El veïnat d'Horts de Miró a Reus coneix de primera mà el desenvolupament del projecte A-porta

12/07/2019 - 08:00

El projecte A-porta està orientat a detectar i fer front a les situacions de pobresa energètica a partir de la col·laboració veïnal. 

Representants de l’Ajuntament de Reus, dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Tarragona de la Generalitat de Catalunya i de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), van participar en una reunió de treball al Centre Cívic Llevant, en què s’ha informat a les entitats del barri Horts de Miró del desenvolupament del projecte A-porta, orientat a detectar i fer front a les situacions de pobresa energètica a partir de la col·laboració veïnal.

Un projecte que es va posar en marxa el passat 1 de març i que està previst que acabi el 31 d’agost. Fins ara, sis picaportes, que són persones del barri, ja han picat a la porta dels 526 habitatges que inclou el projecte i han pogut informar a un centenar de veïns sobre com poden reduir les despeses econòmiques dels subministraments energètics. Aquest equip, que acabarà la seva tasca el 31 de juliol, compta amb el suport d’un coordinador, que treballa a jornada completa en una oficina ubicada al Centre Cívic Llevant fins que el projecte acabi. Una tasca de coordinació que s’allargarà un mes més quan els picaportes acabin la seva feina, ja que llavors s’haurà de gestionar la informació recollida.

La feina dels picaportes

Els picaportes, que passen una mitjana de més de cinquanta minuts a cada habitatge, assessoren sobre qüestions com l’estat dels comptadors, l’ajust dels consums a les necessitats reals o l’aïllament dels habitatges. A més, revisen tots els subministraments energètics: electricitat, aigua i gas. Més enllà de servir per estalviar en les factures, A-porta recull també informació sobre la situació general del veïnat i informa sobre els recursos existents per fer front a la pobresa energètica com el bo social. En cas de detectar subministraments connectats de manera irregular, es treballa de manera coordinada amb Serveis Socials.

A més, si ho consideren necessari, també poden acompanyar a un veí o veïna al Punt d’Assessorament Energètic (PAE).

A banda de l’assessorament energètic, si els picaportes detecten altres problemàtiques, es fa un seguiment amb la intervenció dels serveis socials.

El projecte A-porta

A-porta és un projecte finançat per la Generalitat de Catalunya, la Fundació Bancària ”la Caixa” i l’Ajuntament de Reus, que té com a objectiu fer front a la pobresa energètica, una situació que s’ha detectat en alguns habitatges d’aquesta zona de la ciutat. En el cas de Reus, la gestió del projecte l’encarrega l’Ajuntament de Reus a la CONFAVC i cooperativa europea limitada Innovació i Economia Social en la Mediterrània  (iesMed).

Aquest programa ja s’ha posat en marxa en altres ciutats, on s’han detectat factures en els subministraments energètics sobredimensionades i amb la intervenció d’aquests veïns vinculats al projecte s’han analitzat i s’ha reduït l’import de manera considerable.

Assessorament energètic

A més d’aquest nou programa que s’ha posat en marxa enguany, durant l’any 2018, un miler de persones de Reus van aprendre com estalviar en la factura d'electricitat, gas i aigua, mitjançant els tallers «Com estalviar en la teva factura d'electricitat i aigua» i/o de manera individualitzada a través del Punt d’Assessorament Energètic (PAE). Aquest any 2019, aquestes dues modalitats d’assessorament energètic continuen existint.

Informació sobre pobresa energètica a Internet

L’Ajuntament de Reus també posa a l’abast de la ciutadania el web de la Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus, on es donen consells per estalviar energèticament i on s’expliquen totes les actuacions que es fan en aquest àmbit.


 

Relacionats

Article

Vídeo resum del Gran Dinar d'Aprofitament a Girona, 2024. Mes de 60 voluntaris col·laboren a recuperar més de 500 kg d'aliments.

Article

Arrenca el projecte d’Interseccions “L’escola transforma, energia per a tothom” a El Prat de Llobregat. Es connectaran els coneixements dels infants amb les oportunitats que ofereix la ciutat en matèria energètica per potenciar un aprenentatge significatiu vinculat a l’entorn.

Article

Aigües de Reus ha publicat la licitació per a l’adquisició de sis nous vehicles elèctrics, amb la qual cosa assolirà l’electrificació del 85,2% de la seva flota de vehicles. Una inversió que cal emmarcar en les polítiques ambientals que l’empresa impulsa rere la consolidació de la transició energètica i una gestió més eficient del cicle integral de l’aigua.

Butlletí