Marta García: “Aviat veurem iniciatives que mostraran opcions per fer arribar l’autoconsum també a les famílies en situació de vulnerabilitat”

Periodista
19/05/2019 - 16:54

Marta García és CEO d'Ecoserveis, una associació sense ànim de lucre que des de 1992 treballa en l'àmbit local i internacional per acostar l'energia a la societat. El seu objectiu és donar a conèixer les tecnologies renovables, implementar mesures per fer un ús eficient de l'energia i garantir-ne el dret i l’accés a un preu just. Parlem amb ella per saber com impactarà el nou decret la ciutadania i el sector.

Quins considereu que són els trets més rellevants del nou decret RD 244/2019 que impulsa l’autoconsum fotovoltaic?

Després de tants anys de bloqueig polític, comença a veure’s el final de la inseguretat jurídica de la regulació de l’autoconsum elèctric a Espanya. Si bé és cert que a l’octubre de l’any passat es va derogar el denominat impost al Sol a través del Real Decret-llei 15/2018, calia aquest reglament per regular les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum. A nivell general i com a trets rellevants s’habilita la figura de l’autoconsum col·lectiu, que promourà aquesta fórmula en comunitats de propietaris o polígons industrials, per exemple. També es redueixen els tràmits administratius, sobretot en el cas dels petits autoproductors i s'estableix un mecanisme simplificat de compensació de l’energia autoproduïda i no utilitzada.

Quin és l’impacte real que aquest canvi legislatiu pot tenir en les ciutadans? Quin en la factura de la llum?

Sembla que veurem canvis reals ben aviat però cal ser prudents i esperar dos mesos perquè la normativa es consolidi si cap companyia elèctrica interposa un recurs i esperar a que es publiquin altres mesures d’implementació necessàries. Un cop superat això, veurem com un usuari que té una placa solar a la seva teulada o en la del veí, podrà compensar l’energia que li sobra, l’excedent, directament a les factures. És a dir, que a la factura es veurà una línia que restarà euros.

"És recomanable consultar a experts independents, serveis de suport de l’administració o entitats neutrals sense vinculacions empresarials per valorar la millor opció en cada cas"

Com arribarà i quan realment a la majoria de la població? Vull dir quines tasques s’haurien de fer ara de sensibilització, informació, recolzament econòmic per fer possible les instal·lacions, etc.

L’autoconsum per a l’usuari domèstic ja és una realitat i de fet es nota molt moviment en el sector. Com a ciutadans tenim l’oportunitat, el dret i també el deure de participar del model energètic i és essencial informar-se bé. Com a qualsevol altre producte o servei, davant qualsevol oferta d’instal·lació de plaques solars, cal identificar bé les condicions tècniques, de necessitat, econòmiques i financeres. Aquest sector no és diferent i ja podem començar a veure múltiples ofertes que cobreixen els aspectes tècnics, legals i financers i que venen de grans empreses energètiques, PIMES, cooperatives i d’altres i poden sorgir dubtes a l’hora d’escollir la millor opció. Per això és recomanable consultar a experts independents, serveis de suport de l’administració o entitats neutrals sense vinculacions empresarials per valorar la millor opció en cada cas.

 El fabricant de plaques solars i bateries Solarwatt acaba de presentar a Madrid un informe, en el que diu que l’autoconsum es multiplicarà per 30 en els propers 3 anys. Creieu que l’autoconsum es dispararà? Està el sector preparat?

El sector està molt preparat, els preus de la instal·lació són molt competitius comparats amb els d’anys enrere i existeixen altres elements que afavoreixen la promoció com per exemple, les bonificacions fiscals en impostos com la de l’IBI en alguns ajuntaments. Així que, és lògic pensar que un cop superada la inseguretat jurídica que impedia l’expansió de l’autoconsum a nivell residencial, la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques despegui en aquest àmbit ja que a més, els ciutadans, en teníem moltes ganes.

"Cal que els municipis donin suport integral als seus veïns per assegurar una correcta presa de decisions a nivell tècnic però també financer i comunitari per impulsar instal·lacions d’autoconsum"

Quin és el paper dels municipis? N ‘estan preparats?

Els municipis són un agent clau en la transició energètica i per descomptat juguen un paper clau en la promoció de l’autoconsum. El ciutadà confia en el seu municipi com a administració més propera per d’una banda oferir-li condicions favorables i de l’altre suport i informació fiable.

Molts municipis, per exemple, ofereixen bonificacions en l’IBI durant 3 o 5 anys per aquells habitatges que instal·lin energies renovables. És una bona mesura per afavorir l’autoconsum al municipi. Però no és la única: cal que els municipis donin suport integral als seus veïns per assegurar una correcta presa de decisions a nivell tècnic però també financer i comunitari sobretot en els casos de comunitats energètiques, d’instal·lacions d’autoconsum compartit ja que les comunitats de veïns necessiten referents i suport per impulsar instal·lacions d’aquest abast.

Des d’Ecoserveis donem suport a municipis per implantar aquests serveis de finestreta única per a què qualsevol ciutadà que vulgui produir electricitat ho faci de la forma més àgil, informada i efectiva possible.

A Ecoserveis heu analitzat profundament el problema de la pobresa energètica. És l’autoconsum i per tant el nou Decret una part important de la solució?

Que un ciutadà pugui produir-se la seva pròpia energia forma part de la transició energètica i que tot ciutadà pugui autoproduir és un dret energètic exigible. A més, amb el nou real Decret s’obre la porta a l’autoconsum compartit, la qual cosa pot permetre que aquelles famílies que no poden fer front a les factures de subministrament, puguin beneficiar-se de l’energia que es produeixi en edificis propers. En els propers mesos veurem iniciatives que mostraran opcions per fer arribar l’autoconsum també a les famílies en situació de vulnerabilitat.

"La transició energètica requereix decisions valentes i urgents que també que redefineixin les activitats humanes per tal de fer-les més eficients, instruments que garanteixin el dret energètic a tots els ciutadans o iniciatives que assegurin que la participació ciutadana tingui un paper central en el disseny del sistema energètic"

És suficient per garantir la transició energètica? Què més hem d’abordar i de quina manera?

Que els ciutadans puguin autoproduir és un pas important per canviar el model energètic ja que contribuirà, a banda d’aportar kWh nets a la xarxa, a que estiguem més informats. Però la transició energètica requereix decisions valentes i urgents que no només canviïn la forma de generar energia, sinó també que redefineixin les activitats humanes per tal de fer-les més eficients en l’ús d’energia, instruments que garanteixin el dret energètic a tots els ciutadans o iniciatives que assegurin que la participació ciutadana tingui un paper central en el disseny del sistema energètic entre d’altres.


Categories: 

Relacionats

Notícia

El Ple extraordinari de l'Ajuntament de la Roca del Vallès va aprovar la modificació del Pla General per regular la implantació de plantes fotovoltaiques, i protegir el patrimoni natural i cultural.

Article

Arrenca el projecte d’Interseccions “L’escola transforma, energia per a tothom” a El Prat de Llobregat. Es connectaran els coneixements dels infants amb les oportunitats que ofereix la ciutat en matèria energètica per potenciar un aprenentatge significatiu vinculat a l’entorn.

Notícia

La nova instal·lació duplica la producció d’energia solar del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, que passa a ser de 852 MWh/any.

L’electricitat generada es destinarà íntegrament a l’autoconsum del centre.

Maresme Circular és un dels principals generadors d’energies renovables a Catalunya.

Butlletí