Els edificis públics d’Olesa de Montserrat tenen una alta qualificació energètica

27/05/2019 - 08:36

La nova comissaria de la Policia Local també s’està fent amb un sistema constructiu i materials que la faran altament sostenible.

Les instal·lacions públiques d’Olesa de Montserrat tenen uns alts nivells d’eficiència energètica, segons un estudi emmarcat en el Laboratori SmartCatalonia de la Generalitat de Catalunya, i dut a terme a Olesa com a prova pilot, i durant tres mesos, per l’empresa Doxser. L’Ajuntament d’Olesa va engegar aquesta prova pilot amb l’objectiu d’analitzar la situació actual dels edificis públics i trobar la manera més eficient de controlar les seves instal·lacions i actius. De fet, a banda de l’estudi del Laboratori SmartCatalonia, l’Ajuntament d’Olesa també va encarregar un a la Diputació de Barcelona, que es va estudiar els edificis de la Casa de Cultura i l’escola Mare de Déu de Montserrat.

Per a l’estudi emmarcat en el laboratori SmartCatalonia, l’empresa Doxser va implementar una solució basada en l’anàlisi Big Data dels consums elèctrics a diverses dependències municipals, entre les quals hi havia la seu de l’Ajuntament i l’escola Sant Bernat. Els resultats obtinguts fan palès que el consum global dels edificis públics presenta uns perfils molt optimitzats. Tanmateix, l’estudi ha detectat marge de millora en la gestió de consums del municipi, demostrant que és possible un estalvi del 8% en la despesa global d’energia. Amb aquesta informació, l’Ajuntament d’Olesa podrà planificar en un futur l’aplicació de solucions per potenciar la sostenibilitat mediambiental i l’eficiència dels equipaments.

En total, el laboratori SmartCatalonia ha fet quatre proves pilot d’eficiència energètica. A més de l’estudi fet a Olesa, també s’ha implementat un sistema de gestió de plaques termosolars en edificis públics i privats a Avià; s’ha realitzat un estudi de consums per garantir la gestió integral de l’energia a Sant Cugat del Vallès i s’ha provat una eina informativa sobre l’estat de les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics en temps real a Calella.

El projecte Laboratori SmartCatalonia forma part de les iniciatives innovadores de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya i té com a objectiu promoure la realització de proves pilot de solucions intel·ligents en entorns reals per tal de resoldre reptes municipals.

L’Ajuntament d’Olesa vol aprofitar els estudis realitzats al municipi per aplicar mesures per tal que els edificis públics siguin cada vegada més eficients energèticament. Es tracta d’un objectiu que es marca també per als nous edificis que s’estan projectant o construint. Aquest és el cas especialment de la nova comissaria de la Policia Local, que s’està construint en uns terrenys ubicats al carrer d’Amadeu Paltor, als Closos.

La nova comissaria de la Policia Local tindrà alta qualificació energètica

La nova comissaria de la Policia Local s’ubica en un edifici d’uns 600 metres quadrats, de dues plantes, construït tot amb fusta i amb materials altament sostenibles. De fet, quan l’ajuntament d’Olesa va treure a concurs el projecte de l’edifici, un dels requisits era que fos un edifici amb una alta qualificació energètica. El concurs el va guanyar el despatx Territori 24, especialitzat en aquest tipus de projectes.

Adrià Calvo, arquitecte responsable de l’obra, ha destacat que la nova comissaria consumirà un 57% menys que qualsevol altre edifici construït amb els nous criteris d’eficiència energètica. Una de les raons d’aquest elevat estalvi es troba en que té molt més aïllament tèrmic que qualsevol altre edifici. Per exemple, si en una coberta normalment l’aïllament és de 8 centímetres, en el cas de la comissaria d’Olesa és de 36 centímetres. A més, la coberta està enjardinada, un fet que intensifica aquest aïllament i que va que sigui completament sostenible. Altres elements que li confereixen una alta qualificació energètica és el sistema de recuperació d’aigua de pluja per a reutilitzar-la en els sanitaris; l’ús de tecnologia LED i un sistema per evitar malgastar llum i calefacció.

Un cop estigui enllestit, el nou edifici de la Policia Local rebrà la certificació LEED. És un certificat, nascut als Estats Units, que assegura un elevat estàndard de qualitat i òptim rendiment energètic. Aquest certificat aplica els mateixos criteris a tots els països, i per aquest motiu, les empreses internacionals l’utilitzen sovint per comparar els seus edificis entre sí i distingir-se de la seva competència.

El certificat té quatre nivells: certificat, plata, or i platí. S’assoleix en funció de la puntuació aconseguida en diferents indicadors mediambientals: emplaçament sigui sostenible (amb poc impacte ambiental); eficiència en l’aigua; energia i atmosfera; elecció de materials, utilització de recursos i tècniques constructives; qualitat de l’aire interior; i innovació en el disseny. L’arquitecte ha assegurat que s’intentarà que, com a mínim, la nova comissaria tingui la certificació LEED Gold, fet que possibilitarà que Olesa de Montserrat tingui “un edifici punter a nivell de Catalunya i Espanya” quant a certificació energètica.

Un cop estigui enllestida, la nova comissaria de la Policia Local comptarà amb àrea d’atenció al públic, oficina de denúncies, sala d’espera i oficina polivalent; una àrea d’accés restringit, amb diferents despatxos; una àrea privada amb els vestidors, sala de reunions, menjador i zona d’armers, i finalment una àrea de detenció i custòdia. També tindrà un ampli espai d’aparcament exterior i, si és possible, àrea de serveis externs com ara l’ADF i Protecció Civil, tot i que aquesta darrera part encara no està definida.

A més, amb el trasllat el cos no perd centralitat i guanya velocitat de resposta davant qualsevol emergència. La inversió en l’edifici ha estat de prop de 950.000 euros.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatOlesa de Montserrat

Relacionats

Article

Arrenca el projecte d’Interseccions “L’escola transforma, energia per a tothom” a El Prat de Llobregat. Es connectaran els coneixements dels infants amb les oportunitats que ofereix la ciutat en matèria energètica per potenciar un aprenentatge significatiu vinculat a l’entorn.

Article

La Casa de l’Energia, una de les guanyadores dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat.

Article



Els dies 16 i 17 d'octubre, s'ha organitzat a l'edifici Cúbic la 2a edició de la jornada Vèrtex, una trobada de professionals del sector de la construcció i rehabilitació, espai de debat i cerca de solucions innovadores en els àmbits de la construcció sostenible i l'energia.

Butlletí