autòctones és una de les línies de treball prioritàries del Zoo, que participa en diferents projectes que s’hi relacionen.

Butlletí