Font: Grup Naturalista d'Osona
El passat dissabte 1 de juny, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic UCC), el Museu del Ter (Ajuntament de Manlleu) i el Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN) van celebrar, per tercer any consecutiu, el BIOBLITZ OSONA.
En aquesta edició, el lloc escollit van ser els meandres del Gurri a l’alçada de la Font dels Frares (Vic). La zona va ser explorada intensivament en aquesta “Marató de la biodiversitat” dividida en vàries sortides naturalistes.
L’edició d’enguany del Bioblitz d’Osona va reunir una quinzena de científics i naturalistes experts que, acompanyats de prop d’un centenar de participants voluntaris que van apropar-s’hi al llarg de la jornada, van dur a terme un treball de camp conjunt i intens al paratge natural dels meandres del Gurri a l’entrada de Vic, un espai natural en procés de restauració i recuperació. Durant 16 hores (de les 8 del matí a les 12 de la nit), experts en diversos grups de flora i fauna, amb el suport de la resta de participants, van utilitzar diferents metodologies per tal d’observar, prendre mostres i fer fotografies amb l’objectiu d’identificar el màxim nombre possible d’organismes.
S’hi van detectar, segons el recompte provisional, un total de 215 espècies: 120 de flora, 1 de peixos, 19 d’ocells (en part, mitjançant captura i anellament), 3 de micromamífers, 2 de rèptils, 12 de papallones diürnes, 3 de libèl·lules, 3 de ratpenats , 20 de macroinvertebrats aquàtics i 32 de papallones nocturnes. Aquestes dades mostren que aquest espai situat molt proper a la ciutat i a una plana agrícola reuneix un gran volum d’espècies diferents.