Tots els dirigents de les Nacions Unides demanen plans urgents contra el canvi climàtic

Font: ONU

18/05/2019 - 08:30
PNUD Tuvalu / Aurélia Rusek L'arxipèlag de Tuvalu a l'Oceà Pacífic està a només dos metres per sobre del nivell del mar, motiu pel qual és molt susceptible al canvi climàtic

António Guterres al costat dels responsables de totes les agències i divisions de l'ONU han fet una crida conjunt als Estats perquè quan vagin a la Cimera del Clima, que tindrà lloc al setembre a Nova York, ho facin amb estratègies concretes sobre com mitigar els efectes del canvi climàtic, com finançar la lluita contra aquest fenomen i com millor adaptar-s'hi.

Els líders de les organitzacions del sistema de les Nacions Unides van fer una crida a la comunitat internacional per sigui ambiciosa en la propera Cimera sobre el Clima que es realitzarà el proper mes setembre i prengui mesures concretes amb què limitar l'augment de la temperatura global de la terra a 1,5 ° C per sobre dels nivells preindustrials.

En una declaració conjunta, el secretari general i els directors de totes les agències i programes de l'ONU van demanar als Estats treballar per adaptar-se al canvi climàtic sense deixar de complir les seves obligacions en matèria de drets humans, entre elles les relacionades amb els drets a la salut, l'alimentació i el desenvolupament.

"Amb gran urgència, demanem als Estats membres que vinguin a Nova York al setembre amb plans concrets i realistes" es llegeix en el document adoptat a la taula de coordinació dels líders executius de l'ONU.

Amb gran urgència, demanem als Estats membres que vinguin a Nova York al setembre amb plans concrets i realistes.

L'informe especial del Panell Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic va revelar en 2018 que és necessari limitar l'escalfament global a 1,5 ° C per evitar canvis irreversibles en la vida del planeta.

"Aconseguir aquest objectiu requerirà canvis en una escala sense precedents en tots els nivells, però encara és possible si actuem ara", van expressar els caps de l'ONU.

Els líders també van ressaltar que les accions han de respectar els drets dels pobles indígenes, les comunitats locals, els migrants, els nens, les persones amb discapacitat i les persones vulnerables, així com fomentar la igualtat de gènere, donar poder a les dones, buscar l' equitat intergeneracional i el treball decent i dur a terme una transició justa per a tothom, com s'estableix en l'Acord de París.

L'arxipèlag de Tuvalu està en risc a causa de la pujada del nivell del mar produïda pel canvi climàtic.


L'ONU continua compromesa amb la mitigació i l'adaptació

Reconeixent el progrés i les decisions adoptades individualment en les diferents agències de les Nacions Unides, els alts funcionaris es van comprometre a enfortir el suport mitjançant la mobilització de recursos contra el canvi climàtic a gran escala.

També es van comprometre a facilitar la transferència de tecnologia i el desenvolupament de capacitats per permetre que els Estats siguin més ambiciosos en les seves contribucions nacionals per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 45 per cent per al 2030 i arribar a la meta de zero emissions netes el 2050.

"Fem una crida als Estats per garantir que es prenguin les mesures d'adaptació adequades que permetin la protecció de les persones, els mitjans de vida i els ecosistemes, i en particular dels que viuen a les regions més vulnerables als impactes del canvi climàtic ", entre ells els del desplaçament forçat i la migració, van expressar, instant els països a desenvolupar solucions d'adaptació per a les comunitats vulnerables i els seus ecosistemes.

També els demanen que dediquin els màxims recursos disponibles i donin suport al compliment dels drets econòmics, socials i culturals de totes les persones per garantir que ningú es quedi enrere.

António Guterres i els seus líders van reiterar estar compromesos en enfortir la capacitat de resposta de l'ONU a les necessitats dels països per reduir impactes adversos del canvi climàtic.

"Estem disposats a ajudar els països, especialment als petits estats insulars en desenvolupament i als menys avançats, a implementar accions concretes per enfortir l'adaptació i la resiliència, i encoratgem als Estats a que vinguin i demostrin aquestes accions a la Cimera" , van declarar.

La importància del finançament

A més de les qüestions de mitigació i adaptació, els líders de l'ONU van afirmar que el finançament és un eix fonamental per a dur a terme iniciatives en l'escala necessària per abordar el canvi climàtic.

També van recordar als països desenvolupats la seva obligació de complir amb l'objectiu de mobilitzar els governs i al sector privat per assolir l'objectiu de dedicar cent mil milions de dòlars per any en la lluita contra el canvi climàtic.

"Fem èmfasi en que els estats han de maximitzar l'impacte positiu del finançament garantint que s'utilitza per reduir les emissions i crear una capacitat d'adaptació al canvi climàtic sistèmic", van expressar.

El canvi va de dins cap a fora

Els líders també es van comprometre a reduir els seus propis impactes ambientals dins de l'organització mitjançant mesures específiques sobre emissions de gasos d'efecte hivernacle, gestió de residus, contaminació de l'aire i de l'aigua i degradació de la biodioversidad.

"A l'àrea d'emissions de GEH, en particular, tenim la intenció d'alinear amb les recomanacions de l'informe de l'IPCC i prendrem mesures concretes per reduir la demanda d'energia en totes les instal·lacions i operacions, la transició a les energies renovables i les millores en la nostra gestió de viatges i transport ", van dir.

  A més, van assegurar que a la Cimera del Clima Acció Climàtica del secretari general al setembre, presentaran els esforços de tot el sistema per assolir la neutralitat climàtica per a l'any 2020 en les operacions internes i millorar la sostenibilitat ambiental i social a totes les activitats de les Nacions Unides.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Lliçà d'Amunt s’ha compromès a reduir les seves emissions de CO₂ en un 55% fins a l’any 2030, a esdevenir climàticament neutres el 2050 i a prendre mesures per reduir la vulnerabilitat als riscos dels impactes del canvi climàtic i esdevenir més resilient.

Notícia

La pèrdua de biodiversitat, la inseguretat alimentària i hídrica, els riscos per a la salut i el canvi climàtic, interaccionen, en cascada i es reforcen mútuament de manera que fan abordar-los de forma separada és ineficaç i contraproduent.

Notícia

Són les conclusions de l'informe de les emissions avançades de gasos d'efecte hivernacle a Espanya de l'any 2024.

Butlletí