Sant Boi es declara ciutat lliure de plàstic

Font: Ajuntament de Sant Boi

16/12/2018 - 17:46

El Ple de l'Ajuntament, celebrat el 22 de novembre, ha declarat Sant Boi "ciutat lliure de plàstic". La declaració, proposada per la junta de portaveus i adoptada per unanimitat, dona compliment a la normativa de reducció dels residus, procedents principalment d'envasos de plàstic d'un sol ús, i pretén conscienciar a la ciutadania sobre la problemàtica derivada del seu abocament incontrolat al medi. La decisió municipal coincideix amb la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada entre els dies 17 i 25 de novembre.

Els residus d'envasos lleugers procedents tant de les llars com dels comerços en general suposen gairebé un 10% del pes total dels residus municipals generats anualment, segons dades recollides al Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (PRECAT20). Aquest pla estableix com un dels seus objectius la reducció de bosses comercials d'un sol ús de plàstic no biodegradable per a l'any 2020 en un 90% de la seva totalitat, respecte als nivells de 2007.

Només a Sant Boi, durant l'any 2017 es van recollir un total de 1.107 tones de residus procedents del contenidor groc, l'equivalent a tenir gairebé 14.000 contenidors de recollida d'envasos dels situats a la via pública completament plens. No obstant això, una part significativa dels residus de plàstics generats encara no es recicla o, directament, és abocada de forma indiscriminada al medi.

Línies estratègiques
La declaració proposa que l'administració municipal sigui un sector exemplar de la ciutat en la prevenció de residus de plàstic, especialment d'aquells generats en dependències i equipaments públics. Per aquest motiu impulsarà la introducció de criteris ambientals relacionats amb la reducció dels plàstics en la contractació de serveis, subministraments i obres. També vol promoure la incorporació del concepte de prevenció de residus de plàstic en d'altres sectors de la societat. Així, es dissenyaran accions per a la reducció dels envasos d'un sol ús procedents dels establiments comercials (com bosses, embolcalls o safates de porexpan) i es treballarà en la sensibilització dels seus usuaris i usuàries en relació amb la problemàtica generada pels plàstics.

Primeres accions
L'Ajuntament lliurarà bosses reutilitzables de cotó orgànic per a fruites i verdures als establiments que comercialitzen aquest tipus d'aliments, per al repartiment entre els seus clients. Tanmateix farà servir vaixelles (plats, gots i coberts) de material compostable i reutilitzable per als actes i esdeveniments. En la línia de l'acció anterior, es faran accions per a una Fira de la Puríssima sostenible en les activitats de bar de la Plaça de l'Agricultura, amb l'adquisició de vaixella compostable, i a l'espai ViCult, amb el repartiment de gots reutilitzables.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Article

La ciutat ha guanyat de nou un reconeixement que destaca el seu compromís amb la sostenibilitat i la gestió ambiental dels municipis costaners. Aquesta distinció, obtinguda en la cinquena edició del Moviment Banderes Verdes, és el resultat de l’esforç conjunt entre l’Ajuntament i el sector de l’hostaleria local.

Butlletí