Les ciutats a l'antropocè. Seminari i debat

dijous, 4 juliol, 2019 - 00:00 a divendres, 5 juliol, 2019 - 23:59
Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona

 

#ClimaCCCB

El CCCB i la British Academy organitzen conjuntament el projecte Les ciutats a l’antropocè. Una perspectiva mediterrània, que reunirà experts de diversos països per debatre sobre la urgent necessitat de transformar les ciutats per fer possible un futur sostenible.

En un planeta ja greument afectat per la petjada humana i que a la vegada s’està urbanitzant a un ritme sense precedents, les ciutats seguiran sent un important focus de tensions. Les catàstrofes climàtiques i les migracions que se’n deriven, el turisme massificat i la manca d’habitatge, la segregació espacial, l’excés de residus o l’impacte nociu de la contaminació sobre el medi i les persones són només alguns dels problemes que hem d’afrontar urgentment per evitar el col·lapse.

Alhora, però, el món urbà també pot ser el motor d’un canvi de paradigma: reequilibrar i reconfigurar les ciutats serà essencial tant per transitar cap a un mode de vida sostenible com per donar resposta als efectes ja irreversibles de l’antropocè. En el cas concret de les ciutats mediterrànies, aquesta reestructuració haurà de donar solucions als efectes adversos com les sequeres o l’augment de la temperatura, tot preservant els avantatges del seu model tradicional de ciutat mixta i compacta.

Les ciutats a l’antropocè aplegarà, els propers dies 4 i 5 de juliol a Barcelona, una vintena d’experts internacionals que debatran sobre els principals reptes de les ciutats avui. El tret de sortida del projecte serà el dia 4 de juliol a la tarda, amb una conversa entre Suzanne Hall, Nigel Thrift i Francesc Muñoz, en què posaran sobre la taula conceptes clau de les noves realitats urbanes. El 5 de juliol tindrà lloc un seminari amb diverses taules rodones per aprofundir sobre els diversos àmbits implicats.


 

Municipis: 
Categories: 
Terra

Relacionats

Article

Barcelona Energia llança una nova campanya per reivindicar els valors de l’energia pública

Article


"Llegim el riu" és un projecte que uneix ciutadania i recerca científica amb l’objectiu de conèixer i protegir els ecosistemes fluvials. Es desenvolupa mitjançant espais d’innovació social a les biblioteques municipals, i posa el focus en el riu Besòs com a espai viu, proper i transformador.

Notícia

L’Ajuntament de Barcelona, l’empresa municipal Barcelona d’Infraestructures Municipals, SA (BIMSA), la Fundació Mies van der Rohe, la Diputació de Barcelona i el Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (Congrés UIA), amb la coordinació de la Fundació BIT Habitat, s’han aliat per cercar solucions innovadores que permetin generar nous mètodes i sistemes constructius a partir dels residus generats a les obres d’espai públic.

Butlletí