Vuit ens locals catalans reconeguts per la bona gestió de la recollida selectiva de paper

Font: Pajaritas Azules i Ajuntaments

03/03/2019 - 08:18

Mollet del Vallès, Terrassa, Lleida, El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Reus, Barcelona i el l'Alt Empordà han rebut el reconeixement per l'excel·lència de la seva gestió de la recollida selectiva de paper i cartró, en l'edició 2019 de Pajaritas Azules.

Quaranta entitats locals d'arreu d'Espanya (ajuntaments i agrupacions de municipis) de tretze comunitats autònomes han rebut el reconeixement per l'excel·lència de la seva gestió de la recollida selectiva de paper i cartró, en l'edició 2019 de Pajaritas Azules. Reconegut internacionalment amb el Premi Europeu de Reciclatge de Paper, el programa d'ASPAPEL segueix creixent, amb més entitats locals guardonades i incrementant en gairebé un 50% el nombre de les que obtenen el màxim reconeixement.

El lliurament de les Pajaritas Azules 2019 va tenir lloc el 7 de febrer a Madrid, en un acte presidit per Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica, i Jordi Mercader, president de ASPAPEL.

En Pajaritas Azules 2019, l'elit del reciclatge està integrada per dinou entitats locals que han obtingut el màxim reconeixement amb tres Pajaritas Blaus, catorze que han obtingut dos Corbatins Blaus i set que han rebut un.

Per comunitats autònomes, Andalusia i Catalunya encapçalen la classificació amb vuit entitats guardonades cadascuna, seguides de Castella i Lleó amb sis, la Comunitat de Madrid amb cinc i el País Basc amb tres. Completen la taula Castella-la Manxa i Illes Balears amb dos i Principat d'Astúries, Aragó, Canàries, Galícia, La Rioja i Comunitat Foral de Navarra amb una cadascuna. Les quaranta entitats locals guardonades sumen 10,5 milions d'habitants, la entusiasta participació en la recollida és una de les claus fonamentals de l'èxit.

Els premis es basen en l'avaluació 21 indicadors, agrupats en cinc blocs: la recollida del contenidor blau; els serveis de recollides complementàries; campanyes i accions d'informació i conscienciació ciutadana; aspectes relatius a la regulació i la planificació de la gestió; i els resultats i traçabilitat fins a reciclatge final.

Pajaritas Azules és un programa d'assessorament, avaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal en matèria de recollida selectiva de paper i cartó, enfocat a la millora contínua.

Lleida

L’Ajuntament de Lleida ha estat guardonat per tercera vegada consecutiva per la seva excel·lent gestió en la recollida selectiva de paper i cartó amb tres Pajaritas Azules, màxima distinció del premi que atorga l’associació espanyola de fabricants de paper ASPAPEL als municipis i entitats locals de l’Estat que millor servei ofereixen i pel seu esforç per la millora continua.

El regidor d’Hàbitat Rural i Sostenibilitat, Joan Queralt, ha recollit a Madrid el guardó en representació de la Paeria. Queralt s’ha mostrat molt satisfet per la concessió de la máxima distinció en la categoria de recollida selectiva de paper i cartró, un fet “que posa de manifest, d’una banda, l’aposta decidida de l’Ajuntament de Lleida per assolir l’excel·lència en els serveis urbans i, de l’altra, posa en evidència l’intens treball que s’està realitzant els darrers anys per aconseguir una ciutat més amable, integradora, intel·ligent i sostenible, on l’increment del verd urbà, la disminució de les emissions de CO2, el foment de la mobilitat sostenible, l’eficiència energètica i l’augment del reciclatge de residus són polítiques prioritàries”. Un exemple és la darrera implementació del pla pilot de recollida de residus porta a porta que s’està portant a terme als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada, que ha aconseguit reciclar el 86% dels residus en només tres mesos de funcionament.

Aquesta és la tercera edició dels premis Pajaritas Azules, i en totes elles la Paeria ha rebut la màxima distinció, en obtenir qualificacions excel·lents en aspectes com el tipus de desplegament de contenidors a la ciutat, la ràtio per habitants, la freqüència en la recollida i el nombre de tones anuals.

Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha rebut tres Pajaritas Azules, distincions que reconeixen l’excel·lència en la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró en l’àmbit municipal. El Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno ha recollit el Premi en nom del consistori barceloní en un acte de lliurament que ha estat presidit per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, avui a Madrid.

Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia, ha declarat que l’Ajuntament de Barcelona “està satisfet d’aquest reconeixement, però ens queda molt camí per recórrer. Hem augmentat el reciclatge de paper i cartró i millorat la traçabilitat fins a la planta, però encara estem al 41% de reciclatge de paper. La Unió Europea ens fixa un 75%”. Ximeno ha afegit: “La nova contracta que està en licitació ens dotarà dels instruments necessaris, però també cal un canvi legislatiu urgent i valent com el de les Illes Balears. La ministra s’ha compromès a revisar en breu el marc estatal, necessitem un pas endavant del govern i el Parlament”.

Tres ‘Pajarites Azules’ (màxim reconeixement): Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Lleida, Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Ajuntament de Bilbao, Ajuntament de Burgos, Ajuntament de Cadis, Ajuntament de Ciudad Real, Ajuntament de Fuenlabrada, Ajuntament de Getafe i LYMA, Ajuntament de Lleó, Ajuntament de Logronyo, Ajuntament de Soria, Ajuntament de Vitòria-Gasteiz, Consell Comarcal de l’Alt Empordà,Consorci de Residus i Energia de Menorca, Consorci Agrupació Núm. 1 Osca i *GHRUSA, Mancomunitat de la Comarca de Pamplona, Mancomunitat de Municipis de la Costa del Sol Occidental, Mancomunitat de Sant Marcos.

Dos ‘Pajarites Azules’Ajuntament de Mollet del Vallès, Ajuntament de Reus, Ajuntament del Prat de Llobregat, Ajuntament de Coslada, Ajuntament de Dues Germanes, Ajuntament de Gijón i EMULSA, Ajuntament de Granadilla de Abona i SERMUGRAN, Ajuntament de Sant Ferran, Ajuntament de Segòvia, Ajuntament de Sevilla i LIPASAM, Ajuntament de Valladolid, Concello dóna Coruña, Consorci R.S.O. Ciudad Real i RSU Medi Ambient, Diputació de Còrdova i EPREMASA

Una ‘Pajarita Azul’: Ajuntament de Palma i EMAYA, Ajuntament de Terrassa i ECOEQUIP, Ajuntament de Màlaga, Ajuntament de Parla, Ajuntament de Rivas-Vaciamadrid i RIVAMADRID, Ajuntament de Salamanca, Diputació de Màlaga i Consorci Provincial RSU Màlaga.


Categories: 

Relacionats

Acte
16/09/2025 - 00:00
Girona
Notícia

A partir del 2026 l’import variarà en funció de les dades de participació de cada habitatge en el «Porta a Porta».

Notícia

Reus amplia la xarxa de recollida sostenible a 20 punts i preveu arribar a totes les escoles de la ciutat durant aquest curs.

Butlletí