Font: Ecoindustria.net
El projecte Ecoindústria vol aconseguir un model sostenible al Delta del Llobregat a nivell ambiental, econòmic i social a través de l’impuls de l’economia circular. Està organitzat pels ajuntaments de El Prat de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans, i compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.
El projecte persegueix dos objectius principals: definir i implementar al territori un nou model de desenvolupament econòmic local basat en la circularitat i disposar d’exemples emblemàtics al territori que puguin representar la importància de la implementació d’estratègies i accions vinculades a l’economia circular.
Ecoindústria ha celebrat dues edicions i, per a la tercera, ha comptat com a novetat amb la participació de centres tecnològics i de coneixement, per tal d’afavorir la transferència de la tecnologia i potenciar la projecció global de les empreses participants al projecte.
Durant les jornades Ecoindústria, ponències i sessions dinàmiques i participatives amb les empreses s’han detectat necessitats, oportunitats i interessos en relació a l’economia circular. A més, les empreses participants han rebut un assessorament individualitzat que ha permès elaborar els Fulls de Ruta per iniciar o millorar la seva transició cap a la circularitat, en base a accions internes o bé a relacions de simbiosi industrial i oportunitats de col·laboració entre les empreses i els centres de coneixement. Han participat a la edició d’Ecoindústria els següents centres de coneixement i tecnològics: Institut Català del Suro, Institut de Recerca de Energia de Catalunya, Institut Tècnologic de embalatge transport y logistica, L’Institut d’Investigació Tèxtil i de Cooperació Industrial de Terrassa, Biodiversitat, Ecologia i tecnologia ambienta i alimentària, Centre tecnológic de Catalunya, ITEC Institut de tecnologia de la Construcció, Universitat politècnica de Cataluya. i Institut Català de Recerca de l’aigua.
Avui en dia la volatilitat en els preus de les matèries primeres, el risc en les cadenes de subministrament, l’esgotament de determinats recursos, així com les normatives cada vegada més estrictes provinents d’Europa (conscient del risc de que la UE importi 6 vegades més del que exporta) són factors que han donat la veu d’alerta a líders empresarials i responsables polítics sobre la necessitat d’aprofitar i repensar la utilització dels recursos i la energia.
Aquest nou model no és un model teòric, és un projecte amb una orientació econòmica que busca afegir valor a les empreses participants. Totes les empreses del territori, independentment de la seva grandària i activitat, poden tenir una gran oportunitat si realment tenen la voluntat de fer les coses millor i diferent.
Els promotors d’aquesta iniciativa volen ajudar les empreses que encara no estiguin en aquest camí i vulguin iniciar-se, apropant-los idees i eines sobre la millor manera donar els primers passos cap aquesta transformació.
Igualment, volen seguir aportant valor i suport a aquelles empreses que ja han començant movent-se en la economia circular amb projectes i interès per la sostenibilitat industrial.