La COP24 ha assolit els seus objectius? Treu les teves pròpies conclusions

Font: #PorElClima Autor: Pablo Barrenechea

18/12/2018 - 10:54

Un cop finalitzada la Cimera del Clima a Polònia trobem diferents opinions sobre el resultat de la cita. En uns casos s'incideix en allò positiu i en els acords assolits. En d'altres, en la manca d'ambició i en la dificultat del consens. Hem volgut publicat un recull de conclusions publicat per #PorElClima que contrasta la informació oficial amb les opinions de les entitats ecologistes, sobre la COP24.
 

La Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (CMNUCC) celebra anualment la Conferència de les Parts (COP) a la qual assisteixen al voltant de 200 països i s'ha convertit en la iniciativa mundial per reduir les emissions de CO2 i frenar el canvi climàtic. La COP24 de Katowice era una cita clau per dissenyar els instruments que permetin abordar de manera efectiva i eficient el compliment dels objectius climàtics recollits en l'Acord de París.

Llegint les opinions d'uns i altres no queda clar si l'objectiu de la cimera s'ha complert. D'una banda se subratlla que s'ha acordat el full de ruta per seguir implementant l'Acord de París però també es confirma la manca d'ambició per augmentar l'acció climàtica. Pren nota i treu les teves pròpies conclusions.

Comunicat de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (CMNUCC).

El comunicat exposa que s'ha acordat el Paquet de Katowice per al clima, que està dissenyat per fer operatiu el règim de canvi climàtic contingut en l'Acord de París. Sota els auspicis de la secretaria de les Nacions Unides per al canvi climàtic, aquest paquet de directrius promourà la cooperació internacional i fomentarà una major ambició en l'acció climàtica. També explica que les principals qüestions que queden per resoldre es refereixen a la utilització d'enfocaments de cooperació, així com al mecanisme de desenvolupament sostenible, tal com figura en l'article 6 de l'Acord de París. Els països han acordat ultimar els detalls dels mecanismes de mercat l'any vinent amb vista a la seva adopció en la pròxima Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP25).

La secretària executiva de la Convenció, Patricia Espinosa, ha declarat que el resultat de la COP24 es tracta d'un èxit excel·lent. El sistema multilateral ha donat resultats sòlids. Això és un full de ruta perquè la comunitat internacional abordi el canvi climàtic amb decisió. Les directrius en les que les delegacions han estat treballant incansablement són equilibrades i reflecteixen clarament com es distribueixen les responsabilitats entre les nacions del món. Incorporen el fet que els països tenen capacitats i realitats econòmiques i socials diferents.

Veure comunicat complert

Comunicat de premsa del Ministeri per a la Transició Ecològica d'Espanya

La cimera del clima de Katowice (COP24) ha conclòs amb l'aprovació del llibre de regles que farà possible la posada en marxa de l'Acord de París. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que va ser escollida facilitadora de les negociacions, ha valorat com a molt important l'acord adoptat: Tots els països que hem ratificat l'Acord de París ens hem posat d'acord en quines són les regles de desenvolupament que ens permetin que estigui plenament operatiu i gestionant el procés d'aprenentatge i confiança que ens ha de portar a complir l'ambició de comptar amb un món segur i descarbonitzat a final de segle.

Malgrat reconèixer que no ha estat possible avançar en els mecanismes dels mercats de carboni sobre la base d'un sistema comú de Nacions Unides i que no s'ha aconseguit incorporar objectius més ambiciosos a la vista de l'últim informe del Panell Intergovernamental d'Experts de Canvi climàtic (IPCC), la ministra ha subratllat que el missatge polític que surt d'aquesta reunió és molt positiu. En un moment en què la comunitat internacional troba grans dificultats sobre el terreny per avançar en l'agenda multilateral, quan alguns líders polítics presumeixen de la seva falta de confiança i de la seva voluntat de ruptura respecte a la comunitat internacional, s'imposa la voluntat de seguir treballant de manera cooperativa perquè sigui a través del sistema multilateral com es doni resposta als grans reptes globals.

Veure comunicat complert

Comunicat de premsa d'Ecologistes en Acció


Ecologistes en Acció considera que en el text final s'han inclòs tímids avenços d'última hora sobre finançament, i s'han tancat els aspectes més tècnics del llibre de regles. No obstant això, la falta d'acord entorn de l'increment de l'ambició i un text que redueix el llenguatge més contundent i vinculant per un altre orientat més a suggerir als països fan molt difícil complir amb l'Acord de París.

En el comunicat exposa la seva opinió respecte el focus de la cimera, que ha girat novament al voltant de les potències petrolieres (Aràbia Saudita o els EUA) que gosen qüestionar informes científics fora de tot dubte, mentre els estats més vulnerables al canvi climàtic són novament ignorats . Per la seva banda, el pretès paper de lideratge de la Unió Europea ha amagat una evident divisió dels països entre aquells que pressionen per reduir encara més els insuficients compromisos de la lluita climàtica i els que obvien que els efectes del canvi climàtic situaran una gran part dels ecosistemes europeus en risc de desaparició.

Veure comunicat complert

Comunicat de premsa de Greenpeace.


Segons la directora executiva de Greenpeace International, Jennifer Morgan, un any de desastres climàtics i una terrible advertència dels millors científics del món hauria d'haver conduït a molt més a Katowice. En comptes d'això, els governs han defraudat al món una altra vegada. Han ignorat la ciència i, en fer-ho, han ignorat la difícil situació de les persones vulnerables. Reconèixer la urgència d'una major ambició i adoptar un conjunt de normes per a l'acció climàtica no és suficient quan nacions senceres s'enfronten a l'extinció. Sense una acció immediata, ni tan sols les normes més estrictes ens portaran enlloc. La gent esperava acció i això és el que els governs no han aconseguit.

D'altra banda Greenpeace ha reconegut el treball de la delegació del govern d'Espanya pel seu treball de facilitació entre les parts en el procés de la COP i per haver-se unit des del principi a la Col·lació d'Alta ambició climàtica. Però també assegura que cal que el govern de Pedro Sánchez, amb tots els grups polítics al Congrés, comenci per aprovar una llei i un pla de clima i energia amb els que s'eliminin les subvencions als combustibles fòssils, s'aprovin els objectius per a un sistema elèctric pràcticament renovable al 100% el 2030 i s'inclogui el tancament de totes les tèrmiques de carbó en 2025, com a molt tard.

Veure comunicat complert

Comunicat de premsa de SEO / BirdLife.

Per a David Howell, responsable de clima i energia de SEO / BirdLife i present a Katowice durant els 15 dies de la COP, un petit bloc de països petroliers s'ha encarregat de posar pals a la roda de la imprescindible negociació de la conferència. A l'estupor i la impotència generada per aquesta postura insolidària i irresponsable, la millor resposta en el futur més immediat és adoptar polítiques de reducció de consum dels combustibles fòssils, la seva principal eina diplomàtica i geopolítica. Confia que aprenguin la lliçó quan la dependència mundial d'aquests recursos comenci a caure en picat en la pròxima dècada. És l'únic camí assenyat per acabar amb el seu fatal influència, davant l'informe de l'IPCC sobre canvi climàtic i el repte de 1,5 ° C, i el creixent desastre climàtic en els països més vulnerables.

Assumpció Ruiz, directora executiva de SEO / BirdLife, conclou que el planeta no espera, i serà implacable amb la humanitat si no actuem a temps contra el canvi climàtic. S'ha acabat una COP d'èxits molt discrets. Trist. Potser, i lamentablement, el millor resultat possible en un moment geopolític delicat. Ens alegra haver vist a una ministra espanyola protagonitzar els esforços per l'ambició, l'entesa i el multilateralisme. Ara, com en tots els països del món, l'acció unilateral assumeix una enorme importància. A Espanya urgeix actuar amb més ambició en la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica i els plans i estratègies associats, i la societat necessita participar en el seu debat i tramitació.

Veure comunicat complert

Comunicat de premsa WWF Espanya

Manuel Pulgar-Vidal, cap del programa internacional de clima i energia de WWF ha declarat que els líders mundials van arribar a Katowice amb la tasca de respondre a les últimes dades de la ciència climàtica, que ha deixat molt clar que només tenim 12 anys per reduir les emissions a la meitat i evitar un escalfament global catastròfic. S'han aconseguit avenços, però el que hem vist a Polònia revela una manca de comprensió fonamental de la urgència climàtica actual per part d'alguns països. El futur de tots està en joc. Necessitem que tots els països es comprometin a augmentar l'ambició climàtica abans del 2020.

 Al tancament de la COP24, Mar Asunción, responsable del programa de clima i energia de WWF Espanya ha declarat que el temps per reaccionar s'acaba i per això lamentem que un cop més alguns països compromesos amb els combustibles fòssils hagin intentat bloquejar els avenços i imposar seus interessos particulars sobre l'interès global. Malgrat tot no han pogut paralitzar-nos i seguim avançant encara que desesperadament més a poc a poc del que la ciència exigeix. Ens alegra que Espanya se sumi a la Coalició d'Alta Ambició i esperem que l'acció climàtica anunciada per Pedro Sánchez a Katowice estigui de veritat a l'altura d'aquest desafiament i Espanya es converteixi en un dels països líders i de referència mundial en la lluita contra el canvi climàtic.

Veure comunicat complert


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Reportatge

De l'11 al 22 de novembre se celebra a Bakú (República de l'Azerbaidjan) la 29a cimera del canvi climàtic. Aquesta COP-29 pretén impulsar compromisos ferms per afrontar la crisi climàtica en un moment crític per al planeta.

Notícia

Les emissions mundials de carboni dels combustibles fòssils han assolit un màxim històric el 2024, segons una nova investigació de l'equip científic del Global Carbon Project.

Notícia

Investigadors del Barcelona Supercomputing Center i de la Universitat de Cambridge lideren una recerca centrada en la intersecció entre canvi climàtic, gènere i salut humana que es presenta amb motiu de la COP29 a l'Azerbaidjan.

Butlletí