Rubí consciencia a la ciutadania sobre el perill de llençar l'oli per l'aigüera

27/12/2018 - 08:29

En el marc de la Gran Acció de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, es van repartir 'clakis' gratuïts als rubinencs i rubinenques. Els 'clakis' són uns recipients que permeten guardar l’oli a casa per, posteriorment, portar-lo a reciclar, que gestiona l'entitat APDIR.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus enguany va estar dedicada a sensibilitzar la població sobre la importància de reduir els residus considerats perillosos, entre els quals hi ha l’oli de cuina. És per això que tant La Gran Acció com la resta de la programació de la Setmana a Rubí van incloure diverses activitats on l’oli n’ha estat el protagonista. Paral·lelament, i amb el mateix objectiu de contribuir a que els rubinencs i les rubinenques reciclin aquest residu de manera correcta i no el llencin a l’aigüera, s’han ampliat els punts de recollida de clakis ─uns recipients que permeten guardar l’oli a casa per, posteriorment, portar-lo a reciclar─ que gestiona APDIR.

Aquesta entitat impulsa el projecte Rubiclak que, alhora que contribueix a la recollida selectiva d'aquest residu altament contaminant i evita la contaminació de les aigües ─amb el benefici mediambiental que això comporta─, genera llocs de treball per a persones amb diversitat intel·lectual residents a la ciutat.

La deixalleria municipal de Cova Solera i les 75 parades de la deixalleria mòbil se sumen als punts de recollida de clakis. Fins ara, en aquests espais s’hi podia portar l’oli de cuina usat i abocar-lo en un recipient general, mentre que ara la ciutadania podrà portar el claki ple, deixar-lo a la deixalleria i endur-se’n un de buit a casa per tornar a fer el procés. Coincidint amb La Gran Acció, a més, es van repartir més de 2.000 clakis gratuïts, fins a exhaurir-ne les existències, entre aquelles persones que volen reciclar l’oli de cuina a casa.

Fa dos anys, Rubiclak ja va instal·lar punts de recollida d'oli de cuina usat a diferents dependències municipals pels treballadors del consistori, ampliant així la xarxa de recollida de clakis i la consciència que reciclar aquest residu perillós tan comú a les llars és molt important per al medi ambient”, ha recordat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez. “Ara fem un pas més i incorporem també la deixalleria de Cova Solera i els punts de deixalleria mòbil a aquesta xarxa, amb la voluntat d’arribar a més població i contribuir a la labor d’APDIR, que té una doble vessant mediambiental i social”.

A més, el projecte Ruciclak, iniciat per l’AMPA del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, també compta amb punts de recollida a les escoles de la ciutat, pensats perquè les famílies de cada centre puguin portar-hi el claki ple i endur-se’n un de buit, així com al CRAC i a l’Associació de Veïns de Ca n’Oriol.

Paral·lelament, Sorea també contribueix al projecte d’APDIR regalant un clacki per cada nova contractació d’aigua per habitatge i donant a conèixer els beneficis de no llençar l’oli a l’aigüera.

La Gran Acció també ha comptat amb altres activitats que buscaven conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de reduir la generació de residus. Algunes ja són clàssics de la Setmana, com el Refira’t ─un mercat de segona mà─, la Trocalleria ─un punt d’intercanvi d’objectes─, una sessió especial del Dimecres manetes al carrer o la proposta Encara podem donar molt de joc! ─donacions de joguines en bon estat a l’entitat Asav─. D’altres han estat novetats d’aquesta edició, com un taller de bosses sostenibles fetes a partir de samarretes reutilitzades; una exposició sobre els tòxics a la llar per conèixer quins tenim a casa i quines alternatives hi ha; o la proposta Taules de sons ─olles i cassoles convertides en instruments─, entre d’altres.

Coincidint amb La Gran Acció, Rubí ha acollit el tret de sortida del Festival de pintura i art urbà inclòs a la campanya Excuses o separes que impulsa el Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental amb la col·laboració de diversos municipis de la comarca, entre ells Rubí.

Els artistes locals Navy Muluk i Javi Mar han pintat el seu grafit sobre el reciclatge de la matèria orgànica aquest dissabte en una paret ubicada entre la Rambla del Ferrocarril i el carrer Monturiol.

Altres municipis que participen en aquesta iniciativa són Sant Llorenç Savall (24 de novembre), Montcada i Reixac (15 de desembre), Castellar del Vallès (16 de desembre), Viladecavalls (27 de desembre), Palau-solità i Plegamans (28 de desembre), Barberà del Vallès (2 de gener) i Matadepera (12 de gener). Les bases del concurs estableixen tres premis, dotats amb 3.000, 1.000 i 500 euros cadascun.

Per què és important reciclar l’oli domèstic?

Les iniciatives com Rubiclac són essencials per tal de mantenir l’aigua neta i per cuidar el medi ambient. Per cada litre d’oli que llencem al clavegueram podem arribar a contaminar 10.000 litres d’aigua i, alhora, podem provocar taps i embussaments a les canonades i col·lectors, la qual cosa dificulta la sortida de gasos i causa males olors; complicacions i desperfectes greus en les bombes i els filtres de les plantes depuradores; i problemes mediambientals en mars i rius, ja que l’oli crea una capa superficial i impermeable que afecta l’intercanvi d’oxigen i perjudica els éssers vius de l’ecosistema. 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Es posa en marxa el sistema de recollida de restes vegetals a Sentmenat.

Article

La Biblioteca, La Sala i el CEE Ca n’Oriol han programat activitats fins a finals de juliol.

Butlletí