Font: Ajuntament de Granollers
Gràcies a la cessió que n'ha fet La Panotxa, una associació que fomenta l'agroecologia. Actualment el Banc de Llavors del Vallès Oriental, que es troba al Museu de Ciències Naturals, custodia més de 200 varietats de 60 espècies diferents.
S'ha formalitzat el conveni de cessió per part de La Panotxa. Associació pel Foment de l'Agroecologia de 92 varietats locals d'horta que passaran a formar part de la col·lecció que es custodia en el Banc de Llavors del Vallès Oriental, a la seu del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Es tracta de varietats locals d'espècies com les albergínies, cebes, carbasses, enciams, mongetes, pèsols, tomàquets i tomàquets de penjar, entre d'altres. Bona part d'aquestes procedeixen de municipis de la comarca com Caldes de Montbui, l'Ametlla del Vallès, Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Llinars del Vallès, etc.
La cessió d'aquest material forma part d'una pràctica molt comuna entre bancs i consisteix a crear còpies de seguretat per tal de garantir la conservació en cas de problemes en els bancs d'origen. Aquesta cessió situa el Banc de Llavors del Vallès Oriental, amb més de 200 varietats d'uns 60 espècies, com a referent a les comarques de Barcelona en la conservació de la biodiversitat cultivada de Catalunya.
El Banc de Llavors del Vallès Oriental funciona des de fa quatre anys. El seu objectiu no és distribuir llavors en el mercat, sinó tenir una còpia de seguretat de llavors interessants procedents d'hortes tradicionals, i poder-les analitzar i valorar.