Font: El 9 nou
A Montmeló, la recollida selectiva ja es fa amb càrrega lateral | Griselda Escrigas
L’objectiu és augmentar la freqüència de recollida d’aquestes fraccions perquè la càrrega lateral és més ràpida
El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental impulsa un canvi del model de recollida selectiva de residus amb la implantació de contenidors de càrrega lateral per substituir els actuals iglús. L’objectiu és millorar la recollida de paper i cartró, envasos lleugers i vidre a la comarca perquè el sistema de càrrega lateral és més ràpid: el conductor pot buidar els contenidors en menys temps perquè no ha de baixar del vehicle com passa ara amb els iglús que s’han de buidar fent servir una grua ploma.
Segons Joan Daví, president del Consorci de Residus, això permetrà augmentar la freqüència de recollida. També reduirà les cues que ara generen els camions en vies d’un únic carril de circulació mentre buiden els contenidors i la contaminació que generen. “Cada vegada hi ha més recollida i necessitem optimitzar el servei per reduir els desbordaments. Creiem que dedicant-hi les mateixes hores podrem millorar el servei”, diu Daví sobre un canvi que també busca que “no s’enfilin més amunt les despeses” que acaben repercutint en els ciutadans amb un encariment de la taxa d’escombraries.
Granollers i Mollet seran les primeres poblacions on es canviarà el model de recollida. S’uniran a Montmeló, que és l’únic municipi del Vallès Oriental on la recollida selectiva es fa amb els mateixos contenidors i vehicles que fan la de matèria orgànica i del rebuig.
El Consorci de Residus preveu poder fer el canvi aquest juliol. Per aconseguir-ho, ja té en marxa un procés de licitació per la compra de fins a 2.000 contenidors en el termini de quatre anys. L’import del contracte és de 2,67 milions i inclou també el manteniment i el finançament. El preu unitari dels contenidors de paper i cartró i d’envasos es fixa en 1.345,65 euros. I els de vidre, en 1.321,87. En tots dos casos també inclouen el manteniment correctiu i preventiu durant cinc anys.
Els nous contenidors tindran una capacitat d’entre 3,2 metres cúbics –els de paper i cartró i envasos– i 2 –els de vidre. Els actuals varien entre 2,7 metres cúbics –els iglús de plàstic– i els 3 o 5 metres cúbics dels contenidors metàl·lics. El Consorci de Residus també té en marxa un segon concurs per al subministrament de camions: un de nou per un termini de cinc anys amb opció de compra per 284.199 euros i quatre de segona mà que es llogaran per entre 4.700 i 5.500 euros al mes. També es faran servir dos camions que ja té el Consorci i que ara “estan infrautilitzats”.
Anar-se estenent
El model de contenidors de recollida lateral s’anirà estenent als municipis que ho vulguin. “Anirà a demanda dels municipis”, comenta Daví. Amb tot, “nosaltres pressionarem perquè si és possible es faci aquest canvi”. L’empresa que guanyi el concurs dels contenidors els haurà d’anar subministrant en funció de les necessitats del Consorci.
Amb tot, Daví alerta que el canvi no es podrà fer a tot arreu perquè els contenidors de recollida lateral s’han de situar sempre a la dreta de la calçada. I “hi haurà pobles amb carrers massa estrets perquè hi pugui passar el camió”.
El Consorci de Residus fa temps que treballa per tirar endavant aquest canvi. S’ha endarrerit pels canvis en la llei que regula les contractacions que van obligar a revisar els plecs de clàusules del concurs quan aquests ja estaven pràcticament enllestits.